Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:20, 12 lis 2014

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:08, 12 lis 2014

Do góry
Witam dzisiejszych gości miłych. U mnie zmasowany atak na liście, kilka par rąk je zbierało... codziennie zbieram, ciągle wiszą, ale już coraz mniej na skutek obniżki temperatury

Posadziłam wszystkie cebulki co pozostały, nawet te gdzieś po kątach pochowane z zeszłego roku (np. białe szafirki).

Hidcotowa z grubsza sprzątnięta, ale jeszcze jej brakuje do estetycznego wyglądu, ale co tu gadać, jesień, no przecież musiałam trochę poobcinać, bo wyłożą się krwiściąg i róże na jezdnię

No to pocięte (byliny, róże zaplecione), kanty wyszarpane... trzeba równać.

Dzisiaj mam kolację z Witkiem z okazji imienin Pa...
Pszczelarnia 16:01, 12 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Na marginesie rozważań polecam o "agrotkaninie" i jej zastosowaniu, poczytajcie:

To samo mamy na naszym wątku i trąbie o tym od początku istnienia ogrodowiska
Początki na glinie 14:18, 12 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wywieź całą glinę, nasyp ziemi polnej. Inaczej nic nie urośnie a wszystko się "zatopi", takie jest moje doświadczenie.

Dla mnie takie warstwy w ogrodzie są nie do pomyślenia

Tutaj oszałamiające ilości gliny

Gdyby było odwrotnie - nie byłoby pewnie problemu
Mój ogród 13:57, 12 lis 2014

Do góry
U mnie dziś zbieranie liści...masowe zbieranie, skomasowane siły.
Początki na glinie 13:52, 12 lis 2014

Do góry
Wywieź całą glinę, nasyp ziemi polnej. Inaczej nic nie urośnie a wszystko się "zatopi", takie jest moje doświadczenie.

Dla mnie takie warstwy w ogrodzie są nie do pomyślenia

Tutaj oszałamiające ilości gliny
Brzoza - Betula 13:38, 12 lis 2014

Do góry
Brzoza pożyteczna ma ładną korę Zwłaszcza brzoza pożyteczna "Doorenbos"
Brzoza - Betula 12:15, 12 lis 2014

Do góry
Za gęsto tak na logikę, ale brzozy lubią rosnąć w zagęszczeniu, nawet czasem sieją się i rosną takie po 3-4 z jednego miejsca. Ale tutaj tak regularnie blisko posadzone, może to się wydawać nieładne. sama nie wiem, co radzić

Brzozy mają dość rzadkie, prześwitujące korony, więc nie wiem czy to dobry wybór, przydałoby się drzewo o dużych liściach i dużej koronie, wtedy wystarczyłoby jedno w róg. (platan, tulipanowiec).
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:10, 12 lis 2014

Do góry
Waldek, wypowiedz się na temat kompostowanie liści orzecha włoskiego i czarnego.

Czy wydzielany przez korzenie juglon hamuje czy nie hamuje wzrost innych roślin.

Tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Juglon doczytałam, że można je kompostować i nie szkodzą, natomiast po orzechem żywym nic nie będzie rosło. Jak to jest z tym orzechem?
Orzech włoski w ogrodzie 12:05, 12 lis 2014

Do góry
Liście orzecha włoskiego zawierają tzw. "juglon", który hamuje rozwój innych roślin, które pod nim rosną.

Tutaj jest o jego działaniu

http://pl.wikipedia.org/wiki/Juglon

Z tego artykułu doczytałam że można jednak (osobno) kompostować liście orzecha, ponieważ juglon ulega rozkładowi. To dla mnie nowość, dotychczas sądziłam że nie można.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 11:56, 12 lis 2014

Do góry
Położenie linii dostosowuje się do nasadzeń a tego ja nie wiem, więc nie mogę nic pomóc. Musiałabym mieć projekt a tego nie ma.. Dochodź roszczeń od wykonawcy.

My robimy projekt i rozmieszczenie i dajemy inwestorowi zanim rozpoczniemy prace. Wtedy po latach wiadomo gdzie przebiegają wszelkie rury i jakie ma zamontowane urządzenia itd.
Pszczelarnia 11:53, 12 lis 2014

Do góry
Śliwa wiśniowa bardzo długo trzyma liście i ma atrakcyjny kolor, plus buki. Platan też.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:50, 12 lis 2014

Do góry
Mam takie plany

w związku z ich wielce prawdopodobnym zasoleniem, na skutek odśnieżania ulicy, mam plan w następnym roku zobaczyć, czy przeżyły, jeśli będą puszczać listki - no to ok, a jeśli nie, to na lizakach puszczę bluszcz z muru, zaplotę na koronie, zaplotę też róże, bo i tak rosną już na niektórych drzewach. Korona tym sposobem będzie zielona (prawie).

Potem następny plan jest taki, że będą robić ulicę. Są już plany i podobno decyzja, nie wiem dokładnie w którym roku. Może w 2015? Złożyliśmy protest, aby nie robić chodników, a samą drogę plus pas dla rowerów... zależy jak ten protest przejdzie, będę decydować, bo może o moich wiśniach kto inny zdecyduje.

Jeśli wiśnie pozostaną i rabata również - dostosuję kolejne nasadzenia do szerokości pasa jaki zostanie na "moją" rabatę. Wtedy posadzę albo te same drzewa albo inne, ale będę myśleć nad zabezpieczeniem ich przed solą ze śniegiem.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 11:42, 12 lis 2014

Do góry
Grujecznik pachnie, widocznie za zielony jest, musi być przymrozek żeby pachniał.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:26, 12 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

I tu Pszczółko się mylisz mocno ja sadziłam, nawet większe

Danusiu, ale Ty jesteś Wykonawca - Profi i sadziłaś pewnie w ogrodzie klienta? A my tu ogrodniczki ogrodowiskowe ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:28, 11 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj były niesamowite ilości liści buka. II zdjęcie widok z okna w kuchni

Uwielbiam ogród, nie mogę się napatrzeć tak ślicznie.
Każdy zakątek, zakamarek dopracowany, dopieszczony, indywidualna a tak spójny z całością. Ideał piękna!!!

Rododendronowy ogród II. 20:59, 11 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No i tu byś się Bożenko zdziwiła, właśnie skończyłam taki, że mam sporo liliowców, stąd pisałam o żółtym kolorze, bo taki zostawiałam po sobie. nie robię jednakowych ogrodów (chociaż niektórzy tylko z takimi mnie utożsamiają) , robię też ogrody bylinowe jakby co

Danusiu nie robisz jednakowych ogrodów ale robisz eleganckie ogrody, takie dopięte na ostatni guzik.Liliowce przez krótkie kwitnienie i koniecznośc obrywania kwiatów oraz przez moim zdaniem brzydki jednak wygląd po kwitnieniu nie sa takimi idealnymi roślinami ale faktycznie gdzieś czytałam ze pisałas że je posadziłas , czy nie w ostatnim ogrodzie który pokazywałas? Nie mam nic przeciw liliowcom ale do ideału moim zdaniem trochę im brakuje. Do ogrodów bylinowych takich rabat jak angielskie chyba pasuja ale do geometrycznych rabat w których widac kazdy szczegół juz moim zdaniem nie. Oczywiście Ty masz wieksze doswiadczenie i jeśli myślisz inaczej to w ciemno powiem że masz racje bo już znam kilka Twoich ogrodów i wiem że można Ci zaufac.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:51, 11 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mira, ukryj doniczki plastikowe, resztę wyeksponuj, odwiedź jakieś pchle targi, dokup doniczek, sitek, konewek, będzie jak w Anglii

Danusia!!! ale mi niespodziankę sprawiłaś - tak już jakiś czas się rozprawiam z doniczkami plastikowymi i dokupuję ceramiczne, konewki też powoli gromadzę

w czasie sezonu mam tu zgromadzone różne sadzonki - czyli co zostało z przesadzania
albo co czeka na swój czas - jak ktoś przyjdzie do mnie zawsze na tej ściance coś znajdzie dla siebie stąd też sporo tu plastiku ale się z tym rozprawię bo areał wkoło się powiększy

a dla Ciebie specjalnie moje stare doniczki i nowe nasadzenia

Rododendronowy ogród II. 20:49, 11 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Liliowców mam sporo , niedawno pokazywałam 30 odmian których nazwy znam a mam jeszcze takie których nazw nie znam . To rośliny o ładnych kwiatach ale do eleganckich ogrodów jakie Ty tworzysz chyba jednak nie pasują.Pozdrawiam Danusiu serdecznie.

No i tu byś się Bożenko zdziwiła, właśnie skończyłam taki, że mam sporo liliowców, stąd pisałam o żółtym kolorze, bo taki zostawiałam po sobie. nie robię jednakowych ogrodów (chociaż niektórzy tylko z takimi mnie utożsamiają) , robię też ogrody bylinowe jakby co
Rododendronowy ogród II. 20:39, 11 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kolory niesamowite, klon najbardziej mnie zachwyca, bo aż tak bardzo pięknie przebarwionego rzadko się widuje, jest taki wielki. Buki mają zdecydowaną przewagę nad grabami, ładniejsze są. Które wolisz?

Liliowce mają teraz piękny kolor liści, żółty, będą u Ciebie pasowały.

No dziś prawdziwe święto jak Szefowa z wizytą przyszła.Klon co rok pięknie sie wybarwia. W tym roku myślałam że nic z tego nie bedzie a jednak się wybarwił.To najzwyklejszy klon z palmowych który nawet nie ma dodatkowej nazwy. Myślę ze u mnie wybarwia sie dlatego ze rośnie w słonecznym miejscu i na górce więc jesienia ma sucho. Co roku po prostu płonie.Jesli chodzi o buki i graby to ja wielkiej różnicy nie widze , dla mnie róznią sie korą głównie i wolę buki ale liście mają podobne , na grabie utrzymuja się jednak dłuzej ale i na bukach czasem też.Mnie wielkiej róznicy nie sprawia czy mam buka czy graba, ich wybarwienie chyba jednak bardziej zależy od pogody. Zimą kiedy widac pnie wolę buki. Liliowców mam sporo , niedawno pokazywałam 30 odmian których nazwy znam a mam jeszcze takie których nazw nie znam . To rośliny o ładnych kwiatach ale do eleganckich ogrodów jakie Ty tworzysz chyba jednak nie pasują.Pozdrawiam Danusiu serdecznie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies