Witam imienniczkę Iwonko masz piękne hortensje! Ja też bardzo je lubię. Czy jest jakaś odmiana, która nie przebarwia się na różowo? Myślałam, że to Limelight, ale piszesz że i ona pod koniec robi się różowa. Napisz jeszcze jaka to odmiana trawki przed obwódką bukszpanową? Ma bardzo ładny jasny kolor, nie za żółty. To chyba carex ale jaki?
Czas na ostatnie miejsce z planu działań na ten rok - koło pod palenisko lub leżanki w zależności od potrzeb.
Wytyczania czas zacząć -wąż ogrodowy przydatny bardzo.
Na szybko z komórki rabata do stworzeni od zera
Tu będzie chyba Artemis i potem wypełnimy resztę "czymś". Do odstrzalu stipa capillata, irysy i do przesadzenia w sumie wszystko. Niskie przetaczniki out (są wręcz plozące), Ice dance do podzialu i gdzies na pewno posadzę, bo je lubię. Rabata po poszerzaniu, więc pusta i nie robiona w sumie. Kiedyś przypadkowo posadzilam kilka roślin.
Na zdjęciu różowy kwiatek truskawki (z tych, które rosną w skrzynkach na tarasie).
Mogę Ci wysłać i z różowymi i białymi kwiatkami. W owocach, zarówno w smaku jak i wyglądzie nie zauważam różnicy.
Kochani...dziękujemy za mile spędzony czas...z Wami,w ogrodzie i na zwiedzaniu okolic.Tydzień minął bardzo szybko.Pozdrawiamy serdecznie.
Jeszcze wspomnienie rozkwieconych rabatek Ani i Zbyszka.Czułam się jak w ogrodzie botanicznym...ilość kwitnących roślin robi ogromne wrażenie...
Andzeliko piękny ogród stworzyliście! Znalazłam go szukając brzóz doorenbos, czy przycinałaś im koronę? A drugie pytanie dotyczy trawki poniżej, jaka to odmiana carexu? Podoba mi się jej stonowany, lekko biały odcień. Ja kupiłam everillo i w połączeniu z bukszpanami jest zdecydowanie za pstrokato.
Witam,
Proszę o pomoc z moimi tujami. dwa tygodnie temu zauważyłam że coś sie z nimi dzieje. Gałązki zaczynają się robić pomarańczowo-rude. Po pierwsze wyjęłam agrowłókninę (poczytałam wcześniej forum) Popryskałam je Ridomilem Gold i podlałam aliette, myślałam że coś z korzeniami, że mają za mokro, ponieważ jak wyjmowałam agrowłókninę miały dużo wilgoci, co się z nimi dzieje? Czy mam je jeszcze czymś potraktować? Sadzone były pod koniec marca (kupione ze szkółki) i bardzo ładnie się przyjęły i zaczęły rosnąć. Nie dawałam żadnego nawozu tylko podlewałam.
Nowa rabata pasuje do głównej części ogrodu. Gratuluję cierpliwości w podcinaniu bukszpanu. Co to za odmiana carexu? Świetnie komponuje się z zielenią. Ja kupiłam everillo i połączenie jej z bukszpanem wyszło zdecydowanie za pstrokate. A tutaj u ciebie taka stonowana jasność.
Dzieki ze przybylas na moj watek. Brzozy sa cudowne, jedyny mankament to jesienne liscie ktore spadaja i nasiona ktore wszedzie kielkuja. Nasionka sa wszedobylskie nawet w fugach miedzy kostka.
Teraz pora ich wyrzstania maja 10 cm.
Nastepnie sypia mi do oczka liscmi i rozciagam siatke na oczko.
Poza tym daja cudowny cien i szelest lisci. Wiosenne listechki bajeczne.
Malujesz to cudowne zajecie. Obraz juz jesien u podnoza brzoz rosna wrzosy piekny. Kiedys dawno temu duzo malowałam, teraz maluje roslinami na ziemi wiec wychodzi tak jak wychodzi.
Danusiu!
Przyszłam się przywitać i podziękować za Ogrodowisko. Fajnie, że są ludzie z pasją, którzy nie trzymają wszystkiego dla siebie, tylko się dzielą swą wiedzą z innymi.
Cześć Marysiu!
Od wczoraj jestem cała w skowronkach, założyłam wątek i tyle miłych odwiedzin już miałam.Pewnie z tym gruzem byłoby szybciej ,ale nie możemy wpuścić sprzętu ciężkiego. Pod podwórzem mamy wielkie beki od biologicznej oczyszczalni.Oprócz tego ,wielkie kawały betonu po starym domku, który był na działce.Trzeba to więc jakoś zaadoptować.Na razie poznosiliśmy gruz pod taras, a przy wieczku od oczyszczalni układam sobie wydobyte z ziemi cegły.