Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:08, 19 paź 2017

Do góry
Skoro już wchodzimy na salony, przedstawię Wam naszych nowych współlokatorów. Strasznie mi się podobają
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:07, 19 paź 2017

Do góry
Jesień 2017

Na Łowieckiej 22:02, 19 paź 2017

Do góry
Miałam pokazać kilka zdjęć więc szybko coś prześlę. Muszę się spieszyć bo J. chce rozkręcać mojego laptopa Tak więc gdybym jutro się nie pojawiła to znaczy, że rozkręcił ale skręcić nie umie

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:50, 19 paź 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Pewnie Cię zmartwie ale z tym słoneczkiem i wyższa temperaturą ma przyjsc nastepny orkan z mocnym wiatrem, tak dzis piszą. Śliczne masz dalie .

Bogdzia no i przyszedł, wiało mocno a tego nie znoszę najbardziej. Przywiało cudowny tydzień ze słonkiem. Niestety kiepsko wykorzystałam ten czas w ogrodzie - tak bywa.

Za to jak tylko było można wylatywałam z aparatem do ogrodu łapać te chwile - tak ulotne teraz. Dalie uwielbiam, teoretycznie wszystkie mi się podobają ale mam jedną niechluja jest biało-czerwona

a takie lubię bardzo- dziś wykopałam pierwszy krzaczek, przed deszczem zrobię znów duży bukiet

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:39, 19 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Miro, potrzebowałabym dla siostry takiej ławki jak masz (ta z dyniami). Gdzie ją spotkać?

Jak Ci pisałam dawno to było. Może w marketach budowlanych podobne się upoluje.

A takiej nie chcesz co?

wbrew pozorom z ławkami nie jest tak prosto - wpasować do miejsca to jedno a zdobyć właściwą to drugie

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:32, 19 paź 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Bajczary zacne . Imponujace te Twoje zbiory. To cudowne uczucie iść pobobiad do wlasnego warzywnika . Ja mam jeszcze tylko szpinak, ale i tak cieszy .

Kasia jak to przyjdzie z zimą się zmierzyć nie wiem. Nie robiłam przetworów zresztą nie miałam takich zbiorów.
Na szczęście jeszcze mam jarmuż, pory, burak liściowy, jeszcze zielony lubczyk i nawet jeden seler dostarcza zielonych pachnących liści a wczoraj zebrałam resztę papryczek więc dziś była jajecznica na papryczce niam.
A szczypiorek jeszcze przecież - musisz mieć szczypiorek wszak chlebek ze szczypiorkiem i solą uwielbiają księżniczki

a warzywnikowych kwiatków też nie brakuje

Ogród do odnowy 21:21, 19 paź 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
to żadne przekłamanie - dereń biały sibrica variegata

Nie wiem jaka jest przyczyna takich barw

a co ty na to ?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:21, 19 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mimo szwankującego zdrowia popychamy tę naszą pasję do przodu czasem bardziej czasem wolniej. Cieszą nas kwitnące roślinki, a u Ciebie pięknie kwitną zawilce i różyczki. Miło popatrzeć. Życzę wszystkim potrzebującym dużo zdrowia i sił. (sobie też)
Masz rację Dorotko
Zdróweczka i sił Tobie też życzę , bo z tego co pamiętam to też sama ogród ogarniasz

Zimowitami jeszcze ciut pomęczę
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 19 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam w wizytówce. Śliczna łąka. Jak ją siałaś? Widziałam goździki brodate i naparstnice. Powiedz Sylwuś jakie nasiona miałaś. Bo chcę taką samą

