Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 18:14, 11 lip 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ela powojnik to błękitny anioł
W tym roku czepiał się nie tam gdzie chciałam, więc mu pomogłam

Lawenda pod jałowcami to Viva.
A pod domem są różne ale kupowane jako wąskolistna bez podania odmiany. Póki co 4 rok żyje.

Graby Fastigata tnę regularnie bo lubię formowane. Na skarpie mam Frans Fontaine - też go formuję.
Graby kupowałam lokalnie pod Toruniem - szkółka Ciak. Takie 3-4 metrowe.

Dziękuję za odpowiedź

Rozumiem, że masz dwie odmiany grabu Fastigiata i Frans Fintain a z którego jesteś bardziej zadowolona.
Czy jednakowo kolorystycznie jesienią się przebarwiaja.
Jak ze wzrostem.
Bardzo mi się podobają i ma zagwozdke która odmiane kupić.

Dębowe zakątki 14:49, 11 lip 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Maczki kwitną , powojniki też. A liliowców z dnia na dzień przebywa w kwitnieniach

W miniony weekend w Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji w Chełmie obył się etap półfinałów konkursu Kobieta Gospodarna Wyjątkowa.
Brałam udział w tej imprezie.I w kategori na -Najpiękniejsze rękodzieło na drewnie malowane
Zajęłam - Miejsce II dla Stowarzyszenia Przyjaciół Gminy Żmudź - „Klesztowski Anioł”- Anna Buczko
Już 16 lipca jadę na finał do Zamościa. Trzymajcie proszę kciuki za mnie
To jest ten obraz na desce.

A pomyśleć,że to koleżanki z pracy mnie namówiły, ąbym namalowała coś na ten konkurs. To mój debiut w konkursie "

Aniu wielkie gratulacje. Wiedziałam, że kiedyś zrobisz karierę artystyczną. Masz dobry warsztat jeszcze co nie co trzeba poprawić i do przodu. Czym więcej malujesz tym bardziej wchodzisz wprawę. Szkoda, że nie mieszkam bliżej.

Ta fotka z habrami i maksmi jest do podrobienia malarsko.

Kiedyś robiłam książkę album o artystach naiwnych (samoukach). Ich życiorysy i jak zaczynali malować, rzeźbić to czysty przypadek.

Zbieraj nasionka Maków.

Pozdrawism
Ogród z zegarem 14:27, 11 lip 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Moim zdaniem sposób na chwasty w kostce jest jeden - wypłukanie myjka cisnieniowa piasku, którym zostały zasypane (jeśli rosną w nich chwasty w dużej liczbie to znaczy, ze piasek był pełen nasion) i ponowne zasypanie czystym piaskiem kwarcowym.

Nie masz nigdy pewności, że następny piasek nie będzie z nasionami.

Jak mieszkasz między łąkami nasiona latają w każdą stronę. 2 lata temu eM wyczyscil karherem w tym roku znowu pełno zielonego.
Trzeba psikac octem.

Nawet mieszają piasek z cementem i to nic nie daje taka jest uroda kostki w fugi wlatują nasiona i kiełkują. Trzeba tylko pryskać tym co skutkuje.
Teraz brzoza pyli nasionami w połowie sierpnia będę miała flance brzoskowe. Ha ha może ktoś chce
Jurajski Ogród 23:30, 10 lip 2022

Do góry
Przepiękny ogród i nasadzenia. Lawenda ma u ciebie idealne warunki że tak pięknie rośnie.
U mnie niestety marznie.
Wiosenne floksy dech zapierają.

Pięknie pozdrawiam
Ogród w dolinie 22:28, 10 lip 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Irga i tawulec pogięty na skarpie. Irga skończyła już kwitnienie a tawulec kończy.

Asiu pięknie ta irga rośnie i tawulec też. Jak to wszystko dobrze wyszło. Cholewka nie byłam u ciebie długo a tu tyle pracy włożone. Koście irge aby gęstniała.

Oczko suche też dobrze posadowione niech służy i spływa woda. Posadz do niego np tatarak lub irysy żółte. Boczki wał ziemny delikatnie zniwelowany możesz obsadzić roślinami które lubią wilgoć możesz sądzić te żółte irysy nawet same liście ładnie wyglądają takie szable.

