Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ewik 20:49, 31 sty 2015

WilczaGora napisał(a)

pierwsze cięcie po kwitnieniu, a drugie zwykle w sierpniu, kiedy gałęzie już powyżej okna

Pięknie dziekuje
Mala_Mi 22:47, 31 sty 2015

Łukasz... masz dobre wyczucie, oko inżynierskie też.. na rysunku trudno kropkami malować każdą bylinkę... najfajniej wychodzi taka radosna twórczość już na palcu boju.
Moim zdaniem Bocnię można korygować we wzroście.. tak robi Agnieszka z Jurajskiego. Ale jak mało skorygujesz, to bylin nie zasłoni..
Piwonie masz już, czy się czaisz na jakieś? Ja polecam na bylinówkę odmiany z pojedynczymi płatkami, nie będą się pokładać na róże. Pełne piwonie ogólnie trudno utrzymać na bylinowych, bo trzeba je podpierać.
Miskanty z różami.. tylko odmiany sztywne róż do tego podejdą.. takie co się nie pokładają. Dołem możesz wtedy dać bodziszka .

Z tyłu może hosty, hachonechloa , Ice Dance powtórzyć..

admete 08:47, 01 lut 2015

Łukasz a na I/J nie chciałbyś jakichś pierwiosnków np tych ząbkowanych?
Były by akcentem na wiosnę , chyba że chcesz byliny kwitnące później .
Mnie na wiosnę strasznie cieszyły te moje białe kuleczki a miałam tylko kilka sztuk, zamierzam posadzić je gdzieś w kupie bo wtedy dopiero będzie efekt

Luki 10:32, 01 lut 2015

Iwonko poszukam dzisiaj czegoś w przerwie w pracy nad projektem, muszę jutro oddać, a tak nie chce mi się go kończyć, że nie potrafię tego opisać. Mam lenia jak ze śląska na Alaskę

Ewo na efekty będzie trzeba jeszcze troszkę poczekać, bo w planach jest całkowite obsadzenie rabaty do jesieni, ale jakikolwiek efekt będzie dopiero w następnym sezonie ale mam nadzieję, że zeszłoroczne zmiany zaczną przynosić oczekiwane efekty, jeżeli nie to pozostanie popracować łopatą

Violu ja się już chyba zdecydowałem na te Nigry, przypomniało mi się, że u Gabrysi z Wrocławia widziałem jedno zdjęcie z nimi, ale nie mogłem wczoraj tego znaleźć.

Ewo terminy cięcia już zapamiętane, na pewno się przydadzą

Kasiu nad klonem Flamingo się zastanawiałem, ale jakoś zrezygnowałem, Umbry zdecydowanie nie spełnią zadania zasłonięcia widoku, chyba pozostanę już przy tych Nigrach lub Pissardi Dziękuje za wszystkie propozycje
Katkak 10:42, 01 lut 2015

Ja mam Pissardi
Luki 10:53, 01 lut 2015

Aniu w cienistym zakątku na pewno pojawią się hosty i trawki, może do tego jarzmianki, żeby coś zakwitło

Piwonie dopiero będę nabywać, ale tak okropnie podobają mi się pełne kwiaty, że nawet gdybym miał podpierać każdą gałązkę to sobie takie posadzę, najwyżej będę wiedział, że mogłem posłuchać i mieć problem z głowy

Myślę, że róże u mnie nie będą nadmiernie rosnąć, postaram się zapewnić im jak najlepszą glebę, dodać obornik i te sprawy, ale mimo wszystko na pewno nie będą to wielkie okazy
Ogólnie to wybór róż będzie okropny bo strasznie tego dużo, dużo opini itd. Naliczyłem, że na różankę zmieści się 10 krzewów (rysowałem kółeczka ok metr średnicy) więc na pewno 3 odmiany bym chciał, a najlepiej 4

Co do rozmieszczania bylina na planach. łatwo by było zaprojektować rabatę dokładnie co ma gdzie rosnąć gdyby miała kwitnąć w konkretnym miesiącu. Wtedy sprawa jest łatwa, jeżeli jednak ma być ozdobna dość długo sprawa już nie taka prosta, więc wolałem sobie wyznaczyć 'sektory' dla konkretnych roślin, a rozmieszczać już mając doniczki w ręku i pustą rabatę. Swoją drogą policzyłem wczoraj ile roślin potrzeba na tą rabatę i troszkę się przeraziłem. Jak w tym roku nie wydolę, to skończę w kolejnym.
Za komplementa dziękuje, chociaż ostatnio zmysł, a raczej chęć inżynierowania mocno zmalała, ale to nieogrodowe sprawy

Jeszcze raz ogromnie dziękuje za pomoc

Agnieszko pierwiosnki planuje posadzić jeszcze w innym miejscu ogrodu, ale ta rabata ma być bardziej nastawiona na lato i wczesno wiosennych kwiatów raczej nie będę tam sadził. Na brzeg rabaty najbardziej zależy mi na czymś co poza kwitnieniem w miarę ładnie się prezentuje cały sezon. Na pewno 'w praniu' coś się znajdzie odpowiedniego

Kasiu ja jedną też mam na rabacie z buksikami, w zeszłym roku sadzona z gołym korzeniem, ale dzięki cięciu bardzo ładnie się zagęściła i w sumie dość mocno przyrosła. Liczę na dobry efekt w tym roku
Iwk4 10:59, 01 lut 2015

Łukasz, nie spiesz się z moimi kuleczkami. Znalazłam u Tess. Jak będziesz miał czas, zobacz. Ale chyba wykorzystam jej pomysł
Pracuj nad swoim projektem. No cóż, ze Śląska na Alaskę wcale nie jest daleko Więc bierz się za projekt, bo czasu masz coraz mniej. Nóż na gardle po prostu Trzymam kciuki, aby ci się chciało
Katkak 11:12, 01 lut 2015

Łukasz a kiedy ciąłeś Pissardi? I jak dużo?
Annn 13:18, 01 lut 2015

Ooo i nawet obwódka jest w planach! Ładnie będzie Ja bym dała w "I" bodziszek a w "J" lawendę, celem zwiększenia ilości bodziszek, bo w większej ilości fajnie będzie wyglądało. Analogicznie lawenda. A w "A" nic nowego bym nie dawała. W kolejnych latach dasz coś więcej, jak okaże się, że coś jest nie tak jak powinno.
admete 08:10, 02 lut 2015

Luki napisał(a)

Agnieszko pierwiosnki planuje posadzić jeszcze w innym miejscu ogrodu, ale ta rabata ma być bardziej nastawiona na lato i wczesno wiosennych kwiatów raczej nie będę tam sadził. Na brzeg rabaty najbardziej zależy mi na czymś co poza kwitnieniem w miarę ładnie się prezentuje cały sezon. Na pewno 'w praniu' coś się znajdzie odpowiedniego

Tak myślałam że plan jest bardziej letni
Wiem że będzie świetnie!!! i nie mogę się doczekać tych nasadzeń

Pozdrawiam