Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawendowy zawrót głowy 19:16, 05 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

jadłabym łyżkami hacone )

poczęstuje się
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:11, 05 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)
nie wiem juz jak pisac

Co to za róże posadzone na tej bramce?

Pisz krytycznie. Co Twoim zdaniem można by zrobić inaczej. Burze mózgów zawsze prowadzą do lepszych rozwiązań.

Na pergoli rosną dwie róże Dortmund. Nie chorują, nie przemarzają, nie wyczuwam intensywnego zapachu. To ta z jasnym środkiem.

W sumie rosną tam 4 róże. Dwie pozostałe to najprawdopodobniej Laguna i Rosarium Uetersen.

Zimą lekko podmarzły im same końcówki pędów. Kwitną aż do mrozów.
Podwórkowa rehabilitacja 19:09, 05 wrz 2017

Do góry
Aktualizowałam wizytówkę więc wróciłam się do zdjęć z wiosny i jakież było moje zdziwienie jak rozrosły się rośliny wokół strumyka.
Zobaczcie Jest nadzieja, że różanka też nabierze w końcu jakiegoś wyglądu.
Tylko trzeba cierpliwości.
Lipiec 2016

Maj 2017

Dziś ( z okna, bo leje non stop)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:01, 05 wrz 2017

Do góry
Rysko, aż się spłoniłam. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa.

Ogrodowe plamki dla Ciebie

Berberys Erecta i Green Carpet

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 18:58, 05 wrz 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Dokładnie, losowość. Obrodziły choćby cukinie, dynie, fasolka, pomidory, jarmuż; za to litościwe spojrzenie u jednej ogrodniczki wzbudziła moja marchewka i papryka
Los też sprzyjał, że wreszcie spróbowałam własnego kabaczka, a teraz podziwiam rozkwitającego karczocha.
Migawki z warzywniaka.
[ [

Ta migawka najpiękniesza, jarmuż Nero di Toscana - nie ma ładniejszej odmiany,ale dopiero weszłam na Twój wątek.

Twoje pomidory bardzo się mi udały w tym roku, już sama zbieram nasiona, do nazw nie przywiązuję wagi, kieruję się wyłącznie smakiem.

U mnie jest dokładnie odwrotnie niż u Ciebie z plonami, a mieszkamy tak niedaleko: urodzaj na ogórki był niesłychany, rosą do teraz, półki się uginają od kiszonych i konserwowych, zjadamy też na okrągło. Za to tak złej cukinii i niewydarzonej jeszcze nie miałam a Ty się cieszysz nią. Reszta warzywnika kiepska, bo siałam tylko marchew i cebulę, reszty brak i skrzynia stoi odłogiem.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:55, 05 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
piękne rabaty
ale już jesienne u Ciebie
u mnie Graziella dopiero kłoski wypuszcza do przebarwienia jeszcze daleko...

Kawciu, na rabacie z Graziellami była rewolucja. Wszystkie były wykopywane. To pewnie spowodowało ich przyspieszone wejście w jesienne stany świadomości. W tym sezonie są zdecydowanie niższe niż rok temu. Zakładam, że mogą nie kwitnąć.

Z tej perspektywy widać, że wciąż brakuje najwyższego piętra, choć i tak jest lepiej niż było. Szkoda, że klon pensylwański nie ma takiego tempa wzrostu jak klon Ginnala. Ten na przedpłociu na początku sezonu miał ok. 1 metra. Po podkrzesaniu wystrzelił jak torpeda.

Podwórkowa rehabilitacja 18:51, 05 wrz 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Czyli trafnego wyboru dokonałam Ożanka bardzo przypadła mi do gustu.

Powojnik bylinowy Casandra jest czysto niebieski i kwitnie już w pierwszym sezonie obficie.
W połowie lipca ma pąki.

Koniec lipca.

23.08.17 Na tym zdjęciu widać jak fioletowy jest kłosowiec w porównaniu do powojnika.

I z niedzieli 03.09.17

Osobiście bardzo mi nie pasuje to towarzystwo. Coś muszę przesadzić.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:49, 05 wrz 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Mimoza polska to regionalna nazwa nawłoci

Lata świetlne temu jechałyśmy z koleżankami windą. Wraz z nami jechał jakiś starszy pan. Przysłuchiwał się naszej rozmowie i w pewnym momencie stwierdził, że z pewnością jesteśmy z Wrocławia. Bezbłędnie trafił, więc zdziwione wielce zapytałyśmy o podstawy. Pan oznajmił, że w naszym słowniku nie znalazł żadnych regionalizmów, a taka sytuacja jest typowa dla Wrocławia.
Nie znane było mi pojęcie mimozy polskiej. Wciąż jest okazja uczyć się czegoś nowego.
Mój pan ojciec pochodził z Warszawy. Wciąż mnie męczył pytaniami o gieografię i gieometrię, a w niedzielę jadaliśmy schaboszczaki.

Mojemu sadźcowi wciąż daleko do urody Twojego. A barbula zaczęła się niebieszczyć.

Klon palmowy - Acer palmatum 18:41, 05 wrz 2017

Do góry
Witam co to za klon? Czy on osiaga taka wysokosc? Szukam klona ktiry bedzie mial 1m - 2m max wysokosci ten tyle ma ale kosztuje 1tys.... szukam kupic mlody okaz
W kamiennym kręgu od początku 18:24, 05 wrz 2017

Do góry
W Kamiennym mokro, zimno i chwastowo. Chociaż jak wyglądam teraz za okno, to widzę, że chmury przepuszczają nieśmiało promyki słonka.
Na pocieszenie poczyniłam sobie bukiecik.
Zostawiam Wszystkim odwiedzającym
Mój 4 arowy azyl... 18:06, 05 wrz 2017

Do góry
Przekwitł rdest, kłosy się przebarwiają, hortensje rownież.

Tylko róże zaczynają nowe życie

Mój 4 arowy azyl... 18:00, 05 wrz 2017

Do góry
Dobrze że wczoraj zajrzałam na działkę, bo dzisiaj ze względu na opady ciągłe byłoby to niemożliwe. A że było dość późno prawie wszystkie fotki z fleszem.

Niezawodne na początku września zimowity

Po wcześniejszych opadach języczki pomarańczowe nabrały wigoru

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 17:59, 05 wrz 2017

Do góry
Lawendowy zawrót głowy 17:59, 05 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Magda szalona hihi buziol )

Mrokasia Kasia nie chcem ale muszem ))) hihi ))

Danusiu dziekuje bardzo to miłe ))

Joluś ty masz tutaj dwie odmiany rozchodnika? Jakie?
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 17:58, 05 wrz 2017

Do góry
Ku pamiętci...
Typografia ogrodu 17:37, 05 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Dziś dobry wiatr na latawce widac pilotow i latawiec?

Jeśli to ta ciemnawa kropa,to tak-widać
Lawendowy zawrót głowy 17:20, 05 wrz 2017

Do góry
zawilce miały rosnac u stop rohanow narazie jest odwrotnie.

W zielonej aptece 17:16, 05 wrz 2017

Do góry
Filomena napisał(a)

No tak, ja też robiłam podchody, siałam mieszanki kwietne, ale trawnik za gęsty. Teraz wiem, że trzeba wycinać darń co jakiś czas i tam nasiewać. W międzyczasie zmieniło się moje postrzeganie łąki po obejrzeniu ogrodu La Jardin Plume. Tam właśnie jest tak jak piszesz tzn. sezonowa przewaga jakiegoś koloru.

Pod moimi drzewami klasyka

Ta klasyka przecudna kocham takie zestawienia kolorystyczne Ech lato ..
Liliowo i kolorowo:) 17:12, 05 wrz 2017

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 17:04, 05 wrz 2017

Do góry
Pomimo ulew to pierwszy raz moje hortensje nie są połamane i zaczynam się zastanawiać czy to może dlatego, że też pierwszy raz nic ich nie wiązałam ani nie podpierałam z powodu kontuzji. Może nalezy im dać spokój?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies