Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

"Gardeners'World" po polsku 19:07, 29 paź 2014

Do góry
Ja prenumeruję wersję angielska, ale chętnie zakupię wersję polską, ciekawe czy identyczna z angielska, bo Mój piękny ogród różni się od wersji niemieckiej.
Przygotowanie ogrodu do zimy 19:04, 29 paź 2014

Do góry
I jeszcze wątek o okrywaniu do tego istnieje jako uzupełnienie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1044-okrywanie-roslin-na-zime
Przygotowanie ogrodu do zimy 19:00, 29 paź 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
I ja też mam taki sam dylemat...
Posadziłam ostatnio sporo roślin i nie wiem, czy mam podlewać teraz, kiedy w dzień jest plusowa temp. a w nocy spada poniżej zera.

Susza okropna, od tygodni nie padało...

Podlewać, a jakże by zostawić rośliny w takiej suszy, chyba nie macie litości i wyczucia. Podlewać, rozsądek nakazuje nawet

A już w szczególności podlewać rośliny zimozielone iglaste i liściaste i róże.
Przygotowanie ogrodu do zimy 18:59, 29 paź 2014

Do góry
Poczytajcie

Przyda nam się praktyczna wiedza.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/94-jesienna-przeprowadzka-roslin-wrazliwych-na-mroz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/93-jesienne-sprzatanie-ogrodu-i-przygotowania-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/214-jak-przygotowac-ogrod-do-zimy

a także co robimy w ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/17-co-robimy-w-ogrodzie-w-listopadzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/16-co-robimy-w-ogrodzie-w-grudniu
Przygotowanie ogrodu do zimy 18:57, 29 paź 2014

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)
Mam takie pytanie w temacie przygotowania roślin takich jak hortensja ogrodowa, różaneczniki, azalie, pierisy do zimy. Dodam, ze są to rośliny posadzone w tym roku.

Od kilku dni o 6 rano u mnie ( południe kraju Śląsk) na termometrze jest 0 stopni. W ciągu dnia piękna słoneczna pogoda z bezchmurnym niebem i teraz nie wiem za bardzo jak postępować.

Czy podlewać w/w roślinki czy raczej już nie? czy już okrywać np. Na noc a na dzień zdejmować( mam na myśli agrowłókninę- rozważam zakup takich kapturów a białej agrowłókniny) czy tylko osypać prz ziemi np. Grubszą warstwą kory? Czy przed zimą się osypuje w/w rośliny obornikiem i na to np. Korę( bo tak mi coś moja sąsiadka mówiła) tylko ńie bardzo jestem przekonana czy miała rację

Prawdę mówiąc najbardziej mnie marwi to podlewanie bo nie chciałabym zaszkodzić roślinkom.

pzdr
Trzmielina - Euonymus 08:23, 29 paź 2014

Do góry
To jest trzmielina Fortunego 'Emerald Gaiety' i jest zimotrwała, nie trzeba jej okrywać, jeśli jednak mają być tęgie mrozy możesz dla pewności owinąć biała włókniną i związać w "cukierek". Przed zimą podlej i w okresach odwilży podlewaj, bo to roślina zimozielona.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:16, 29 paź 2014

Do góry
Olili napisał(a)
Danusiu, nie odpisuję w swoim wątku tylko tu u Ciebie : Dziękuję,że do mnie zaglądasz i piszesz porady,biorę je sobie wszystkie do serca i w najbliższym czasie wiele z nich zostanie wcielonych do życia , na miarę moich możliwości oczywiście .

Kochana, podaj u siebie wymiary swojej działki, rabat, inaczej kulą w płot
Profesjonalnie podchodzę do tego zupełnie inaczej bo mam dane konkretne i duuuzo czasu, u ciebie to tylko tak jak pisałam szybkie 3 minuty a to nie to samo
Trzmielina - Euonymus 07:36, 29 paź 2014

Do góry
Raczej nie dolałaś, jak to zdiagnozować? Pogrzebać w ziemi i ocenić czy na głębokości większej niż 15 cm jest mokro, czyli tam gdzie są korzenie. Wilgotna warstwa powierzchniowa nic roślinie nie daje.

Ponieważ jest pod dachem to tym bardziej diangnozuję, że niedolana

To roślina zimozielona, transpiruje cały rok, jej podlanie przed zimą jest niezbędne i konieczne do życia i przetrwania.

Zbadaj sprawę i podlej obficie, inaczej będzie kaput.

Przez zakapturowaniem oberwij owoce, bo zgniją pod osłoną.
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 07:30, 29 paź 2014

Do góry
Przytnij teraz albo nie przycinaj, będzie miał cieplej. To obojetne co zrobisz. Jak przytniesz teraz, będziesz miała mniej roboty na wiosnę.
Begonia tuberosa (Begonia x tuberhybrida) - begonia bulwiasta 07:27, 29 paź 2014

Do góry
Przymrozek zniszczy część nadziemną, jeśli tak się stanie - przytnij i przenieś do domu. Odbiją i mogą nwet zakwitnąć.

Te co już przeniosłaś - ciesz się kwiatami. Mogą nawet cały czas kwitnąć aż do wiosny, nieprzerwanie.
Zimowanie bukszpanów w donicach 07:25, 29 paź 2014

Do góry
Teraz wykop dołki takie, żeby donica weszła. Bo jak ziemia zmarznie to będzie za późno Krzewy mogą zdobić do końca listopada, o ile nie będzie stałych przymrozków, muszą byc dni bez mrozu, jak będzie już tylko mróz - owiń donice workami foliowymi (boki) zeby się za bardzo nie ubrudziły, albo wstaw bez donic. Podlej bukszpany.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:21, 29 paź 2014

Do góry
Trzmielinę można sadzić dużo rzadziej niż zalecane (5 szt na m2) to sadzimy 3 szt/m2, potem sadzonkujemy po cięciu pomiędzy krzewami i zarasta szybciutko.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:20, 29 paź 2014

Do góry
Sadzę irgę, trzmielinę, inne rośliny, które się ukorzeniają pędami lub rozłażą przy pomicy rozłogów.

Robię gobelin z 3 gat o róznej kolorystyce, lub z jednej a w niej kilka jednakowych roslin na pniu.

Np. kilka trzmielin żółtych na pniu, a pod spodem ciemnozielony dywan z irgi Major lub Mooncreeper.
Trzmielina - Euonymus 07:15, 29 paź 2014

Do góry
To może oberwij owoce, będzie bezpiecznie. Chociaż mniej ładnie.
Ogród wyrozumiały 07:10, 29 paź 2014

Do góry
Olili napisał(a)

Tylko zmieniając linię rabaty nr 1 ,umieściłaś mi Danusiu kojec z psem na rabacie
I na lewo od wjazdu powstaje chyba zbyt duża rabata wtedy,bo szeroka na 7m a w najdłuższym mijscu ma 15m, a i idąc dalej to po tym wąskim kawałku też winduje do szerokości 5m a potem to i więcej.
Gdzieś czytałam,że pisałaś ,by nieplanować rabat szerszych niż..no i tu głowy nie dam sobie uciąć,ale raczej było to coś ok. 3m..??

Bo robiłąm to w 3 minuty bez zastanowienia, ja przecież jestem robotem ...
Zmniejsz sobie szerokości, dostosuj i słuchaj się moich wcześniejszych rad i wywodów
Ogród wyrozumiały 07:04, 29 paź 2014

Do góry
Polecam trzmielinę 'Emerald'n Gold, jest płożąca i żółta, w sam raz do zestawień z niskimi, bordowymi berberysami. Pachysandra jest zielona i zimozielona.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:43, 28 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam postulat abyś wywaliła szmatę, bo szkodzi, ale żeś "zielona" to "wybaczam"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Poczytałam, za lekturę bardzo dziękuję To prawda, tak to wygląda z ziemią i korzeniami. Kilka dni temu robiłam porządek w hostach i zauważyłam, że ich korzenie idą po włókninie górą, bezpośrednio pod kamykami w miejscu gdzie agro dochodzi do roślin. Z pozostałymi roślinami dzieje się podobnie :/ Wiosną będę sukcesywnie wywalać i zastępować ściółką tylko podpowiedzcie jak radzić sobie z kamykami by się nie topiły w glebie ??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:00, 28 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wsadzić głebiej, ciąć po ziemi prawie, 5 cm od ziemi, i sadzonkować na potęgę to, co zetniesz. Cięcie, cięcie i jeszcze raz cięcie.
ha to samo rano napisałam u kamajki
Trzmielina - Euonymus 19:55, 28 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Owoce trzmieliny

Dziękuję.
Owoce trzmieliny widziałam dzisiaj pierwszy raz. Mam kilka trzmielin, starszych i młodszych ale nigdy nie kwitły.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:49, 28 paź 2014

Do góry
Łatwiej się rozgałęzia gdy ukorzenia się dodatkowo pędami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies