Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 11:59, 01 sie 2017

Aniu
dzięki

Glicynia chińska sprawiła mi niespodziankę. Nie miała wiosennego kwitnienia przez majowe przymrozki, teraz kwitnie bujniej niż w poprzednich latach latem

Filomena 12:05, 01 sie 2017

I w wakacyjnym nastroju pozostańmy.
Moja teściowa zapytała mnie ostatnio dlaczego przy samym tarasie pozwalam aby rosło COŚ TAKIEGO!?
Odpowiedzią było rodzinne popołudnie na tarasie - rzut do celu - chwile bezcenne!

Życzę udanego korzystania z dobrodziejstw naszych ogrodów i pozdrawiam wakacyjnie zaglądających.
margaretka3 12:16, 01 sie 2017

Ha ha, dobre Rozbroiłaś mnie tym rzutem do celu.
Ale dobrze, że tym celem jest coś, a nie ktoś
Zana 12:23, 01 sie 2017

Jeeeny, w dokładnie takie rzucanie do celu bawiłam się w dzieciństwie. Wtedy TO rosło wszędzie.
Filomena 13:08, 01 sie 2017

Zaskoczę Cię, Gosiu
mnie też się dostało

Aniu ja też tak się bawiłam, najgorzej jak rzep uczepił sie włosów
Pszczelarnia 14:09, 01 sie 2017

Filomena napisał(a)
I w wakacyjnym nastroju pozostańmy.
Moja teściowa zapytała mnie ostatnio dlaczego przy samym tarasie pozwalam aby rosło COŚ TAKIEGO!?
Odpowiedzią było rodzinne popołudnie na tarasie - rzut do celu - chwile bezcenne!

Życzę udanego korzystania z dobrodziejstw naszych ogrodów i pozdrawiam wakacyjnie zaglądających.

Czuję się pozdrowiona. "Udane korzystanie z naszych ogrodów" - i o to właśnie chodzi.

Korzystanie oznacza dla mnie również eksperymentowanie.

Gosialuk 15:10, 01 sie 2017

Twoja łąka już pięknie wygląda, zwłaszcza, że obok taka piękna rabata. Od razu mi się kojarzy z Pietem Oudolfem.
Widzę, że obie lubimy margerytki - mam ich coraz więcej i same się rozsiewają.
Dam znać czy coś z tych moich siewów wyszło. Nie siałam tak zupełnie w zwartą darń, tylko tam, gdzie już coś wcześniej robiłam i może nie były to zupełnie odchwaszczone miejsca, ale też nie całkiem zarośnięte. Zobaczymy. A o tym wycinaniu darni też czytałam i właśnie tak planuję wzbogacać moją łąkę. U mnie na razie kwitną na biało łany dzikiej marchwi i kępa dzikich margerytek. A i jeszcze świerzbnica w różnych odcieniach i chabry (w kolorze różowym, też dzikie).
Miłego wypoczynku (Rzucaj celnie!)
katel 19:08, 01 sie 2017

Pięknie u Ciebie!
Zabawę mieliście fajną - no nawet chwasty się przydają
pestka56 23:31, 02 sie 2017

Witaj Filomeno Pięknie i naturalnie w Twoim ogrodzie. Póki co dotarłam do 25 strony i przeskoczyłam do postów o łące. Coś podobnego mam w planach u siebie, więc muszę dokładnie przeczytać jak powstała ta łąka.
Znalazłam też trochę roślin, które mam też ja: Alchymist, Rhapsody in Blue, rosy rugosy, glicynie. Na kwitnienie tych ostatnich czekałam jak Ty kilka lat i zawiodłam się... są białe, a miały być fioletowe. Za to kwitną co roku jak burza. W tym roku wiosna im dołożyła tęgo i doczekałam się tylko 1 kwiatu.
Z ciekawością czytałam o Rhapsody. Mam ich kilkanaście posadzonych razem. Rok temu kwitły u mnie cudnie i przez cały sezon. W tym roku słabiej. Moje mają słońce przez co najmniej pół dnia, może to jest przyczyna. Twoje w cieniu są prześliczne.
mirkaka 17:16, 05 wrz 2017

Filomena napisał(a)

No tak, ja też robiłam podchody, siałam mieszanki kwietne, ale trawnik za gęsty. Teraz wiem, że trzeba wycinać darń co jakiś czas i tam nasiewać. W międzyczasie zmieniło się moje postrzeganie łąki po obejrzeniu ogrodu La Jardin Plume. Tam właśnie jest tak jak piszesz tzn. sezonowa przewaga jakiegoś koloru.

Pod moimi drzewami klasyka

Ta klasyka przecudna kocham takie zestawienia kolorystyczne Ech lato ..