Aniu w cienistym zakątku na pewno pojawią się hosty i trawki, może do tego jarzmianki, żeby coś zakwitło
Piwonie dopiero będę nabywać, ale tak okropnie podobają mi się pełne kwiaty, że nawet gdybym miał podpierać każdą gałązkę to sobie takie posadzę, najwyżej będę wiedział, że mogłem posłuchać i mieć problem z głowy
Myślę, że róże u mnie nie będą nadmiernie rosnąć, postaram się zapewnić im jak najlepszą glebę, dodać obornik i te sprawy, ale mimo wszystko na pewno nie będą to wielkie okazy

Ogólnie to wybór róż będzie okropny bo strasznie tego dużo, dużo opini itd. Naliczyłem, że na różankę zmieści się 10 krzewów (rysowałem kółeczka ok metr średnicy) więc na pewno 3 odmiany bym chciał, a najlepiej 4
Co do rozmieszczania bylina na planach. łatwo by było zaprojektować rabatę dokładnie co ma gdzie rosnąć gdyby miała kwitnąć w konkretnym miesiącu. Wtedy sprawa jest łatwa, jeżeli jednak ma być ozdobna dość długo sprawa już nie taka prosta, więc wolałem sobie wyznaczyć 'sektory' dla konkretnych roślin, a rozmieszczać już mając doniczki w ręku i pustą rabatę. Swoją drogą policzyłem wczoraj ile roślin potrzeba na tą rabatę i troszkę się przeraziłem. Jak w tym roku nie wydolę, to skończę w kolejnym.
Za komplementa dziękuje, chociaż ostatnio zmysł, a raczej chęć inżynierowania mocno zmalała, ale to nieogrodowe sprawy
Jeszcze raz ogromnie dziękuje za pomoc
Agnieszko pierwiosnki planuje posadzić jeszcze w innym miejscu ogrodu, ale ta rabata ma być bardziej nastawiona na lato i wczesno wiosennych kwiatów raczej nie będę tam sadził. Na brzeg rabaty najbardziej zależy mi na czymś co poza kwitnieniem w miarę ładnie się prezentuje cały sezon. Na pewno 'w praniu' coś się znajdzie odpowiedniego
Kasiu ja jedną też mam na rabacie z buksikami, w zeszłym roku sadzona z gołym korzeniem, ale dzięki cięciu bardzo ładnie się zagęściła i w sumie dość mocno przyrosła. Liczę na dobry efekt w tym roku