Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Podmiejski ogródek 10:51, 08 lis 2016

Do góry
No dobra, narysowałam Wam rabatę. Zanim pokażę, kilka disklajmerów:

- niestety, czas oczekiwania na nią nie przekłada się na jakość efektu: jeśli spodziewałyście się, że skoro tak długo nad nią siedziałam, to wyjdzie ósmy cud świata - srogo się zawiedziecie.

- długie oczekiwanie spowodowane jest częściowo nadmiarem ambicji - narysowałam chyba z 10 wersji, do połowy z nich zrobiłam po dwa szkice rabaty (wiosną i jesienią!) - w tym celu zakosiłam synowi gumkę i co lepsze kredki; w końcu stwierdziłam, że to bez sensu, bo i tak tylko posadzenie krzaków się liczy, a byliny będą wędrowały.

- dodatkowo tato miesza mi w głowie, bo powiedział, że na wiosnę wyciepie te jałowce i zrobi porządny żywopłot; więc skoro on robi, to ja już nie muszę, prawda? już się ucieszyłam z dodatkowego miejsca, ale po przemyśleniu stwierdziłam, że musiałabym i tak na całym tyle posadzić krzewy, żeby to ogrodzenie zasłoniły; żadne trawy i byliny się nie sprawdzą. No więc wróciłam do tych cisków.

- tato musi wyrzucić kilka swoich cisków, które okazały się być krzaczastymi, niskimi odmianami i na żywopłot się nie nadają; powiedziałam, że chętnie wezmę i przerobię na kulki i poduchy.

Na rysunku kolorami zaznaczone najistotniejsze punkty:
- ciemnozielone - zimozielone cisy i mahonie
- jasnozielone - krzewy liściaste
- fioletowy - berberys rose glow
- brązowe - trawy.

Zależało mi, żeby krzewy i trawy były równomiernie rozmieszczone po całej rabacie a pomiędzy nimi byliny, żeby zimą nie było efektu "pół rabaty puste"

Uff, stresa mam

1 - nadal nie mam wybranego krzewu; pewnie zostanie ta kalina nn, którą mam, jak urośnie za duża to ją wtedy wymienię;
2 - cisy różnej wielkości i formy
3 - mahonie
4 - hortensje najchętniej dębolistne - w sezonie będzie widać tylko hortensje, a dopiero zimą mahonie;
5 - kruszyna fine line
6 - berberys rose glow - ciemnoróżowy akcent całosezonowy
7 - dwie tawuły anthony waterer
8 - wysokie trawy - mam miskanty ML, ale w sumie wolałabym coś z bardziej pionowego i z brązowymi kłosami (Nett narobiła mi apetytu na trzcinniki)
9 - średniej wysokości trawy - rozplenice lub molinie
10 - piwonie
11 - przetacznikowiec alba
12 - floksy? ostróżki?
13/14 - jeżówki/ carexy ID?

ukośne paski to mogą być szałwie, rozchodniki, żurawki, bodziszek.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:53, 02 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Wiesz co? Takie rozchodniki jak masz na skarpię plewię któryś rok i jeszcze się nie pozbyłem. Ale mają jedną zaletę - nie trzeba z nimi robić zupełnie nic

Wisienkowa bardzo się mi podoba! Jak wszystko

Sebku tam nie ma rozchodników tylko floksy Wisienkowa i wszystko inne dziękują
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:48, 30 paź 2016

Do góry
Gruszeczko ścinasz teraz floksy wiechowate?
Podmiejski ogródek 21:25, 28 paź 2016

Do góry
Aniu - "to coś" to floksy, które w tamtym rogu resztkami sił kwitną
Niezależnie od tego, czy tego jaśminowca wsadzę w środku czy z boku, to buksy trzeba przenieść, bo on je całkowicie zasłoni.

Anetko, Madziu - nigdy nie zauważyłam żeby jaśmin śmiecił. Może dlatego, że do tej pory między krzaczorami rósł i nie zwróciłam uwagi. W każdym razie - mnie to nie przeszkadza

Kamilko - sama wysokość to nie problem, jak masz zajęcie to po prostu nie zwracasz uwagi. Gorzej jak wiatr zaczyna wiać i czujesz jak drzewo się gnie.
W każdym razie - wolę to niż gotować obiad
Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:11, 28 paź 2016

Do góry
sesleria skalna by pasowała wg mnie. Ale nie tak ułożona jak floksy. Jeśli ma zostać układ jak teraz, to coś wyższego zamiast floksów musi być
Chatka Baby Jagi 10:31, 28 paź 2016

Do góry
Niżej jest rabata na której nie ma już żółci, czerwieni czy pomarańczu... Mają być same fiolety róże, niebieskości i biele...

To tu wylądowały First LAdy, Heritage oraz Luise Odier...

Od lewej... Duży krzaczorek to fioletowo-różowy różanecznik... pod nim barwinek ta większa odmiana za LOUISEM wysokie michałki różowe i naparstnice, przed Louisem michałki niebieskie niskie i takie kwiatuszki nie wiem jak one się nazywają mnie troszkę gipsówkę przypominają z kwiatuszków, ale to nie to...potem mamy floksy,tawółkę arendsa, za nią jest niewidoczny w tym momencie przegorzanm i znów wysokie michałki inny odcieńprzed nimi trochę z boku HERITAGE w otoczeniu dzwonków brzoskwiniolistnych, liatry, naparstnic... Potem tawuła i floksy i znów FIRST LADY w otoczeniu dzwonków, naparstnic, z przodu kocimiętka... potem znów floksy i na końcu tawułka arendsa... wszystko upstrzone naparstnicami, i niezapominajkami...

Ciekawe jak to wyjdzie...

FIRST LADY

LOUISE ODIER

Ogródek Iwony II 23:51, 27 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)

moim zdaniem ML tą niższą kulkę zasłoni
a może i będzie wchodził na tą większą
dałabym Carex Bbchananii lub Carex elata "Aurea"

Nie wiem, czy zmieszczą się dwie kulki, trawka jakaś w nogach musi być. Pomyślę nad buchanani W plecach kulki ...
Tylko tam latem są jeszcze floksy. Teraz przycięte...
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:08, 27 paź 2016

Do góry
Wkleiłam trochę starych zdjęć lepiej widać ile jest tam miejsca miedzy bukami a laweendą. Jest miejsca sporo Na ostatnim zdjęciu te floksy tworzą juz dywan podobnie byłoby z ta trzmieliną też tak plasko.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:35, 27 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)
No zobacz sama Reniu na te floksy - wściekły róż Bleee za dużo tego jak na jakimś odpuście. Rosną między lawendą a buksami. Ta kratka już dawno wywalona.

Może trochę za różowy ten róż a jak tam szeroko jest?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:56, 27 paź 2016

Do góry
No zobacz sama Reniu na te floksy - wściekły róż Bleee za dużo tego jak na jakimś odpuście. Rosną między lawendą a buksami. Ta kratka już dawno wywalona.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:01, 27 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Witam i poproszę o poradę odnośnie mojej skarpy. U samej góry rosną lawendy a na dole żywopłocik bukszpanowy i to bym raczej chciała pozostawić ale wszelkie opcje dozwolone Miedzy lawenda a bukszpanami rośnie dywan z floksów który co prawda ładnie zarósł, ale denerwuje mnie bo czasem żółknie i na wiosnę kwitną te floksy jak szalone co trochę przeszkadza bo to jaskrawy róż. Myslałam zamiast tych floksów o irdze tylko nie wiem czy po całości czy coś pomieszać może.
Najlepszym rozwiązaniem byłby gabion ale może kiedyś na razie musi tak zostać.
Ogród jest w stylu nowoczesnym.
Poniżej kilka zdjęć:

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:24, 25 paź 2016

Do góry
Nie mam siły nawet nic mądrego napisac.. wiec piszę dobranoc.. waleczne floksy... mus z nich brać przykład..

W cieniu - zacieniona 20:05, 24 paź 2016

Do góry
...jeszcze kwitną floksy...

...trawki czarują...

...zawilce kwitną nadal...

...coś do pojedzenia też się jeszcze znalazło...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:59, 21 paź 2016

Do góry
berberysy miśki się zrobiły

tu jeszcze kamienia brakło , ale będzie za to wkopane słupki pod równanie terenu

i eksmitowaliśmy naparstnice i łubiny w łąkę, a floksy na rabaty
Kamienny ogród patykiem malowany 20:04, 20 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

tak sobie pomyślałam właśnie dwie rzeczy
pierwsza nasadziłabym w trawie przy jeziorku krokusów( łączkę)
druga nie zabierałabym liści spod drzew tylko dmuchawą wdmuchiwała pod drzewa tam gdzie mają rabatki powstać. Za dwa lata piękna próchnica liściowa by była i za darmo

Przy jeziorku to bym wiele chciała i wiele razy próbowałam, a na wiosnę toto wyleje i wszystko zgnije....pożegnałam już trochę roślin w ten sposób.
Krokusiki mam gdzie indziej. W przyszłym roku może uda mi się obsadzić skarpy wkoło czymś co będzie spływać w dół....mnożę floksy szydlaste.....domnożę się pewnie za 20 lat całego stawu

Druga rzecz: pierwsze - nie mam dmuchawy, działam grabkami (schodzi się), po drugie tam gdzie będą rabatki trzeba:
w jednym miejscu zburzyć bajoro prezentowane dziś na foto,
w drugim spalić wieeeeeeką kupę gałęzi,
w trzecim zebrać i wywieźć całą masę gliny takiej na garnki,
w czwartym przesunąć kamienną ścieżkę.

Liście i trawę w tym roku zbieram do worków foliowych - na wiosnę będzie już ziemia, którą między innymi muszę dosypać do rabaty wrzosowej bo mi zabrakło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies