Po stronie południowej w moim ogródku jest najgorsza ziemia, gdyby nie podlewanie nic by tam nie przetrwało, pewnie nawet juki nie dały by rady. Lawenda nie dała rady, na wiosnę są tam piwonie, które nie kwitły, ale sprawiłam im już odpowiedni nawóz i mam nadzieję, że w przyszłym roku pokażą się z lepszej strony. Bukszpany tam sobie radzą. Mam za garażem na przetrwalniku 3 dorodne dwudziesto paro letnie kule bukszpanowe. Planuję im przeprowadzkę. Dziś w nocy padało, jutro sprawdzę na ile nasiąkła ziemia. Myślę, że upałów już raczej nie będzie, może dały by radę się zaaklimatyzować w nowym miejscu.
Uwielbiam różne dodatki i mam ich bardzo dużo, czasem nawet myślę, że za dużo. Nie wszystkie są wyeksponowane, niektóre czekają na strychu na swoją kolej.
Właśnie u mnie tak jest. W rogu rosną trzy Polary ale na razie ich nie widać bo były maleńkie kiedy je sadziłam. Zobaczymy za rok. Wtedy coś więcej będę mogła Ci powiedzieć. Na tę chwilę schowały się za trawami. Wydaje mi się jednak, że kiedy nie będą tak mocno cięte wiosną to może być je widać (Tak sobie to wyyśliłam przynajmniej)
Ziemowity bardzo fajnie wyglądają tylko szkoda, że na wiosnę te ich liście takie wielkie wyrastają to mnie strasznie denerwuje i dlatego część z nich poszła na wygnanie pod orzecha, myślałam że nie zakwitną a tu proszę
To dzięki Twoim pomysłom i podpowiedziom skusiłam się na zrobienie czegoś takiego. Drugą skończę może w poniedziałek, jeśli pogoda pozwoli, bo mój warsztat jest pod chmurką.
I moja kamienna po liftingu a z tyłu za płotem widać przycięty żywopłot z graba
Mam zamiar przesadzić tego lilaka Meyera za hortensję a na jego miejsce posadzić drugą hortensję, tylko nie wiem czy na wiosnę nie będzie tu za łyso ale tak by mi tu teraz pasowała hortensja
Mam jeszcze jedno pytanko czy na rabacie pod płotem na której rosną już rośliny to mogę pomiędzy tymi roślinami przekopać tą mieszankę z obornika i innych dodatków? czy taki nie całkiem przerobiony obornik mi je spali? oczywiście przy samych pniach nie będę kopać.
poniżej zdjęcia z bliska tej rabaty, rośliny będą do przesadzenia ale jeszcze nie wiem gdzie, a pod nowe chciałabym przygotować lepiej glebę