Bardzo zazdroszczę takiej gęstej ściany szmaragdowej. Zielone tło, a raczej jego brak, to moja udręka. Jak długo trzeba czekać na taki zwarty równiutki żywopłotek cisowy? Sadziłam swój dopiero jesienią.
jak cisów nie atakuje misecznik, to ładnie rośnie aczkolwiek nie w takim tempie jak np. thuje z tym, że zależy to również od wielu innych czynników np. odmiana cisa, gleba, cięcie itd. Ja sadziłam dość gęsto tj. tak aby się stykały, nie było przerw. Teraz żywopłocik jest brzydki, bo misecznik skutecznie na nim żeruje ( dlatego będę bezlitosna dla szkodnika.
Thuje po ....6 latach są wysokie i już osłaniają, ale cisy... może za 3-4 lata dadzą ścianę... Bo sadziłam małe sadzonki
W końcu się doczekasz nawet nie zauważysz kiedy ten czas minie
Pozdrawiam
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź miseczniki będę mieć na uwadze. A tuje sadzilismy 5 lat temu i daleko im jeszcze do takiej ściany. Ale miały trudne warunki na poczatku.
Pięknie już u Ciebie , ja też mam problem co roku z tym promanalem, bo ma być już stosunkowo ciepło ale rośliny w pąkach, zerknij tu może Ci się przyda: Oprysk promanalem