Pogubiłam się ta płachta położona jest na skatpie po lewej stronie patrząc od domu.
Czytałam wpisy nie doczytałam się co tam będziesz siać czy sądzić

Moim zdaniem powinnaś zrobić zasiać łąkę kwietna ale by super wyglądała. Posadzić w trawę różne rośliny jak to robi Sylwia.

Zrób kanty bo znowu ci będzie trawa wrastać a tyle się narobiłaś.
Trzcinnikowa bardzo ladnie wyszła super sobie radzisz.

Pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 21:38, 10 lip 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja nawet o nagusach pisać nie chce aby nie zapeszyc.
W każdym razie jak się pokazał na początku czerwca jeden posypałam niebieskim proszkiem i odstukac nie ma. Pokazują się jakies na małe.

Coraz częściej widzę pełzające młode, to i stare muszą być
Po raz pierwszy obżarły mi do ziemi jedną jeżówkę
U mnie jest piasek i sucho, ale widzę, że to im nie przeszkadza.
Blaski i cienie nowego życia 21:38, 10 lip 2022

Do góry
W tym roku budleje wzrostowo i nawiązaniu pędów kwiatowych przeszły same siebie.
Nie pokazuje swoich mam 5 szt. Nawet jedna która potraktowałam jako wyginieta ona w tym roku wypuściła 3 dorodne pędy.
Zdarzają się lata które dla pewnych roślin są idealne do wzrostu i kwitnienia.
W sądach klęska urodzaju, drzewa się łamią pod ciężarem owoców. Widziałam to dzisiaj jechaliśmy przez Zagłębie sadownicze Tarczyn na Skierniewice.
Uważam, że róże nie wszystkie to nie jest ich rok.

Pozdrawiam

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 21:38, 10 lip 2022

Do góry

Tzn, że nie ma chwytnych wąsów.
To jest dla mnie Michał Anioł czy tak bo mam takiego ale się wspina.
Pod domem piękna lawenda bez problemowo rośnie?
Miałam taką lawendę która u ciebie rośnie pod tujami. Jest to żelazna lawenda ta rośnie mimo największych mrozów. Inne u mnie rosną beznadziejnie i je wywalam za dużo nerwów mnie kosztują
Bardzo.ladne widoczki.

A dlaczego graby przycinasz. To fastigiata? Chce kupić jesienią bo chce zrobić szpaler. Gdzie kupowałas i jakiego wzrostu.

Pozdrawiam

Ela powojnik to błękitny anioł
W tym roku czepiał się nie tam gdzie chciałam, więc mu pomogłam

Lawenda pod jałowcami to Viva.
A pod domem są różne ale kupowane jako wąskolistna bez podania odmiany. Póki co 4 rok żyje.

Graby Fastigata tnę regularnie bo lubię formowane. Na skarpie mam Frans Fontaine - też go formuję.
Graby kupowałam lokalnie pod Toruniem - szkółka Ciak. Takie 3-4 metrowe.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:49, 10 lip 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Powojnik - poleżnik

Tzn, że nie ma chwytnych wąsów.
To jest dla mnie Michał Anioł czy tak bo mam takiego ale się wspina.
Pod domem piękna lawenda bez problemowo rośnie?
Miałam taką lawendę która u ciebie rośnie pod tujami. Jest to żelazna lawenda ta rośnie mimo największych mrozów. Inne u mnie rosną beznadziejnie i je wywalam za dużo nerwów mnie kosztują
Bardzo.ladne widoczki.

A dlaczego graby przycinasz. To fastigiata? Chce kupić jesienią bo chce zrobić szpaler. Gdzie kupowałas i jakiego wzrostu.

Pozdrawiam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:31, 10 lip 2022

Do góry
Co tu dużo pisać piękne ogrodowki. Szkoda, że u mnie wygwizdow.
Ogród w Klein Kottorz 20:21, 10 lip 2022

Do góry
Ja nawet o nagusach pisać nie chce aby nie zapeszyc.
W każdym razie jak się pokazał na początku czerwca jeden posypałam niebieskim proszkiem i odstukac nie ma. Pokazują się jakies na małe.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:02, 10 lip 2022

Do góry
Zaczyna się okres motyli i różnych innych bzykow.
Wczoraj jak weszłam w środek rabaty gdzie kwitnie pysznogłówka to mnie obsiadły.
U nas dzisiaj dosyć ciepło było tylko przeszła ulewa i zrobiło się zimno.
Ptasi gaj 19:44, 10 lip 2022

Do góry
Kasiu jeszcze kupowałas trawę preriowa ha ha Tonka. U mnie nie jest posadzona w pełnym słońcu w przyszłym przesadze.
Ona ma takie włoski na źdźbłach.

Palczatka chameleon na pierwszej focie w tym roku jedna marniejsza. Druga fotka z zeszłego roku.

Ptasi gaj 19:16, 10 lip 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)

To trzęślica trzcinowata (Molinia arundinacea) 'Transparent'. Chyba to ja przywiozłam ci ją od Godlewskiego z Ogrodów o Zielonych Progach
Nie pamiętam, czy jakąś palczatkę też dla ciebie kupowałam,ale to na zdjęciu nie jest palczatką. Na pewno był trzcinnik połyskujący (Calamagrostis splendens) 'Cheju-Do'.

Trzcinnik napisałam coś mi się pomyliło. Kasiu masz rację molinia i trzcinnik cheju-do. Wszystko przywoziłas. Widzisz jak wszystko ładnie rośnie.
Jeszcze coś przywozilas musiala bym popatrzeć do e-maila.

Jestem zachwycona molinia taka kepa i z niej wyrastają delikatne kłosy. Trzcinnikiem cheju takie ogromniaste kępy mi porosły. Przesadzała 2 szt bo posadziłam co 0,5 m a one tak daly czadu że jedna na drugiej rosły i nie miały specjalnie światła. Wiosna podzielę kępy. Mam gdzie sądzić zrobię szpalerek.

Poszerze te rabatę i zamiast stip posadzę cheju.i kocimiętkę niska.
Jest tam wąsko i trawy nie można skosić bo stipa wylęga na trawnik.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:07, 10 lip 2022

Do góry
A ja ostatnio nie zależnie czy chora czy nie i inne rośliny pryskalam mikstura z drożdży dodałam trochę mydła ogrodniczego można dodać szarego lub Ludwika.

Mój tato wypróbował drożdże na jabłoniach....powiem tak trzeba by pryskać przynajmniej raz w tygodniu może by pomogło. I po każdym deszczu też. Ale może na innych roślinach bardziej się sprawdzi. Trzeba próbować wszystkiego co skuteczne jeśli się tylko uda przed ciężką chemią obronić skutecznie to zawsze jest sukces. Ja w tym sezonie opryskałam tylko ziemniaki na stonkę, a i tak nie pomogło. Cały ogród nie pryskany niczym w tym roku, radzi sobie póki co
Ptasi gaj 18:34, 10 lip 2022

Do góry
Cd

Trzcinnik transparent

To trzęślica trzcinowata (Molinia arundinacea) 'Transparent'. Chyba to ja przywiozłam ci ją od Godlewskiego z Ogrodów o Zielonych Progach
Nie pamiętam, czy jakąś palczatkę też dla ciebie kupowałam,ale to na zdjęciu nie jest palczatką. Na pewno był trzcinnik połyskujący (Calamagrostis splendens) 'Cheju-Do'.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:05, 10 lip 2022

Do góry
A ja ostatnio nie zależnie czy chora czy nie i inne rośliny pryskalam mikstura z drożdży dodałam trochę mydła ogrodniczego można dodać szarego lub Ludwika.
Daleki od ideału..... 09:02, 10 lip 2022

Do góry
Taki piękny ogród nawet trzeba pokazywac.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:32, 09 lip 2022

Do góry
CD

Ostatni rok tutaj są. Wczoraj usunęłam 8 dużych rozet. Tutaj będą posadzone hakomki lub sesliery jesienne i gaura

Ptasi gaj 22:28, 09 lip 2022

Do góry
Cd

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies