Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Jagodaa 19:58, 30 sty 2015

Komunikat drogowy: warunki miejscami średnie . Bezpiecznego kierowania!
Luki 20:40, 30 sty 2015

Małgosiu jak coś kwitnie te dwa tygodnie to mnie zadowala jeszcze jak jest ozdobne poza okresem kwitnienia Muszę się wgłębić w temat tych miniaturowych krzewuszek.

Margo bardzo lubię to planowanie zawsze przy okazji dowiaduje się owych rzeczy, a taka burza mózgów pozwala podjąć decyzje

Iwonko dlatego nie chce posadzić drzew pochopnie tak jak chciałem zrobić to brzozami. Ładnie bym sobie narobił gdybym je posadził. Pewnie ładnie by wyglądały, ale po kilku latach nic by ładnie pod nimi nie rosło o ile w ogóle by rosło

Gosiu myśle, że uda się zrobić z takich miniaturek ładną poduchę

Ewo ja praktycznie sesje już zakończyłem, a wszystkie egzaminy mam za sobą, fakt wyników jeszcze nie mam z wszystkiego, ale wiem, że będzie dobrze
Co do drzew to ja bardzo chętnie bo ogólnie oglądałem dostępność Nigry w szkółkach to nie jest jakoś specjalnie popularne.
Szkółka ma ciekawą ofertę, będę się musiał tam wiosną wybrać bo nie mam daleko, a raczej znośnie

Marzenko myśle, że z tą kolorystyką, srebrem trawek, hortensjami i masą bylin powinno to ciekawie wyglądać. W sumie to teraz już pewną wizje w głowie mam.
Ice Dance posadziłem troszkę w zeszłym roku i mam nadzieję, że w tym pokaże jak to łądnie się rozrasta, jesienią już były widoczne rozłogi oddalające się od kępy, będzie co ukorzeniać na zapas

Aniu wychodzi na to, że już mnie prześwietliłaś ale cieszy mnie to bardzo, a za za wszystkie porady ogromnie dziękuje. Wniosę sobie poprawki na plan, ale mam takie ciche przeczucie, że będzie to dobrze wyglądało. Już się cieszę na to sadzenie, ale na początku będzie trzeba przygotować glebe, a to na pewno potrwa co najmniej do końca maja, ale nic mnie nie powstrzyma przed wcześniejszym zbieraniem roślin na rabate

Annn nie przepadam za książkami o tematyce ogrodniczej, wo,ę poczytać w internecie, a książki do czytania kupuje sobie sam bo mam nietypowy gust i bardzo trudny
Ja niby wiem czego chce, ale nie wszystkiego jestem pewien, a też moja wiedza jeszcze mocno wybrakowana i zawsze czegoś nowego się dowiem, poznam nowe rośliny, a to bardzo cenne. No i spojrzenie kogoś innego jest też bardzo ważne
Luki 20:42, 30 sty 2015

Jagoda już jedną trase miałem i było okropnie, teraz przestało padać, ale wszędzie mnóstwo mokrej ciapy, a nie śniegu. Czeka mnie jeszcze jeden kurs w nocy, a strasznie mi się nie chce, ale co zrobić
Piotr_ 20:52, 30 sty 2015

szkoda że nie odpowiadają tak myślę może coś z takich ci przypadnie do gustu:
-głóg pośredni 'paul's scarlet'
-buk pospolity 'purpurea tricolor'
-glediczja trójcierniowa
-wiśnia piłkowana 'kanzan'
-robinia Małgorzaty 'casque rouge'

Innego pomysłu już nie mam co to by miało być albo krzewuszka na kulka na pniu ja mam u siebie w ogrodzie i polecam nie przemarza ani nic.
Pozdrawiam
Ewik 21:05, 30 sty 2015

Dzieje sie u Ciebie gorąca dyskusja w środku ( no nie srogiej ) zimy wiele można sie nauczyć od Was - dziekuje .
Iwk4 21:22, 30 sty 2015

Łukasz, przechorowałam twoją debatę. Skoro Ania potwierdziła, że dobrze, to tak będzie. Teraz tylko na wiosnę czekaj i do dzieła.
Gratuluję egzaminu, inaczej być nie mogło. Szacunek dla Ani.
Mala_Mi 22:00, 30 sty 2015

Piotr_ napisał(a)
szkoda że nie odpowiadają tak myślę może coś z takich ci przypadnie do gustu:
-głóg pośredni 'paul's scarlet'-

chorowite są

-buk pospolity 'purpurea tricolor' -

to ogromne drzewo wys 20m i szerokość do 20m Buk może być ale szczepiony, ale t oza niskie na zasłonięcie domów, a wysoko szczepione są drogie jak cholera -zresztą i tak za niskie, też myślałam nad formą kolumnowa np Dawyck Purple bordowy lub zielony jasny Dawyck Gold', ale na bukach się nie znam, a NiGRy są sprawdzone u dziewczyn w ogrodach. Ale te dwa kolumnowe buki są czadowe. Nie wiem jak z wyjaławianiem gleby na rabacie i zapotrzebowaniem na wodę.. trzeba popytać mądrzejszych. Z drugiej strony śliwa jak wiosną zakwitnie to uzupełni rabatę.

-glediczja trójcierniowa -

boziu NIE rośnie wielkie, nie nadąży z cieciem.. i jest rosochate, ale trzeba przyznać że jest piękne drzewo i też miałam ochotę na nie do siebie w ogrodzie.. zwłaszcza na odmianę Sunburst, ale u nas nie było w szkółce. Jednak też korona dorasta do 6 m, można ciąć znosi to dobrze, ale już cięta nie jest taka ładna.

-wiśnia piłkowana 'kanzan' -

wiśniom Łukasz wyraźnie powiedział nie kilka postów wcześniej

-robinia Małgorzaty 'casque rouge' -

robinie maja kruche gałęzie, byle wiatr je łamie. Miałam dwie ślicznoty, ale szczepione.. jedną nieszczepioną i mieć więcej nie będę..

stąd wzięłam zdjęcie chyba na rabatę bylinową takie coś nie pasuje. Szczepione są za niskie by zasłonić okna (pomijam inne aspekty dla których się zniechęciłam do akacji)

Innego pomysłu już nie mam co to by miało być albo krzewuszka na kulka na pniu ja mam u siebie w ogrodzie i polecam nie przemarza ani nic. -

na pniu za niskie by zasłonić okna

Pozdrawiam

Znów wypowiadam się za Łukasza, moje opinie w tekście PIotrka. Ale te buki możesz rozważyć, ale ja bym sadziła raczej tylko 1 szt. Byliny jak nie podejdą to sieje przekopie bez uszczerbku dla roślin.. ale drzewa sadzimy rozsądnie.
Już się nie wtrącam.... najbliższy tydzień mnie na forum nie ma... tylko wizyta do siebie i kontrolnie. Koniec laby
Piotr_ 22:14, 30 sty 2015

Mała_Mi nie zgodzę się z tobą bo mam te drzewa u siebie mają cztery lata i nie są uciążliwe tak jak ty to piszesz np robinia nie łamie mi się wcale mam ok 3m drzewko na wiosnę tnę koronę i cudnie wygląda i kwitnie... i buki też mam
A i nie pisałem że buk pospolity purpurea tricolor jaka forma może być np: pendula ja mam kilka form buka i rosną ładnie i dość szybko jak coś można ciąć.
Co do głogu mam ich 3 i nie chorują mam szczepione na 170 nodze i korony mają ok 1m szerokie wiosną czarują wyglądem...

PS: ok nie wypowiadam się więcej bo jestem zmywany Luki życzę udanej decyzji w roślinach powodzenia
Madzenka 22:38, 30 sty 2015

Czytam i się kontempluję
admete 08:33, 31 sty 2015

Łukaszku przyszłam w odwiedziny
i wiedzę że nieziemska rabata się szykuje .
Trochę poczytałam, ale jak zwykle na szybko , więc nic mądrego póki co nie doradzę .

Ale jak piszesz z bylinówką pierwszym pomocniczym narzędziem w poprawianiu będzie łopata - dużo pewnie wyjdzie w praniu i na żywo sam dojdziesz co najlepiej ze sobą będzie grało .

Plan jest poważny i nie mogę się doczekać realizacji

Pozdrawiam