Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:13, 10 paź 2017

roma2 napisał(a)
Takie "przycupnięcie" ogrodu, to chyba dość normalne. Za to teraz...
Ja już Ci pisłam Haniu w zeszłym roku, że zainspirowałaś mnie jesiennymi kolorami. Nie zdążyłam . Zrobię taką jesienną rabatę na tle sosen prędzej czy później.

Każdy ogród ma swoje słabsze momenty. W zależności od rodzaju nasadzeń przypadają one w różnych terminach. U mnie z uwagi na niewielką ilość bylin wypada to w lipcu. Krzaczory już nie kwitną, są zielone.
W mojej okolicy niewiele jest sosen. W lasach rośnie mnóstwo buków, sporo jest grabów.
Tak bywa w tym życiu Romuś, że nie zawsze da się zdążyć ze wszystkim. Już chyba zawsze zostaniemy z takim poczuciem niespełnienia: czegoś nie zdążyliśmy zrobić, czegoś powiedzieć, czegoś zobaczyć i usłyszeć.

Chyba odkryłam przepięknego klona. Patrzę na niego z zachwytem.
Klon Henry'ego w kolejnej odsłonie

Sosny ma tylko w postaci kosodrzewiny. Szkoda, że nie wiedziałam o możliwości ich uszczykiwania. Ciekawa jestem, czy hortensji dębolistnej uda się kiedykolwiek wychylić zza berberysów. Wciąż nie mam do niej przekonania.

Dwa lata zajęła mi akceptacja kiścienia. na początku atakował go grzyb, co objawiało się plamami na liściach. Pracował nad sobą. Od razu piszę, że on taki zwykły jest, bez rodowodu.

W ogrodzie swobodnym nie trzeba wycinać żółknących liści host. Nawet objedzone przez ślimaki, z lekka nadwyrężone przez porę roku, współgrają z resztkami liści jagody kamczackiej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 18:16, 10 paź 2017

mowisz nie trzeba ? mi nawet nie przyszlo do glowy zeby wycinac hosty
Gruszka_na_w... 18:36, 10 paź 2017

mira napisał(a)
Wcale liściaste zima nie są kiepskie ja lubię rysunek konarów i różne kory na pniach.
Do dali trzeba podloze gliniaste z piaskiem. A Hania z żywopłotów cisowych pisala ze tak bardzo nie otrzepuje ziemi i tak po wysuszeniu przechowuje. Sadzisz cebulowe?

Uwielbiam liściaste Mam ich całkiem sporo.
Derenie Sibirica, mahonie i trochę tawuły wczesnej za śmiałkiem darniowym oraz trzmielina europejska z uroczymi owocami.

Nie wiem skąd te białe astry w Palibinie, ale uroczo się wpasowały.Oczar na przedpłocu nawiązał współpracę z tujami Golden Tuffet.

W stanie bezlistym też je lubię.

Aż mnie dreszcz przeszedł!

Swoją glinę rozluźniałam piaskiem. Miałam w tym roku inwazję ślimaków i trochę je zlekceważyłam. Nigdy wcześniej nie miałam z nimi problemów. Mam nauczkę. Za rok spróbuję, może się uda mieć dalie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:37, 10 paź 2017

Kasya napisał(a)
mowisz nie trzeba ? mi nawet nie przyszlo do glowy zeby wycinac hosty

Wczoraj podczas buszowania po forum wyczytałam u kogoś, że wyciął hosty, bo straciły urodę
Kasia_CS 18:44, 10 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niczym obrazy! Przepięknie także zimą
mrokasia 18:45, 10 paź 2017

O nie, Haniu, ja Cię bardzo proszę, bez takich zimowych widoczków! śliczne są, ale zdecydowanie za wcześnie na ten urok .
AgataP 18:47, 10 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wczoraj podczas buszowania po forum wyczytałam u kogoś, że wyciął hosty, bo straciły urodę

nieźle, ja wycinam tylko to co konieczne, reszta zostaje by cieszyć zimą choć swoją strukturą
Kolorki w ogrodzie masz pikne Gruszeczko

Gruszka_na_w... 18:51, 10 paź 2017

Makusia napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na te kolory w Twoim ogrodzie!
Ja patrzę przez okno, i żadnego koloru poza "szaro-burym" nie mogę dostrzec. Nic mi nie kwitnie, jest brązowo i zielono. Nie lubię połączenia tych kolorów, zwłaszcza, gdy pogoda jest analogiczna...

Makusiu, bo człek istotą wielce skomplikowana jest.
Kiedy ogląda rabaty żwirkowe, to podziwia na nich przewidywalność, ład, porządek.
Potem leci z wizytą do ogrodów bylinowych i wzdycha uniesiony cudownymi plamami i kształtami i zapachami.
Po drodze zahaczy o ogrody różane. A potem nadchodzi jesień. Róże ledwie dyszą, byliby powalone pokotem, zieleń szmaragdów, cisów i bukszpanów już nie wystarcza i patrząc na to szare niebo i kałuże chce się kontrastów. Nawet jeśli one czasem przypominają turecki dywan.
Półksiężycowa nałożona na długą prostą

A tutaj spokojnie, tylko świdośliwa trochę świeci

Margerytka40 18:52, 10 paź 2017

Haniu ładny ten Twój śmiałek,to jakiś odmianowy? Mój zrobił się brązowy i wcale nie miał takich ślicznych kwiatostanów. Czekałam aż zrobi się taki jasny a on nic. Mam ochotę go wywalić.
Gruszka_na_w... 19:01, 10 paź 2017

Kasiu/Mrokasiu ta różyczka rośnie gdzieś wewnątrz frontowej. W czerwcu widać ją lepiej, bo trawy są niższe.

Zima też jest fajna. Można pobiegać na nartach i pies ma ochotę na dłuższe spacery. Trzeba szukać plusów, bo minusy to same się znajdują.

mrokasia napisał(a)

Nie musi być iglasty, bukszpanowy też .

W ogrodzie trzeba dbać o bioróżnorodność. Wszelkie monokulturowe nasadzenia są bardzo niebezpieczne w momencie inwazji szkodnika lub choroby.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies