hortki mi wkońcu ruszyły
żurawki się odbudowały
i niewiem czy te źdźbła w środku to chyba rozplenica ruszyła ale dopiero jedna z 5...
a tutaj moje plany na przyszly tydzień, kora na mnie czeka
W zeszłym roku kwiatów miała więcej, a w tym mało Obok rosła rozplenica Halemeln i chyba ona ją skutecznie zagłuszała. Przedwczoraj trawa dostałą eksmisję, a w jej miejsce posadziłam piwonie. Tzn trochę przesunęłam. Przy okazji pozbyłam się wszystkich siewek z rabaty, było ich od groma, wyciepałam stare stipy, posadziłam nowe.
Sama jestem ciekawa jak teraz rabata będzie się prezentowała po takim liftingu
Tak wygląda wysiew jeżówkowy.. trawiasty..orlikowy... to jest kosmos na rabatach
Jak się zrusza ziemie to nie ma problemu, ale jak się chowa siewki do rozdania, to się robi problem.. małe łatwo usunąć.. tak, że chyba w tym miejscu zamykam zbiórke siewek.. a było to najlepsze miejsce.. Jednak jest reprezentacyjne i szkod mi piwonii koperkowych..
witaj lubię śliwki
masz rację i pracy i serca, a ogród mógłby być dwa razy większy, mam tyle chciejstw że spokojnie by się zmieściły
Trawa o którą pytasz to rozplenica rubrum, w naszych warunkach niestety jednoroczna
Doorenbosy nie mają ochoty wypuszczać listków, za to czosnki mają już piękne pąki.
Spod świerków wysadziłam ML i zrobiłam e-lkę z jeżówek. Ta długa rabata pod świerkami będzie w tym sezonie ujednolicana. Dosadzę jeszcze sporo kłosownicy, bo przynajmniej nie wymarza...
Incrediball - mam nadzieję, że pięknie zakwitną. Jedna rozplenica w rzędzie jeszcze wcale nie ruszyła.
O widzisz...u mnie trawy w korze siedzą, jedynie ta rozplenica była na zimę tylko zadołowana w ziemi. Jak nie ruszy to będę musiała nabyć nową ...
Wystartował też Red Baron, Hakone bardzo powoli- wczoraj oddałam zielsko a przywiozłam Hakone tak to jest jak się kupuje suszki śpiące . ML coraz wyżej Jedna Carex bronze form coś mi też nie wygląda zdrowo... ale dam jej czas.
Szałwie rosną w doniczkach jak dzikie, stoją pod ścianą domu i się grzeją.
Jedynie stipa posiana wcześnie i wcześnie popikowana wygląda jak perz Całe szczęście, w drugim pojemniku rośnie jeszcze nie podzielona. Nie będę jej ruszała,podzielę przy wysadzaniu do gruntu w maju.
Właśnie popełniłam błąd przez moją niecierpliwość i zamówiłam część traw przez internet. Miskanty przyszły jako suche patyczki ( nie wiem czy tak powinny wyglądać o tej porze roku), a rozplenica daje oznaki życia.
I trasa daaamzawartość:
Hortensje Little Lime-uważam bardzo szykowne-sztuk 3
Carex Ptasie Łapki-30szt
Seslerie skalna-ta do dzielenia i sesleria H... (nigdy nie pamiętam20 i 14 szt
Carex Green Dance i rozplenica Hameln-tylko 3 szt. -narazie na szambową. Rozchodniki Matrona -też na szambową.
Mój Mariken dopiero pęka i jest tyci ale jest . Moj ML siedzi w korze, może cieplej w nogi mu. Rozplenica za to znaku życia nie daje. I muszę tę trawę dziwną co miała być hakone oddać bo nie wiadomo co to.
To i ja raport trawiasty zostawię:
- ruszyły miskanty strictus i jeden glacillimus (dwa obok nadal śpią)
- ML właśnie wykopałam, podzieliłam i posadziłam w inne miejsce - też znaku zycia nie dają, ale korzonki wyglądają na żywe, więc jest nadzieja
- ruszyła rozplenica hameln - juppii, bo bałam się, ze padła...