Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 23:17, 18 paź 2014

Do góry
malobert napisał(a)
Witam, może mi ktoś podpowie czy z tym bukszpanem jest wszystko w porządku ? Sprzedawca na stronie Allegro ma ładne zdjecia swoich sadzonek, wszystkie ideaqlnie zielone to co natomiast przyjechało wygląda zupełnie inaczej i ma jakieś białe plamy, twierdzi, że to normalne i nie wyglądają tak samo jak na stronie Allegro bo specjalnie nie dał nawozu przed zimą.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:10, 18 paź 2014

Do góry
Pytanie:

Pani Danusiu chcialam sie zapytac czy w praktyce jest to dobre zestawienie ktore widzialam na wielu zagranicznych stronach przy polaczeniu hortensji anabelle a za nią z tyłu przegorzan niebieski -na zdjeciach wyglada super ale czy w realu tez tak jest czy lepiej perwowski?

Raczej takiego zestawienia (byliny z tyłu) bym nie polecała, bo te byliny są niższe od tej hortensji, poza tym uwielbiają słońce i suche stanowisko, a hortensja wprost przeciwnie.

Perovskia raczej dobrze wygląda z jeżówką, trawami.
Ogród wyrozumiały 15:07, 18 paź 2014

Do góry
Izo witaj widzę że jestes. Pierwsze co to zanim zaczniesz projektować rosliny to popracuj nad linią rabat. One tak muszą zostać czy można by coś zmienic. Może się nie znam ale coś mi się tu gryzie. Zajrzyj na stronę gardenarium. Tam są realizacje Danusi. Przypatrz się jakie są proporcje rabat do trawnika itd. Widać też rytm nasadzen. I pasy roślin. Planowanie nasadzen amatorowi zajmuje mnóstwo czasu, pewnie projektantom zawodowym mniej ale też sporo, więc spokojnie cierpliwości. Planowanie też jest przyjemne
Jeśli denerwuje Cię okolica kopmostownika to może ja powinnaś wyslonic tujami?
Myślę że z racji ograniczonych możliwości zajmowania się roślinami może powinnaś ograniczyć ilość rabat i nakierowac się na to co będzie widoczne z tarasu z kuchni czy pokoju dziennego. Zaznacz gdzie masz strategiczne okna.
Jestem na tym samym etapie - planowania dzielę się swoimi spostrzeżeniami zajrzyj do Marty Zielonej. Ona bardzo powoli i z rozmyslem podchodzi do projektowania. Przynajmniej nie przesadza roślin wte i wewte a tego przesadzania chcemy uniknąć prawda? Ja najwięcej się narobilam przesadzajac. Bardzo mądrze ktoś napisał o założeniach parkowych.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:20, 17 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak to, wcale go nie widziałam, ale bym wyrzuciła gdybym widziała, nie pies ni wydra to drzewo jest

czasem są potrzebne takie radykalne cięcia
można orzecha przesadzić w inne miejsce, a przy altanie lepsze będzie drzewo ozdobne
Jodła koreańska - Abies koreana 19:26, 17 paź 2014

Do góry
Cytuję z niepolecanych iglaków:

Otóż nie polecam jodły koreańskiej bo często nie rośnie tak jakbyśmy sobie tego życzyli, jeśli chcemy mieć tradycyjny kształt choinki to na pewno nie z jodły, wybierzmy raczej świerk serbski.

Jodle często zamiera wierzchołek, szyszki stają się brązowe i sypią się bardzo brzydko, rzadko kiedy wygląda ładnie, najczęściej atakują ją szkodniki albo choroby i igły są żółte w środkku albo odbarwione od przędziorków.

Tu masz jak wyglądają jodły w praktyce nie na fotce

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1037-choroby-i-szkodniki-jodel

Jodła koreańska - Abies koreana 19:22, 17 paź 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Jodła kalifornijska - Abies concolor

Gardenarium napisał(a)

To jest wątek o jodle kalifornijskiej, zapytaj w wątku o koreańskiej, ja mam nak najgorsze o niej zdanie i nie sadzę już od lat tej jodły. Ładnie wygląda tylko na obrazku w większości przypadków, to cud żeby była idealnym drzewkiem-choinką.

Dlaczego cud? co się z nią dzieje przeważnie?
Jodła koreańska - Abies koreana 19:21, 17 paź 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Jodła kalifornijska - Abies concolor

Karabela napisał(a)
Jodły bardzo mi się podobają, popatrzyłam na forum że cicho i głucho, to może ja założę wątek i popatrzę na doświadczenia innych, bo ja całkiem zielona

tak więc zapraszam do dzielenia się jodłowo koreańskim doświadczeniem

To jest wątek o jodle kalifornijskiej, zapytaj w wątku o koreańskiej, ja mam jak najgorsze o niej zdanie i nie sadzę już od lat tej jodły. Ładnie wygląda tylko na obrazku w większości przypadków, to cud żeby była idealnym drzewkiem-choinką.
Jodła koreańska - Abies koreana 19:20, 17 paź 2014

Do góry

Niedobry pomysł, Silebrockie wolno rośnie, jest zbyt ozdobna na tło, raczej większe od niej będą hortensje hmm

Silberolocke nadaje się na soliter w skalniaku nie na żywopłot.

Podnieś teren do sadzenia świerków, albo posadź choiny kanadyjskie i tnij je nieco, żeby szerokie nie były, albo grab - żywopłot strzyżony.

Tylko, że to raczej pytanie w dziale projektowanie, chyba że ktoś wklei zdjęcia jodeł.
Jodła koreańska - Abies koreana 19:19, 17 paź 2014

Do góry
Karabela napisał(a)

Myślałam o odmianie do małych ogrodów, np. Silberlocke
do towarzystwa miałaby hortensje Limelight, kulki bukszpanowe i byłaby tłem dla Buka Rohan Obelisk
Jodła koreańska - Abies koreana 19:19, 17 paź 2014

Do góry
Zakładam wątek, ponieważ nie mamy o jodle koreańskiej, a są posty na ten temat.
Cis - Taxus 19:15, 17 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Jako że w naszych szkółkach nie mozna kupic ładnych cisów baccata bardzo prosze o informacje czy miałoby sens posadzenie cisów hicksii na mijanke, żeby był "grubszy" zywopłot.

Czy jednak nie ma to sensu, go boków poszczególnych sadzonek nie bedziemy potem przycinać?

Jezeli na mijanke to co ile sadzić?

Raczej w pojedynkę, on się rozrośnie.
Iglaki - gatunki niepolecane 19:11, 17 paź 2014

Do góry
I o tym i o tym, wszystko jedno czy gatunek czy odmiana.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:02, 17 paź 2014

Do góry
Masz turkucia podjadka albo inne paskudztwo pewnikiem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:59, 17 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Danusia Ty to jesteś odważna.
Śmiałaś orzecha wyrzucić

Jak to, wcale go nie widziałam, ale bym wyrzuciła gdybym widziała, nie pies ni wydra to drzewo jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:58, 17 paź 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Margeritki białe, gdzie im najlepiej będzie?

Na słoneczku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:58, 17 paź 2014

Do góry
Hortensja napisał(a)

To ja mam pomysł. Zauważyłam, że wątek Danusi tętni życiem (co zrozumiałe) a pozostałe wątki trochę przygasają. Jeśli każdy czytający to znajdzie sobie dwa inne wątki w których się udzieli trochę ożywimy forum i pomożemy Danusi w pracy co Wy na to??

Mój wątek wprost przeciwnie, stoi w miejscu, coś tam się ktoś wtrąci...
Pittosporum tenuifolium - jaki jest polski odpowiednik? 18:49, 17 paź 2014

Do góry
U nas nie zimuje. W Anglii jest często stosowany, widziałam go w wielu ogrodach.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:33, 17 paź 2014

Do góry
dziękuję Ci Gardenarium nigdy nie wiedziałam czym się to różni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:17, 17 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trochę mam za mało czasu na rady, trochę poskakać po wątkach, chociaż ociupinkę co tam w ogrodach słychać, ale gdzie tam? nie dam rady.

To ja mam pomysł. Zauważyłam, że wątek Danusi tętni życiem (co zrozumiałe) a pozostałe wątki trochę przygasają. Jeśli każdy czytający to znajdzie sobie dwa inne wątki w których się udzieli trochę ożywimy forum i pomożemy Danusi w pracy co Wy na to??
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:56, 17 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W okolicy altany posadź dzrewo o okazałej koronie i pniu wysokim, aby korona byłą ponad altaną, zrównoważy to ten budynek i zapcha dziurę w świerkach, może nawet bardziej w lewo.

Wytycz linię trawnika jak pokazałam czerowną linią. Za altaną w dziurach posadź coś (cis gęsto, choinę kanadyjską, zywopłot jakiś), żeby nie było "przeciągów" i widoku na sąsiadów, żeby nie zaglądali do talerza Tobie. Musisz czuć się w swoim ogrodzie a nie na widoku.
Z lewej pod iglakami hortensje bukietow, po prawj derenie białe Elegantissima. Rozjasnią tę ciemnicę, strasznie ciemno i wszystko ciemne. Do tego dodaj jeśli bardzo cień jest - żurawki, a jak słonecznie to berberysy kulki. Po lewej czerwone, po prawej żółte.

Od razu lepiej się patrzy i myśli. Słońce jest przez cały dzień, jedynie świerki i sama altana rzuca cień. Ja z orzechem nie będę miała problemu z wyrzuceniem, gorzej z mężem, bo to jego samosiejka, ale damy radę. Danusiu myślę z tyłu o tych cisach, jaką odmianę wybrać , z przyrostami żółtymi, czy soczyscie ciemno zieloną? A bluszcza żadnego byś nie dawała? I z jednej strony dereń plus berberys i wysypać korą, a zdrugiej strony hortensje i berberys i tyle, nic między berberysami? Bo jak narysowałaś troche żółtego, troche, czerwonego, brązowe i białe to tak bardziej kolorowo wygląda, czy moze cos jeszcze dodać , bo żurawki nie bardzo za dużo słońca, tyulko z rana w zasadzie cień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies