Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:37, 19 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie, a grujecznik jaki ma kolorek

dzisiaj chyba już jest nagi, ale kilka dni temu był pomarańczowy - w ub roku ładniej się przebarwiał

hortensja pnąca też już się obsypała

sierika 20:21, 20 paź 2017

Może i masz rację z zimowymi pogaduchami, w końcu bedzie czas a plany ogrodowe będą się krystalizować, słoneczny tydzień wykorzystałam ogrodowo maksymalnie, co prawda czosnki jeszcze czekają w kolejce ale zabrałam się za kamienie, które pozapadały sie tak po latach, że zaginęły w roślinach, są zbyt ładne by tak je zostawić, w ogóle robię rzeczy, o których nie myślałam.
Dobrze czy źle? wiosna pokaże..
sierika 20:21, 20 paź 2017

Może i masz rację z zimowymi pogaduchami, w końcu bedzie czas a plany ogrodowe będą się krystalizować, słoneczny tydzień wykorzystałam ogrodowo maksymalnie, co prawda czosnki jeszcze czekają w kolejce ale zabrałam się za kamienie, które pozapadały sie tak po latach, że zaginęły w roślinach, są zbyt ładne by tak je zostawić, w ogóle robię rzeczy, o których nie myślałam.

Szkoda, że nie znalazłaś czasu w niedzielę.
Gruszka_na_w... 20:57, 20 paź 2017

Przychodzę z informacją, że można już w warzywniku sadzić ząbki czosnku na przyszłoroczny zbiór. Eksperymentalnie wysiałam też trochę wczesnej marchwi, pietruszki i sałaty.
Też wsadziłam cebulki szachownic. Pierwszy raz. Ciekawa ich jestem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 13:27, 23 paź 2017

sierika napisał(a)

Ewa życie pisze stale nowe scenariusze i tak naprawdę nie wiadomo kiedy jest ten czas - już się przyzwyczajam że trzeba go wyrywać dla spraw ogrodowych.

Dobrze że wykorzystałaś ten tydzień. Ja też miałam taki plan i skończylo się na jednym dniu - upss. No ale cudnie było i przynajmniej kilka fotek zrobiłam i jak zaglądałam do ogrodu to się gęba cieszyła i tylko smętnie spozieram na kosz z cebulami

Tak trzeba odmładzać ogród - czasem się do czegoś przyzwyczaimy i tego nie widzimy albo się nie chce - ja wywaliłam kalinę która mi nie kwitła i stale chorowała - więc powstało sporo nowego miejsca.

Więc pojechałam do szkółki i kupiłam na to miejsce zupełnie niezgodnie z planem ....kalinę .

I cieszę się bo już zaczyna kwitnąć - kalina wonna 'December Dwarf'

mira 13:40, 23 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przychodzę z informacją, że można już w warzywniku sadzić ząbki czosnku na przyszłoroczny zbiór. Eksperymentalnie wysiałam też trochę wczesnej marchwi, pietruszki i sałaty.
Też wsadziłam cebulki szachownic. Pierwszy raz. Ciekawa ich jestem.

Ewa dzięki. Mój warzywnik to bardzo zaniedbana część i pamiętam że muszę zrobić i posadzić czosnek ale stale siedzę w innej części ogrodu choć w sobotę udało się mojemu M. wyciąć maliny i je...zmielić więc nie zalegają, mam też rozgrzebane skrzynie kompostowe, już jedna opróźniona i napełniona i kolejna się kończy - niesamowicie mi kompost się rozłazi po ogrodzie a wydawało mi się że trochę go mam.
Kilka taczek poszło do skrzyń i stale mało.
Ja w tym roku chcę porobić grządki żeby je mieć bo potem w marcu cierpię - może się uda - tez miała coś posiać ale nie wyszło.

Jakie szachownice posiałaś?

Ja stale sadzę i sadzę cebulowe - chyba za dużo tego, zostało mi jeszcze ciut drobnicy no i tulipany - one mnie nie irytują bo jeszcze jest czas.

Cieszę się żę już część posadziłam bo przy okazji robiłam na rabatach porządki - czyli 2 godziny grzebania, wycinanie, plewienie, dodawanie kompostu i 15 minut sadzenia cebul i tak wkoło

Kupiłam jabłonkę ozdobną Golden Hornet - jak zobaczyłam w szkółce to zapałałam wielką miłością

Zawsze chciałam mieć ławkę pod jabłonką więc będzie w mojej części jagodnika idealna również w kolorze - za kilka lat jak wytworzy koronę a ja będę ładnie formować.

do koszyka tez się władowała też do tego miejsca budleja o takich miodowych kwiatach

na szczęście już wszystko posadzone prawie z kopa - tak to lubię, ale oczywiście jeszcze mam masę innych doniczek różnego pochodzenia nie wsadzonych i masę pracy w ogrodzie.
mira 13:53, 23 paź 2017

Tak jak napisałam wyżej mam jeszcze masę pracy w ogrodzie. Teraz dostrzegam jak cudowny to jest okres na wiele prac. Zwykle odkładałam wiele prac na wiosnę.

Ile się da będę obsadzać i przesadzać no i wysadzać moje letnie nabytki i moje rozsady.

Zasadniczo chcę się rozprawić z moim ogrodem ozdobnym by wiosnę przeznaczyć więcej czasu dla jagodnika i części warzywnej którą bym chciała ciut powiększyć.

Nie wiem jak się rozprawić z chceniem wszelkich roślin - muszę jakoś nad tym popracować a kręgosłup mi z pewnością w tym pomoże .

nie ma co marudzić ciut fotek z tego tygodnia co go już nie ma

cieszą astry w ogrodzie - mam najwięcej niebieskości, nie mam różowych, a ten kupiłam na wyprzedaży chyba ze 2 lata temu jako maleńką sadzonkę z jednym kwiatkiem - spodobały mi się listki bo były czerwone/bordowe ale jak się upasł to takich nie ma

mira 14:02, 23 paź 2017

Nie wolno trzymać w foli cebul - ups zaparzyły się przez moje gapiostwo

Nie chcę rozdrapywać ponownie tematu róże/hortensje no ale........

co teraz bardziej cieszy kwiaty hortensji - jakby nie było dostojne i okazałe czy może pojedyncze ostatnie kwiaty róż i na dodatek jeszcze pachnące ?

Ja zatrzymuję się przy każdej różyczce a z hortensji się cieszę że tam zapełniają przestrzeń i tyle

paachnie
wielkokwiatowa Frederick

posadzona w tym roku wiosą róża uetersener klosterrose - dopiero zakwitła kilkoma kwiatkami - liczę na nią na kolejny rok

mira 14:11, 23 paź 2017

Artemis jest moim zaskoczeniem tego roku - ma pionowy pokrój krzaka który teraz sięga ok 1.80 i więcej, stale kwitnie i tylko nie pachnie albo bardzo słabo
gdybym w tym roku robiła listy topowe byłaby nr 1 i jest z pewnością najlepsza dla tych którzy lubią takie ogrody bardzo uporządkowane

A ta róża mnie zaskoczyła kwiatkiem to róża ritausma - u mnie krótko dopiero buduje krzew i w kolejnym roku z pewnością pokaże już swój blask i urok

Towarzystwo ma takie - śliczne te kulki - śnieguliczka ale krzak ma fatalny pokrój cienkie gałązki zwieszają się pod ciężarem kulek może w kolejnym roku jakoś się lepiej zadomowi

mira 14:19, 23 paź 2017

Pozdrawiam wszystkich zakręconych ogrodowo

pracujemy jak się tylko da