Danusiu jak miło, że zajrzałaś

To chyba najtrudniejsze pytanie jakie mi zadano...
Kochana było tak:
Kupiłam nasiona koniczyny czerwonej i białej i kilka większych opakowań kwiatów polnych - jakiś mix, do tego dokupiłam torebki z nasionami roślin dwuletnich.....i jak zaczęły wschodzić , moja babcia wszystkie rośliny , które koniczyną nie były wyplewiła w ciągu tygodnia Poszła tylko łobodę wyrywać, a że się nie znała to wyrywała jak leci....
W kolejnych sezonach dosiewałam ponownie rośliny kwitnące dwuletnie: goździki brodate, ostróżki, niezapominajki, stokrotki i ponownie tylko już z małych torebek rośliny łąkowe, takie z marketu kupione plus kwitnące zioła. Jesienią w kolejnym sezonie dosypałam nasiona zebrane z maków polnych i chabrów i rozrzuciłam wszystkie ścięte na rabatach byliny, żeby się w łące wysypały.
I dopiero w zeszłym sezonie coś było już widać. Zeszłej jesieni dosadziłam słoneczniczki szorstkie, piwonie, rudbekie. W tym sezonie dosadzam astry jesienne, Abiko dała mi kosmosy, mam nadzieję, że się wysieją.
Trawy typu mietlica i inne same przyszły z wiatrem z ugoru sąsiada.Dosadziliśmy też wierzbówkę kiprzycę, bo mi sama do ogrodu przyszła.
Łąka jeszcze nie wygląda tak jakbym sobie wymarzyła, ale w tym sezonie już radość była Ostatnio dosadziłam łubiny, i różę parkową, pracuję nad tym by mieć w niej werbenę patagońską na letnie kwitnienie i do jesiennych astrów przeciągnąć , ale nie wiem czy się uda

Mam nadzieję, że pomogłam choć trochę...jakby co to w przyszłym sezonie mogę spróbować pozbierać nasiona z mojej łąki i Ci podaruję

Dla Ciebie chaber z mojej łąki

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:57, 19 paź 2017

Do góry
Kamila, no jestem

Zdróweczka zatem i Tobie

Nie wiem czy masz zimowity - pięknie i długo kwitną. Niestety ich kwitnienie pozbywa nas złudzeń - koniec lata... W tym roku trochę zmasakrowane przez deszcze ale i tak mają swój urok
Na zielonej... trawce :) 20:51, 19 paź 2017

Do góry
I tytułowy dywanik

Na zielonej... trawce :) 20:50, 19 paź 2017

Do góry

Nasze storczyki 20:50, 19 paź 2017

Do góry
Pozostałe dwie rośliny, w tym jedna jeszcze nigdy nie kwitnąca, mają dobrze widoczne pąki.

Tutaj duży pąk różowego Cymbidium.

Widać dwa pąki.

Na tym zdjęciu widać dwa pąki z jednej bulwy. Obstawiam, że różowe.

Rośliny mają bardzo ciasno, rozpychają donice.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:45, 19 paź 2017

Do góry

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:45, 19 paź 2017

Do góry
Witajcie, mam na swojej działeczce kilka roślinek, których nie znam, część już dzięki Gosiek33 została rozpoznana. Na jednym ze zdjęć podobno jest juka. Czy takie młode roślinki można przesadzić? Kiedy i jak głęboko kopać? Mam ich kilka i wyglądają, jakby się same rozsiały, bo rosną w dziwnych miejscach.
Podpowiedzcie coś dobrzy ludzie

I jeszcze zdjęcie roślinki, która nie została rozpoznana, może komuś,coś...

dzięki
Anka
Na zielonej... trawce :) 20:44, 19 paź 2017

Do góry

Ogród z widokiem na jezioro 20:42, 19 paź 2017

Do góry
Kolejne klucze żurawi, na trzecim zdjęciu zrobiłam zbliżenie i przycięłam obraz - widać je pięknie. Jutro też mam wolne, ciekawe czy jeszcze będą lecieć, czy już wszystkie odleciały
Niektóre klucze liczyły po kilkadziesiąt sztuk, myślę, że dziś miałam okazję zaobserwować więcej niż 1000 żurawi, zdjęcia robiłam tylko tym, które najbliżej mojej działki leciały, niektóre klucze było tylko słychać, a odległość nie pozwalała je zaobserwować

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:41, 19 paź 2017

Do góry

Na zielonej... trawce :) 20:40, 19 paź 2017

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:37, 19 paź 2017

Do góry
cd.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies