Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 08:37, 06 wrz 2017

Do góry
Taaak, ta pogoda. Pada i pada, nawet do ogrodu nie da się wyjść. Akurat nie mam czasu, bo uruchamiamy dziennik, a przy tym dużo pracy, ale już mam prawie wszystko ogarnięte, wszyscy zadowoleni, dziś juz bym chciała wyskoczyć do ogrodu pogadać z zielskiem. I chciałabym przesadzić tą hortensję, co się tak ociąga z kwitnieniem. Chyba ma za mało słońca, tak sobie myślę. Zwolni mi się jedna donica przy tarasie, przy różach. Zastanawiam się, czym ją zapełnić. Dałabym trawy, ale nie wiem, czy na pewno i jakie? Mało słońca tam jest po południu, mimo, że jest to strona wschodnio-południowa... Pergola zacienia.

Trawy? Jakie by pasowały do herbacianych róż?
Na lewo mam trzinnika FK. Będę go dzielić. Może powtórzyć go?

Nie mam lepszej fotki. Byłby na lewo i przy tarasie, na prawo od tuji...
Blaski i cienie nowego życia 08:12, 06 wrz 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Co ja widzę, jaki fajny kawałek ceglanego muru. Chcę koniecznie wiedzieć co tam będzie, bo ja to wiesz - róże pnące bym tam rozpięła na nim.

Na połowie budynku mam ceglaste mury. Jakoś nie zabierałam się nigdy za to bo musiałaby być duża pnąca. Kto by skakał żeby się tym zajmować ma wysokości. Mam techniczne opory.

Na powyższym zdjęciu będą miskanty pod oknami i trochę zimozielonego wypełnienia i rozplenice.

Z prawej strony tarasu takie widoki

Blaski i cienie nowego życia 08:07, 06 wrz 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ładna na Twoja hortensjowa rabata, masz tam lawende? Dobrze widze? Też z tydzien temu miałam problem wogóle wejsc na forum, w koncu wylogowałam i na nowo się zalogowałam i teraz mam spokój. Nawet widziałam, że pytałas juz o to w sprawach technicznych bo też szukałam pomocy. Odpowiedzieli Ci co masz za problem? U nas dzis pada cały czas mały deszczyk ale pada ale wczoraj było bardzo ładnie i też pracowałam w ogrodziePozdrawiam

Tak mam całe obrzeże z lawendy. W zeszłym roku część bardzo nisko cięłam więc są niższe. A część z sadzonek własnej produkcji. Dlatego nie ma jeszcze tego efektu obwódki. I jeszcze z samego przodu też będzie zmiana Na wiosnę myślę Reszta to kwestia czasu. Cały ten sezon pracowałam nad tą lewą stroną rabaty.

W sprawach technicznych czekam cierpliwie. Jak będę przy komputerze to spróbuję wrzucić fotki. Teraz mam tylko tel.

W sobotę muszę ogarnąć trochę warzywniak. Cebulka się już suszy. Ziel pietruszka do zamrażarki. Coś muszę zrobić z truskawkami bo się rozrastają, może na miejsce koperku wsadzę sadzonki nowe? Marchew i buraczki mogą jeszcze zostać.

Silver Dollar

Zimozielony biało - różowy 08:03, 06 wrz 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
T
a teraz z przodu w lewo

Jeśli dobrze widzę to centralnie są rododendrony... tak?
Za nimi przed cisami możesz posadzić ML. Cisy zalecam w połowie marca obciąć o połowę, Dlaczego? wyjasniałam Iwonkap. ML to zwiewny, jasny miskant i pięknie będzie kontrastować z zielenią rodków i cisów.
Natomiast z przodu możesz posadzić wrzosy (polecam Winter Red, lub inny o zmienności kolorystycznej). Możesz też posadzić plamami w połączeniu z carexami: albo w tonacji ML to będą czupryny Frosted Curls, lub też Variegata (Ptasie Łapki), albo Evergold. Albo obsadzić niskimi rozplenicami - Little Boy (o odmiany niskich pytaj Polinki bo ona ma kilka)

Wrzosy muszą mieć koniecznie rozerwaną na płaską bryłę korzeniową. Mam nadzieję, że cały fragment tej rabaty przyszykowałaś pod kwaśnoluby (nie tylko dołki)
Co jeszcze może rosnąć na kwaśnej...hmmmm (?)...wiem! mozna posadzić niskie białoobrzeżone hosty, np. Ice&Fire, można dać hakonechloa, stipę, a także Carex Silver Sceptre. Ogólnie zazwyczaj carexy lubiż kwaśną glebę i korę w podłożu.

Na oststnim zdjęciu, gdzie masz hortki... daj im 2-3 lata. Z tyłu możesz dać gracki.

Znajdź tez miejsce na pas rozplenicy - popatrz u Polinki na Lady U - spora, spektakularnie kwitnąca (rozplenica, rzecz jasna)

Coś jeszcze cię nurtuje?
Nasz przydomowy ogródek 07:48, 06 wrz 2017

Do góry
Oooo Basia po wojażach się melduje. Pozdrawiam również. Masz dużo miejsca w ogrodzie
to posadź jak najbardziej. Jest bezobsługowa. Potrzebuje nawozu do róż i podlewania w czasie suszy (przed i w czasie kwitnienia).

Prośba o rozpoznanie drzewa 07:35, 06 wrz 2017

Do góry
Cześć.

Jest to drzewo któe rośnie u sąsiada. Jest to muzułmanin i nie pozwolił mi wejść zrobić zdjęcie z bliska liściom. Chyba ma za złe że podczas grilla pije się piwo, a facet jest konserwatywny

Jeśli potrzebna lepsza jakość, to spróbuję zrobić jak nie bedzie ich w domu...
Moja działka na Dębowym Lesie 07:17, 06 wrz 2017

Do góry
anek napisał(a)
Ja Aniu zrobiłam z patyczkami hortensji tak jak mi radziła moja znajoma. Ma bardzo ładny ogród i wszystko patyczkuje. Narwałyśmy gałązek hortensji teraz , pod koniec sierpnia. Nawybierała mi takie gałązki, które nie zakwitły i odcinała im czubki. Oderwałyśmy liście i włożyłyśmy do wody. Mają już dwa tygodnie i coś się zaczęło dziać. Wypuszczają listeczki, nie ma jeszcze korzonków , ale ponoć tak ma być . Tylko wodę im zmieniam co trzy dni. Zobaczę co z tego będzie , zapowiada się nieźle.

Myślałam,że z patyczkami hortek to tylko na wionę się robi.
Nic zobaczę,które moje są bez kwiatów ( iak zrobię wg, twojego przepisu ) i do wazonu je wstawię.Ale na jak długo ???
Ale potem do ziemi trzeba je włożyć , kiedy, to zrobić ??

Hortensja bukietowa 'Renhy' Vanille fraise

Hortensja bukietowa 'Magical Fire

Jeżówka Eccentric a tle Limka

Moja działka na Dębowym Lesie 07:11, 06 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Jak nie udaje Ci się z patyków rozmnażać to może z odkładów spróbuj Aniu. Ja w tym roku tak zrobiłam,efekty wiosną sprawdzę.

Dzięki.I ja tak zrobię.Tak to może coś się uda

Hortensja 'Kyushu

Hortensja bukietowa Limelight

Hortensja Sundae Fraise -posadzona pod czereśnia
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:11, 06 wrz 2017

Do góry
jak na razie skromne ale nowe meble w łazience

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:52, 06 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W oczekiwaniu nasłońce kilka doświadczeń cisomaniaczki.

Ciężko trzymac Hicksii na 150 cm - to jednak wraz z proporcjonalną szerokością masa. Więc jako obwódka - zawsze będzie konkurencją dla tego co obwodzi.

Taki cis do warzywnika - u mnie one robiły za przegrodę między częściami w ogrodzie. W jakiej odległości od rabat warzywnych? Żeby nie było cienia i konkurencji w składniki. W jakim miejscu w warzywniku. Nie umiem sobie teraz zwizualizować warzywnika po wykopkach szkółkarskich.

Co innego na obwódkę? Musze się cofnąć do tych zdjęć z porzeczką. I wrócę do hortensji Wim's Red (ale najpierw eMa muszę do kompa dopuścić).

Ewo bardzo dziękuję że poświęciłaś mi swój czas

Kurcze teraz się zastanawiam czy przy warzywniku też nie wyhoduję potworów

Ewo przy warzywniku z obu stron mam pasy róż.
Chciałam w ich miejsce dać cisy - zrobić mur dla truskawek , róże przesadzić obok

czyli róże, cis, warzywnik i druga strona cis róże - tak żebym mogła swobodnie robić opryski , żeby nie leciało na truskawki

poleciałam zrobić zdjęcie
ale nie mam normalnego obiektywu
i nie mogę zrobić większego kadru
wlazłam na plac zabaw po zjeżdżalni

tu będzie dobrze widać

pasek z różami ma 65 cm róże do wykopania i przesadzenia przed cisy

i druga strona, róże pójdą taka jak teraz widać zmasakrowaną śliwkę,na mejsce róż cisy

cisy będa ciut niżej niż warzzywnik

no i teraz po zakupie inteligentnie się zastanawiam czy te cisy tu sadzić czy nie hahahahahahaha

metr dwadzieścia to chyba maks żywopłotu jaki tutaj powinien być bo wyższy da za dużo cienia na grządki

Ogródek Iwony II 00:33, 06 wrz 2017

Do góry
Red baron
Ogródek Iwony II 00:30, 06 wrz 2017

Do góry
Vanilia Fraize piękna, tylko czemu leży przez te deszcze?

Limlight

Baaaardzo spóźniona Limlight
Ogródek Iwony II 00:24, 06 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Iwonko, udało mi się z kilkoma przerwami przebrnąć przez twój wątek. Ogromne zmiany poczyniliście w ogrodzie i widzę, że to nie koniec. Super masz skomponowane rabaty, wszystko się fajnie przenika i uzupełnia. Spójnie, bujnie, i zwiewnie. I wszystko takie wypielęgnowane. Twój ogród wydaje się większy, bo bardzo się zmieniają rabaty w zależności od pory roku i miałam wrażenie, że to oglądam kolejną rabatę. Fajna jest u ciebie ta zmienność w ogrodzie.
Dziękuje za zestawienie hortensji. Bardzo przydatne, na pewno wykorzystam przy najbliższych zakupach

Anitko, Nadal twierdzę, że Polar Bear trzyma najlepiej zwartość, biel, Phantom już się przebarwia i jest rzadszy
Phantom

Polar Bear
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:20, 06 wrz 2017

Do góry
Pogoda późno jesienna podobna do wczesnowiosennej obudziła prymulki - niektóre teraz zaczęły kwitnąć
Ogródek Iwony II 00:19, 06 wrz 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Zmiany w naszych ogrodach są po prostu wpisane w rozkład U mnie tę ciągle pomysły na "coś" nowego Będę przerabiać kolejną rabatkę

Ewcia, w wolnej chwili wpadnę sprawdzić, co zmieniasz ...
Zmiany są konieczne. Czasem coś zbyt mocno się rozrośnie, inna roślinka nie pasuje, ćwiczymy naszą wytrwałość w nie-przesadzaniu, hi, hi

Na tej rabacie miałam stipę. Zachwycałam się nią.
Wrzesień 2015

Rok później stipa późno zakwitła, jakaś niewydarzona była, żurawki zmarzły, część traw też, coś trzeba było zmienić .. powiększyłam dywan z trzmieliny ...
Wrzesień 2016

W tym roku postanowiłam posadzić coś bardziej trwałego - molinię. Za rok wracam do stipy. To nie jest lepszy efekt Przy okazji widać, jak buk ładnie nabrał masy. M twierdzi, ze nie rośnie

Ogród w budowie - nieustającej 00:18, 06 wrz 2017

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
A ja na przerywnik tych rozważań i planów w zastępstwie Twojego przemarzniętego Sebastiana Kneippa mojego Ci wstawiam. Ta róża z patyczka po raz pierwszy dwa kwiaty miała!

Jest tak piękna, że warto ją cytować, dziękuję Basiu.
Jak to w życiu - coś umiera, coś się rodzi, nawet z patyczka.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:11, 06 wrz 2017

Do góry
Od Joli z Mojej gleboterapii wrzucam przepis na miksturę na zdrowotność powojników

Dobrym sposobem pielęgnacji clematisów jest wiosenne podlewanie ich miksturą sporządzoną w domu i bardzo prosta do przygotowania.

Sposób przyrządzania:

• 1 główka czosnku,
• 8 tabletek nadmanganianu potasu (różowe tabletki do kąpieli niemowląt kupisz w aptece),
• 5-7 l wody,

czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy. (...)

Clematisa zostawiam - wciąż jeszcze kwitnie Wprawdzie to już pojedyncze kwiaty ale cieszą
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:08, 06 wrz 2017

Do góry
Lubię takie słoneczne zdjęcia, zwłaszcza w takie dni jak te ostatnio...
Pada deszcz, zimno, mgliście, ponuro wręcz przygnębiająco. Po upałach ok. 30 stopni w ubiegłym tygodniu - w tym tylko 10-12 Czyżby miała być powtórka z ubiegłego roku - bardzo zimna i mokra jesień? Brrrrr...

W ramach odreagowania od wszelkich stresów poczyniłam robótki ręczne i taki mi hotelik dla owadów wyszedł
Hotel to zbyt szumne określenie - raczej chyba jakieś schronisko

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:57, 05 wrz 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Wrzosowisko u mojej siostry... W realu piękniejsze niż na fotkach

Piękne to wrzosowisko.

Mnie po zimie też dużo wrzosów wypadło i w tym roku stwierdziłam że dam sobie spokój. Ale patrząc na to normalnie chce się do ogrodniczego lecieć po nowe i sadzić

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:55, 05 wrz 2017

Do góry
Kasia! Dzięki w imieniu siostry

Patrycja!

Kasia! Mam dokładnie to samo

A tutaj fotki wrzosowiska z lipca

Nawet jak nie kwitną to wrzosowisko też jest piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies