Znowu zrobiłaś moją robotę. Zostajemy przy tym rozwiązaniu, bo lepiej tego wymyślić nie można było i nie trzeba. To jest to czego potrzebowałam.
Stokrotne dzięki Aniu, za pomoc i poświęcony czas, obiecuję nie zawracać Ci już głowy.
bardzo szybko nagreźdałam różowe to rozchodnikipo łuku te żółtawe to żurawi to zielone to jakaś trawka tak by była posadzona na tym łuku na 'zakładkę' żeby pasków nie robić a bardziej przenikające plamy.Mogłaby być ice dance albo frosted curls albo rozplenica little boy
ten różowy trochę wlazł mi na rośliny ale to niechcący ręka mi poleciała
bo ja mam owsiki w czterech literach i na tyłku nie posiedzę, ten typ tak ma
chcesz to dać p prostej czy po łuku? wejdą Ci tam 4 hortensje (co metr), z 8 rozchodników, a najniższe piętro dałabym pewnie plamą po łuku.
Kiedy już cały dom zaśnie, naniosę sobie to na plan i zobaczymy jak to bedzie wygladać.
Ice Dance znam, mam ja w kilku miejscach u siebie, faktycznie szybko się rozrasta.
Co Ty Aniu chcesz zmieniać u siebie? Masz tak ładnie.
Ewa a ile tam masz metrów?
Hortensje mam posadzone co 60-70 cm, ale można spokojnie jedną na metr dać, resztę sadziłam na zasadzie by pasowało, rozchodniki pewnie gdzieś co 40cm, a żurawki ok 30cm. Weź pod uwagę że zarówno hortensje jak i rozchodniki szybko się rozrastają (myślę że rozchodniki można spokojnie dać co 50cm a i tak będą gęsto). U mnie za nimi są jeszcze miskanty, ale mało je widać. Zamiast żurawek myślę ze fajnie wyglądały by carexy Ice dance, zimozielone, szybko się rozrastają. (chodzi mi po głowie taka zmiana u siebie)
No to się tutaj, dowiedziałam, że Ice Dance, nie nadaje się na obwódkę, bukszpany zostają....o chorobach się nie wypowiadam, bo nie mam większych problemów
...nie zawsze jest grzyb w bukszpanach ale zdarza się...buksy chorują tak samo jak inne rośliny...stosując jednak odpowiednie środki możemy tmy chorobom zapobiegać...w moim ogródzie są bukszpany które mają 6 lat i gorsza dla nich była miodowka bukszpanowata, szkodnik...
...ice dance jest sporą trawą, taka sztywna i w zamkniętej obwódce będzie taki sobie... ale to jest tylko moja opinia...
W obwódce nie polecam ice dance, bo to spora roślinka i się nei zmieści w tej obwódce (jesli dobrze rozumie Twe pytanie)
Ja miałam w obwódce szafirki ale po tegorocznym kwitnieniu je eksmituję, będzie po prostu sama kostka, bo pokach może się coś paletać. Aby cokolwiek donrze roslo w korzeniach drzewa i bukszpanów musi mieć sporo miejsca. Moje obwódki mają 2x2 m to sie mieszczą rosliny
A i tak nie wiem czy kiedyś nie odwrocę kolejności, kostka będzie w nogach drzewa a na obwódce lawenda. Bo przecież bukszpany podrosną, lub je grzyb zje..... Cięgle mam przed oczami Monty Dona, ktory wykopuje swoje cudowne obwódki bukszpanowe (chyba mialy ok 80 cm wysokości z powodu grzyba.....
Jak słoneczko masz do 11, to rabata niezbyt nasłoneczniona, większość traw kocha słońce. W niskich jest sporo znoszących cień, dla mnie nr 1 to Ice Dance, w dodatku zimozielona. Z wysokimi jest gorzej, trzeba poczytać która się nada, Danusia polecała miskanta Veriegatusa, potwierdzam, u mnie w cienistym miejscu rośnie dobrze i nie narzeka na brak słoneczka. Ale to są białe paski i do żółtych tuj nie bardzo pasuje. Czy tu muszą być koniecznie żółte tuje???? Do żółtych tuj zebrinus by był.. ale czy nie za pstrokato? Znalazłam artykuł o trawach do półcienia tu artykuł Są tu trawy których nie znam, ale widzę, ze się pojawiają w ogrodach i robią wrażenie Poszukaj jaka by była dobra... od tego trzeba zacząć. Pod okno trawy maja być niewysokie.. okna zacienione, wiec niech trawy nie odbierają resztek światła w pomieszczeniu.
Jak dajesz Sunkist, to dlaczego inne mają być obok.. daj jednakowe. Po drugie tuja Sunkist jest na słoneczne stanowisko, w cieniu zrobi ci się zielona (wszystkie żółte odmiany tuj wymagają słonecznego stanowiska!!!). Nie lepiej posadzić coś co będzie mniej wymagające?? kolumnowe odmiany cisa????? A jak nie , to już szmaragdy, dają się formować i rosną w ładne stożki. Są dość tanie i możesz kupić od razu większe egzemplarze.
Może tak..ale się nie śmiać.. bo ja ani wyobraźni do wizualizacji na papierze nie mam..ja umiem ustawić doniczki w realu.. i tylko taka metodę stosuję..
3 szmaragdy, mogą być rożnej wysokości. Zasłonią ścianę budynku..
Rzędem z tyłu pomiędzy trawy... pod duże okno miskant Veriegatus będzie chyba za wysoki.. trzeba poszukać jakiś zmianników.. i dać rzędem dużo..
Hortensje ogrodowe podsadzić łanem (dużó) Ice Dance. Jak krzewy zimą i wiosna będą łyse to one będą grały pierwsze skrzypce.. a trawa rośnie nawet w zupełnym cieniu, jak w sezonie zarosną trawę horti to nie ma problemu.
Po prawej bym dała RH cuninghamms... np dwa, a jak się zmieszczą to i trzy..
Z brzegu mogą być hosty a pomiedzy nimi duuuużo krokusów. Wolne przestrzenie bym zapełniła zawilcami, tawułkami (to byliny i jak tujki czy krzewy będą sie rozrastać to je po prostu wyprą z rabaty). Można dać brunerrę, bergenie, czy jednoroczne bergenie, ciemierniki, skalnica, przylaszczki, zawilce japońskie, miodunki, z dużych bylin to świecznice, akcenty kolorowe na czerwiec to naparstnice. Wybór jest duży. No i żurawki, żuraweczki, tiarelle.
Na końcu kulka to może być bukszpan.
I Ice Danc z Wojsławic.. boski widok..
Olu pytanko czy pod tymi kamolami masz szmate czarną też planuję z czarnego kamienia rabaty i się zastanawiam czy na szmacie roślinki takie jak trawy dadzą radę
Myślałam też o nich, tym bardziej, że ma być po przeciwnej stronie z grabami, i czy przez to nie będzie za trawiaszczo
Nie widziałam też zestawienia Ice dance z różami...
Przy okazji zdjęć poglądowych runianki i Ice dance, podsunęłaś mi pomysł na skarpę. Wcześniej nie brałam tego pod uwagę i uparcie dążyłam do schodkowych rabat, To mnie powstrzymuje od dalszych prac w dużym ogrodzie.
W niektórych miejscach spokojnie mogę to zastosować A już chciałam cały żywopłot tujowy przekopywać niżej
Poza tym bardzo ładne rabatki u Ciebie powstają i pytam gdzie Twój wątek???!!