Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:12, 12 wrz 2017

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:09, 12 wrz 2017

Do góry
jeżówki ładne jeszcze są

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:08, 12 wrz 2017

Do góry
Parę fotek bo dawno nie było
rozchodnikowa

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:04, 12 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Dorotko cudne dekoracje. Bardzo pomysłowe.
A te motylki w trzmielinie - mistrzostwo dekoracji. Wrześniowe wieczory w takiej altanie mogłabym spędzać codziennie. Bardzo nastrojowo i klimatycznie masz. I nawet nie przejmuj się, że różyczki zawodzą z kwitnieniem, bo i tak jest pięknie za sprawą tych aranżacji.
Dziękuję za pochwałę moich dekoracji czasem zastanawiam się, czy nie mam ich za dużo. W altanie siedzi się dość przyjemnie jest w zaciszu i ładnie przebija się zachodzące słońce przez gałęzie wielkich świerków. Niektóre różyczki kwitną, ale jest ich niewiele.

Zmienny ogród 19:59, 12 wrz 2017

Do góry
Chciałabym teraz zająć się tylem ogrodu. Przygotować miejsce pod tuje i osądzić pierwszy kompostownik.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem? Co sądzicie?
Na zielonej... trawce :) 19:58, 12 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
I love my garden

Me too!
Wśród brzóz i dębów 19:53, 12 wrz 2017

Do góry
marba napisał(a)
Moja altanka. Ciągle nieskończona, ale jest. ]

Miłe chwile spędzone w tej altance wspominam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:52, 12 wrz 2017

Do góry
marba napisał(a)

I jeszcze te wiklinowe dekoracje na siatce- super! Jesteś kopalnią inspiracji. Będę chyba kiedyś musiała zobaczyć to wszystko w realu!
Cieszy mnie to, że mogę być dla kogoś inspiracją. Mój ogródek jest otwarty dla wszystkich ogrodników, więc zapraszam.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:45, 12 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Acha. To rzeczywiście utrudnione. A może nawet lepiej że się tak nie sieje. Widziałam u wielu osób różową, u Ciebie tylko białą. U mnie siewki zwykle pojawiają sie po 2 latach nawet jak matecznej rośliny już nie ma a jak długo asz te rutewki?

Co do hortensji to dziwne. Może mam tak ciężką ziemię że się nie pokładają. Ha.ha ale pisałaś że masz sucho może dlatego. U mnie wysoki stan wody w gruncie i glina jak kamień.
Obie rutewki mam od 3 lat. Ta biała kwitnie znacznie dłużej, różowa ma mniejszy krzaczek i już dawno przekwitła.
U mnie co roku w lecie jest susza, nie wiem czy to wina bliskiego sąsiedztwa lasu, czy Wisły. Ziemię mam piaskową, w sumie to niewiele jest u nas na wsi ogródków. Trzeba dużej determinacji, żeby na glebie VI kl i przy ciągłych suszach posiadać ogródek. Rabaty systematycznie podlewam, ale na trawnik brakuje mi wody w studni.

Wśród brzóz i dębów 19:45, 12 wrz 2017

Do góry
To moje ulubione:
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:40, 12 wrz 2017

Do góry
A reszta ogrodu powoli szykuje się do jesieni.

Tojad i kleome od Miry. Może zdąży.

trzmielina i barbula

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:33, 12 wrz 2017

Do góry
Nie lało, zbyt mocno nie wiało. W domu czekał na mnie stos papierów, więc uciekłam do prac ogrodowych. Zakończyłam wszystkie tegoroczne rewolucje.

Ostatnia opierała się na tym, co Asia /Makadamia nazywa tetrisem.
Zza ławeczki w narożniku różanym wykopałam świerka białego. Warunki świetlne miał tam coraz gorsze. W okolicach różanych słupów rósł sobie szmaragd. Za blisko róży, która go trochę dusiła. Do realizacji moich planów potrzebowałam więcej miejsca, więc wykopałam jedną pęcherznicę. Tuja poszła w miejsce pęcherznicy. Za ławeczkę poszły wykopane z półksiężycowej dwie hortensje VR. W nogi dostały hosty i bodziszki. I ten zakątek przestał mnie denerwować. Na wiosnę bardzo mocno przytnę pęcherznice. Mam nadzieję, że hortensje w tym miejscu odżyją, bo w poprzednim miskanty zabierały im całą wilgoć.

Z półksiężycowej z wrzosowiskiem wykopałam dwa zwykłe świerki, Cięłam je mocno w stożki, ale stwierdziłam, że natury nie powstrzymam i za parę lat zrobi mi się problem. Póki mam siły, to trzeba kopać.

W miejsce jednego wsadziłam szczepioną pendulowatą jodłę, a w miejsce drugiego świerka białego Daisy White. Przesunęłam rosnącą tam hortensję, której w rozroście przeszkadzał miskant.

W miejsce wysadzonych hortensji wsadziłam kolumnowe cisy i żywotnikową kulkę.

Za rok zobaczymy, czy pomysł się sprawdzi.
Ogród z łezką II 19:30, 12 wrz 2017

Do góry
Wrzosy

dalie w pełni

na pergoli ostatnie podrygi Ilse i powojnika

Ogród z łezką II 19:26, 12 wrz 2017

Do góry
Może teraz ktoś będzie wiedział co to za hortka...

Ogród z łezką II 19:23, 12 wrz 2017

Do góry
A tu Droning Ingrid

Dwuletni Phantom też nieźle

Mega Pearl i Limelight też już jesienne

Vanille Fraise ma wielkie kwiaty, znowu podparte

Ogród z łezką II 19:18, 12 wrz 2017

Do góry
Tak mi Giardina śmignęła...pierwsze zdjęcie z 2.07.2017 (sięga do piątej kratki), drugie z 9.09.2017 (sięga do 14 kratki)

wreszcie też mam werbenę widoczną

Malepartusy sadzone pod koniec września zeszłego roku i przesadzane w kwietniu już widać

Ogród pod lasem 19:15, 12 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny, wyszłam już z pierwszego szoku, więc mogę podzielić się z Wami dzisiejszym odkryciem. Otóż na naszym forum kryje się brylant. Tajniaczy się i ukrywa przed nami ogród, przez który dziś chyba spać nie będę mogła. Niestety nie miałam przy sobie aparatu, a fotki z komórki to dla tego miejsca profanacja, jednak lepszy rydz niż nic i wrzucam co mam. Brylantem owym, który niniejszym demaskuję, jest Ania - kwartet, u której byłam dziś po odbiór jarzmianek i która przy okazji sprezentowała mi kilka innych roślin. Coś pięknego. Kolory, zapachy, krajobraz za płotem - bajka. Kochana, grzeszysz nie pokazując nam niczego z tych cudowności!

Wśród brzóz i dębów 18:57, 12 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)

Z dzieleniem rozchodników na wiosnę poszaleję, Kasiu. Nie inaczej. Na inne szaleństwa nie mamjuż sił!
No, może jeszcze na zakupowe szaleństwo się szarpnę.
To moje ostatnie nabytki:

Dwa następne zdjęcia to podobno tulipany. Aż jestem ich ciekawa w realu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:52, 12 wrz 2017

Do góry
Meggi napisał(a)
Witajcie!
Proszę o pomoc w zorganizowaniu ogrodu przed i po bokach domu.
Załączam zdjęcia i swój pomysł.
Na pierwszym zdjęciu widać jak prezentuje się ogród w obecnym stanie.
Jest to strona północna. Ziemia - gliniasta. Podmurówka to linia przyszłego ogrodzenia. Hortensja zasłania kran, a świerk i różanecznik stoją na studzience)
Na drugim zdjęciu jest problematyczna ściana i brzydki płot.
Mój pomysł na to: żywopłot z cisów na wysokości betonowego płota (6 metrów). Następnie na wysokości ściany tej dachem dwuspadowym (7metrów długości), myślałam, aby posadzić kolejno: powojnik - dwie pergole z różami pnącymi - powojnik. Na kolejnej ścianie (4,20m)(z dachem płaskim): nie mam pojęcia i dalej na betonowym płocie (14 metrów): bluszcz.
Trzecie zdjęcie przedstawia wąski pas ziemi, który chcę zagospodarować. Są puszczone kable na oświetlenie stojące - 3szt. Mój pomysł: róże stojące, lawenda, funkia, trzmielina z żółtym obrzeżem listków - niska,4 szt drzewek iglastych do formowania/szczepione/ze spuszczonymi gałęziami - sosna,świerk (potrzebnie?/może coś innego?).
Na pierwszym zdjęciu można zauważyć 2 zakola zrobione z kostki - na ich wysokości chciałabym posadzić po trzy drzewka/krzewy, o różnych wysokościach.

Jeżeli coś jest nie jasne, chętnie wytłumaczę

Wg mnie powojnik i róże nie za bardzo tam będą rosły, bo potrzebują słońca,, a jak sama wspomniałaś, masz tam wystawę północną, czyli słońca jak na lekarstwo.
Sądzę, że dla przełamania zieleni cisów, fajnym kwitnącym elementem byłaby hortensja pnąca, nad którą sam się właśnie zastanawiam...
Plus powojnik słabo będzie rosnąć na ziemi gliniastej, bowiem wymaga próchnicznej i dość luźnej.

na ogrodzenie z siatki dałbym bluszcz, podsadzony czy to zawilcami, czy bylinami ozdobnymi z liści do stanowisk cienistych, np. żurawki, żuraweczki, hosty...
(choć wybrałbym ładnie stonowane hosty, co z cisem i bluszczem wyglądałoby a'la glamour )
Sezon 2017 u Hanusi 18:45, 12 wrz 2017

Do góry
Wiosną tu rosną przebiśniegi

A tu szafirki

A tuż obok rezyduje piwonia drzewiasta

Kończy się nam lato, ale jeszcze różyczki kwitną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies