Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 19:31, 22 paź 2017

Do góry
Bawilam sie dzis garden puzzle

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:28, 22 paź 2017

Do góry
Jesienne czerwienie i róże...................

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:19, 22 paź 2017

Do góry
Mimo że wrzosy już w fazie przekwitania, to półksiężycowa nie wygląda ponuro.

Miłorząb juz dawno bez liści. Rolę żółtego kurczaka odgrywa teraz morwa. Rośnie dwupiennie. Nie wiem, czy ją uczynić jednopienną, czy też zostawić tak jak jest.
Przebarwiać się zaczęła brzoza Youngii.

Bonica wciąż w pełnej krasie.

W sadzie wymieniłam oskalpowaną z kory śliwę i 2 nieowocujące od czterech lat jabłonki na wiśnię Groniastą z Ujfehertoi, śliwę President i Cacaską Lepoticę.
Tydzień zapowiada się deszczowo, ale mam nadzieję, że będzie udany.

...uDany ogród 19:11, 22 paź 2017

Do góry
dana1s napisał(a)

Radziu mam i bardzo ja lubię

Bo chciałem się spytać czy można ją prowadzić nie jako pnącą a podgalać od dołu i żeby rosła przy podporze bardziej w formie krzewu i żeby pędy zwisały na dół Ale mam już odpowiedź
Ogród wśród pól i wiatrów 19:09, 22 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Jola, jakiej szerokości masz te trawnikowe ścieżki? może inaczej, jakie odstępy między rządkami, tak liczyłam że pewnie ze dwa metry trzeba dać Ty masz krzaczki posadzone jakimś kluczem czy jak, bo chciałam posadzić, borówki, porzeczki i maliny, te już rosną i tak się zastanawiałam, bo ostatnio była mowa że maliny w towarzystwie borówek nie bardzo z racji odmiennych upodobań glebowych. Wydumałam że pierwsze będą borówki, później porzeczka i ostatnie maliny

Ja mam krzaczki posadzone kluczem "siódemkowym" Znaczy wszystkiego po siedem sztuk. Z malinami mamy od początku problem, podejrzewamy że podmokły teren je wykańcza - c.d. odwodnień w planie.

Borówki .. wiadomo, kwaśna ziemia. U nas są przytulone do skrzyń, nie ma pomiędzy nimi trawnikowej ścieżki, tylko mieszanka - trociny, kora, torf, obornik.

A co do samych ścieżek, to są trochę nierówne (eM. na początku się irytował, że latam z centymetrem po ogrodzie, i nie przywiązywał takiej wagi do jednakowych odległości, a teraz mnie w tym przebija), ale średnio ok. 80 cm.
Liliowo i kolorowo:) 19:03, 22 paź 2017

Do góry
Kasiu dla Ciebie Kropka Uwielbia podróżować
Liliowo i kolorowo:) 19:02, 22 paź 2017

Do góry
Kasiu dla Ciebie Kropka Uwielbia podróżować
Mirkowy ogród (początki) 19:01, 22 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)

No i wymysliłam. Dziś posadziłam 5 dereni brzuzek .Co dalej myślę
Metr za brzozami jest granica mojej działki.

Zdjęcie bardzo pomocne . Już jest śliczny naturalny zakątek. I taki charakter bym zachowała. Dla mnie pasują tam tylko niższe lub średnie trawy (rozplenice?) i wrzosy. Masz ładny krajobraz zapożyczony na działce sąsiedniej i nie musisz go zasłaniać, bo optycznie powiększa Ci ten zakątek .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:56, 22 paź 2017

Do góry
Cieszę się, że zdecydowałam się wiosną na dosadzenie na rabacie brzozowej kulek z bukszpanu. Są jeszcze malutkie, ale już widoczne. Dobrze uzupełniają najniższe nasadzenia.

Dereń jadalny stanowi dobre tło dla ostatnich kwitnących bylin (1 zdjęcie), a perukowiec podolski wreszcie nie wygląda ponuro i żałobnie.

Po ścięciu kępy astrów lepiej widać hortensję dębolistną. Ostatnie kosmosy wciąż cieszą kwiatkami.

I widok na ogród z okolic tarasu

Ogród zapracowanej mamuśki 18:49, 22 paź 2017

Do góry
Nabazgrałam sobie coś

1) żywopłot + kulkowisko buksowe z wypełniaczem (trawa ozdobna lub jeżówki)

2) kulkowisko z wrzosowiskiem

3) jeszcze myślę nad innymi wersjami bez istniejących nasadzeń (tylko gdzie ja te krzaki przesadzę ????
Podaruj nasiona 18:45, 22 paź 2017

Do góry

Witam, mam do oddania nasiona napastnicy. Trzy kolory (z fotografii). Każdy oddzielnie lub zmieszane. Lub wymienię na nasiona innych kwiatów, najchętniej bylinowych.
Chętnych proszę pisać na priv.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:44, 22 paź 2017

Do góry
Piątkowe popołudnie spędziłam na modernizacji rabaty wzdłuż południowej ściany budynku. Z założenia ma być niewymagająca, prosta w obsłudze. Nie widzę jej z żadnego punktu widokowego. Czasem przebiegam obok trawiastą ścieżką po gracki i wiaderka. Po drugiej stronie tej rabaty jest długa prosta z bezobsługowymi krzewami.

Najwyższe piętro będą tworzyły miskanty. Będzie widać ich pióropusze z okna. Przy oknie stoi biurko. Średnie piętro to niskie astry,firletka, rozchodniki; krwawnik kichawiec i rudbekia Goldstrum, jedna hortensja i dwie rozplenice. Najniższe piętro to zimozielone kosodrzewiny Pumilo, żurawki, turzyca FC i jeden miniaturowy berberys. Wsadziłam też 3 wąskokolumnowe cisy Wojtek. W narożniku przy tarasie będzie rosła świdośliwa. Ma być widoczna z okna. Świdośliwa jeszcze nie jest posadzona. W jej miejscu stoi doniczka.Wsadziłam cebulowe: sporo szafirków, mniej tulipanów, narcyzów i czosnków główkowatych. Jest jeszcze jeden powojnik. Zagłuszony przez róże nie kwitł. Zostawiłam go przy kratce.
Za rok będzie mniej więcej wiadomo, czy się to spasuje.

Długa prosta z drugiej strony
O tej porze roku jak Feniks z popiołów wyłaniają się w ogrodzie rośliny zimozielone. Latem zlewają się z tłem. W momencie, kiedy z liściastych opadają kolejne liście, to one zaczynają dominować na rabatach.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:44, 22 paź 2017

Do góry
Dwa prawie pełne kompostowniki poszły do warzywnika

co grubsze elementy zostały wrzucone do jednego kompostownika.
Zgryźć nie zdążyliśmy niestety , a musimy bo truskawki jeszcze czekają na posadzenie
Od nowa ... na przekór wszystkim 18:43, 22 paź 2017

Do góry
dyńkę sobie zrobiłam

Moja bajka 18:43, 22 paź 2017

Do góry

i kwiatek kobei, który jest już wspomnieniem
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:40, 22 paź 2017

Do góry
kompost w tym sezonie przez tą susze jeszcze nie całkiem dojrzały, ale reszta się przerobi w ziemi przez zimę, bo trzeba w kompostownikach miejsce zrobić na jesienne sprzątanie rabat

popiół rozwieziony i wysypany to teraz taczkujemy kompost w warzywniku

ja rozgarniam , a eM wozi
Moja bajka 18:39, 22 paź 2017

Do góry
i jeszcze porównanie: tak wyglądała moja sosna, którą zaczęłam formować w 2015r

w tym roku wygląda tak. Niby lepiej, ale d... nie urywa i zaczynam kombinować co by może zamiast niej...
Ogród wśród pól i wiatrów 18:37, 22 paź 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Asia, fajne są te trawowe ścieżki, choć utrzymanie ich w dobrym stanie wymaga trochę zachodu.

Świetne są te ścieżki zgapiam mogłabyś tak na oko wymiary ich podać .... plissss
Moja bajka 18:34, 22 paź 2017

Do góry

brzózka przegląda się w oczku
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:32, 22 paź 2017

Do góry
Druga kota też na polowaniu

popiół taczkowałam na rabaty pod drzewa i do warzywnika

popiół i czarnoziem z worka na rabacie

na zdjęciu ta jasna to ziemia nasza rodzima
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies