Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 19:27, 10 paź 2017

Do góry
oczar ślicznie się przebarwił
Ptasi gaj 19:26, 10 paź 2017

Do góry
Rozplenica już żółknie

Róże przez deszcze marnie kwitną to new dawn

Rapsody blue

Forsycja na żółto rozpoczyna i na żółto kończy jesienią

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:25, 10 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko tak myślę o tej Twojej glicynii.
Ile ona ma lat? Jest ze szczepienia czy z siewu?
czytałam kiedyś....bardzo dawno temu....z 10 lat w " Mój piękny Ogród" chyba, że jak nie kwitną po 8 latach to można spróbować przyciąć korzenie i to powinno sprowokować do kwitnienia. A w sezonie 2-3 razy trzeba ciąć górę.
Glicynia ma z 10 lat. Przycinam ją, a teraz wypadało by podciąć jej korzenie, tylko nie wiem czy jesienią, czy wiosną.
Zostawiam jesienne lampiony, mam tak udekorowanych 6 sztuk.

Moja bajka 19:24, 10 paź 2017

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:23, 10 paź 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Haniu a masz może zimową fotkę z sibirica? Widoczne są z daleka?

Aniu, one tę barwę ze zdjęcia mają aż do wiosny. Bardzo intensywna jest. W masie z pewnością będzie widoczny z dużej odległości. U mnie ze względu na rozmiary działki zdjęcia z dużej odległości zrobić się nie da.
Mam takie z grudnia 2015

Pszczelarnia 19:23, 10 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewka śliczne ujęcia , Twój ogród zawsze niesie z sobą jakąś tajemnicę

Jest tajemnica?

Nie ma, świecimy w szklarni, by dokończyć prace związane z powstawaniem nowego kompostownika liściowego.

Kompostownik skończony, zdjęć na koniec nie ma. Ale tak było. 14,5 m siatki ocynkowanej, 5 szpikulców do wbicia w ziemię, trochę drewna, praca na dniówkę dla 1 osoby, druga pomocniczo. Dodatkowe prace to wycięcie i wykarczowanie części rozrośniętej śnieguliczki.

Moja bajka 19:21, 10 paź 2017

Do góry
a te znowu ryją....
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:20, 10 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota cos pieknego - artystko. Te rura pomalowane ladnie. Bukiet fantastyczny. Narazie tyle bo ide ogladac dalej wstecz co ty znowu modzisz.
Ja ciągle coś modzę, dlatego nigdy się nie nudzę.

W drugim poście pisałam z paniprzyroda wątek dwa ogrody. Skopiowałam sobie to co mi odpisała, żeby mi nie umknęło może kiedyś zrobię takie kule.

...uDany ogród 19:16, 10 paź 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)
Przyjdzie czas, że będziesz po ogrodzie tylko spacerować. Ewentualnie będziesz siedzieć na ławce i machać nogami. Przyjdzie taki czas

To chyba raczej niemożliwe, w ogrodzie zawsze coś jest do zrobienia. Zanim doprowadzę go do takiego stanu, który mnie będzie satysfakcjonował upłynie jeszcze sporo czasu.

Miło mi bardzo,że tak pozytywnie odbierasz mój ogród. Dziękuję serdecznie!!

Tu powoli wyłania się mój kąt biesiadny

Moja bajka 19:16, 10 paź 2017

Do góry
to trochę moich jesiennych kolorków

ambrowiec wciąż jest zielony. A ten powojnik mnie zachwyca
Ogrodowe przygody 19:15, 10 paź 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
jak zobaczylam zdjęcia Twoich róż, to zamarłam - takie przepiękne egzemplarze w TOP2017 pokazałaś, że mi szczęka opadła i od razu poszłam oglądać Twój wątek... Trochę mam do nadrobienia Żaluję, że nie załapałam się na listę zakupu róz, bo mnie Aphrodite kusi, a tam gdzie zamówiłam resztę róż już jej nie mieli...

Jeszcze nie odebrałam zamówienia, bo Pani nic nie pisze pewnie pracują więc mogę coś jeszcze domówić

Ptasi gaj 19:15, 10 paź 2017

Do góry
Moje dalie jeszcze trochę kwitną

opadające liście rododendronu, ale ma dużo pąków nawiązanych

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:13, 10 paź 2017

Do góry
Pszeniczna Agatko, cieszmy się kolorami póki są. Nawet jeśli czasem dają po oczach. Dzisiaj w radiu usłyszałam, że Brazylijczycy przyjechali do nas oglądać przebarwiające się drzewa. Nie znane im jest to zjawisko.

Dzisiaj Dzień Drzewa. Mądrzy ludzie z tej okazji mówili, że kontakt z drzewem, z jego historią daje człowiekowi poczucie stabilności, ciągłości, więzi.

Klon Ginnala przebarwia się narazie tylko na prawym przedpłociu. Od północy rośnie.

Ambrowiec (posadzony na zewnątrz dla przyszłego zrównoważenia brzóz) też ruszył z nabieraniem kolorytu/

Ogrodowe przygody 19:12, 10 paź 2017

Do góry
Kaska napisał(a)
Iwonka ale tanie róże u Ciebie,to jakaś szkółka wysyłkowa czy stacjonarna?

To szkółka stacjonarna.
Ten grahamek jest od nich
Ogród w remoncie 19:12, 10 paź 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Lubię jak wyłania się nowa rabata

Masz niezłą orkę, ale widzę że sił i chęci na razie nie brakuje
Ogrodowe przygody 19:10, 10 paź 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Mam te;
Flora Romantica, zdrowa, rośnie silnie do 2m, kwiaty cudne ale nie ma ich b dużo, drugie kwitnienie skąpe.

Gipsy Boy, kwitnie raz, kwiatów nie trzyma zbyt długo, bardzo kolczasta, mam ją trzeci sezon i myślę że dopiero teraz da popis pięknego kwitnienia

The Pilgrim, ją każdy zna , mój egz jednak nie pachnie, kilka razy przesadzana, może przyszły sezon wreszcie pokaże swoje piękno. Do tej pory pędy wiotkie, kwiaty zwisają, są piękne więc ją trzymam i ciągle czekam

Eden rose, też chyba znana, zdrowa, piękna rośnie silnie

Chopin, mam ją kilkanaście lat, nie zachwyca mnie, przemarza ale odbija, kwiaty wrażliwe na deszcz, powstają mumie, wrażliwa na mączniaka

Leonardo da Vinci, rośnie wspaniale, pod koniec lata łapie mączniaka, kwitnie obficie pierwsze i drugie kwitnienie

Charles Austin, cudo, silna róża, w miarę zdrowa, choć u mnie pod koniec lata panuję mączniak więc i ona czasami go złapie

Rosa de Resht,zdrowa, zbieram jej płatki na konfitury, kolor bardzo intensywny róż, bardzo kolczasta

Z tej listy mam te, i jeśli miałabym którąś wywalać to chyba Chopin

Dziękuję za piękne opisy ja też pożegnałam się z chopinem, kwiaty miała ładne ale pokrój krzaka mi nie pasował.
Eden jest cuuudna u mnie dopiero drugi sezon puszcze pędy

Ptasi gaj 19:09, 10 paź 2017

Do góry
Bugenwilla na działce jeszcze ładnie kwitnie

tyle liści na skalniaku trzeba wszystko odkurzaczem zebrać

Pszczelarnia 19:08, 10 paź 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
(...)

Z domkiem pszczelarzy na pewno sobie wspaniale poradzisz. Jeśli chozdi o nawiązanie do lokalnej architektury- mnie zawsze zachwycają kapliczki w nadprożach, widzę że sąsiad ma. Pewnie to pomysł od czapy- w takim małym domku trzeba ostrożnie, by nie było groteskowo

Oj, tak, kapliczki, krzyże etc. to stały element naszej architektury kłodzkiej - miejsca z długimi tradycjami pielgrzymowania.

Na domu mam takie od zawsze:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:01, 10 paź 2017

Do góry
Kasiu/Mrokasiu ta różyczka rośnie gdzieś wewnątrz frontowej. W czerwcu widać ją lepiej, bo trawy są niższe.

Zima też jest fajna. Można pobiegać na nartach i pies ma ochotę na dłuższe spacery. Trzeba szukać plusów, bo minusy to same się znajdują.

mrokasia napisał(a)

Nie musi być iglasty, bukszpanowy też .

W ogrodzie trzeba dbać o bioróżnorodność. Wszelkie monokulturowe nasadzenia są bardzo niebezpieczne w momencie inwazji szkodnika lub choroby.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:51, 10 paź 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na te kolory w Twoim ogrodzie!
Ja patrzę przez okno, i żadnego koloru poza "szaro-burym" nie mogę dostrzec. Nic mi nie kwitnie, jest brązowo i zielono. Nie lubię połączenia tych kolorów, zwłaszcza, gdy pogoda jest analogiczna...

Makusiu, bo człek istotą wielce skomplikowana jest.
Kiedy ogląda rabaty żwirkowe, to podziwia na nich przewidywalność, ład, porządek.
Potem leci z wizytą do ogrodów bylinowych i wzdycha uniesiony cudownymi plamami i kształtami i zapachami.
Po drodze zahaczy o ogrody różane. A potem nadchodzi jesień. Róże ledwie dyszą, byliby powalone pokotem, zieleń szmaragdów, cisów i bukszpanów już nie wystarcza i patrząc na to szare niebo i kałuże chce się kontrastów. Nawet jeśli one czasem przypominają turecki dywan.
Półksiężycowa nałożona na długą prostą

A tutaj spokojnie, tylko świdośliwa trochę świeci

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies