Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Basiula 12:57, 19 wrz 2017

Staram się nadrobić nieco zaległości, niemałe...
Grujecznika kupiłaś pięknego. Ja mojego musiałam w ty mroku wymienić na nowy. Wiosenne przymrozki mojego dobiły (i tak miałzły pokrój), a tego co mam teraz nieco oszpeciły.
Czekam na przyszły rok jak się będzie prezentował. Ale dla mnie to jest chimeryczne drzewo i chyba całej kompozycji bym na nim nie oparła :/
Szkółkarz sprzedał mi takiego ok. 3-4m za 100 zł z informacją, że jednemu z jego kontrahentów większość kupionych padła. Ot taki nieco kapryśny jest.
Basiula 13:01, 19 wrz 2017

JoannaDe napisał(a)

Żebyś wiedziała Aniu. Nawet nie spodziewałam się że aż tak mi się będzie podobać.

Najlepszy był sąsiad (swoją drogą dusza człowiek ) który przechodził akurat jak trwała akcja sadzenia.
Najpierw zdziwiony mówi , że co to ja znowu za rośliny sadzę. Potem stwierdził że cisy wyglądają jak na cmentarzu. A na koniec dodał że te derenie to na pewno nie będą w tym miejscu rosły bo pod brzozą sadzone...

Eh, pokiwałam głową, uśmiechnęłam się i wrociłam do pracy

Mam takiego samego sąsiada. Od początku, jak zaczęliśmy sadzić tuje, przewidywał, że krótki i smutny będzie ich żywot. Bo i tak uschną. Potem się nieco pukał w głowę jak widział resztę krzaczorów. A ostatnio wskazał na kaliny i spytał co to za krzaki, bo ładne
W tym roku po raz trzeci wymieniał tuje, co mu padły z braku wody i warunków, wszystko w ciągu 3 lat :/

Aaaa, zapomniałam dodać - cisy cudne!
JoannaDe 16:44, 19 wrz 2017

Basiula napisał(a)
Staram się nadrobić nieco zaległości, niemałe...
Grujecznika kupiłaś pięknego. Ja mojego musiałam w ty mroku wymienić na nowy. Wiosenne przymrozki mojego dobiły (i tak miałzły pokrój), a tego co mam teraz nieco oszpeciły.
Czekam na przyszły rok jak się będzie prezentował. Ale dla mnie to jest chimeryczne drzewo i chyba całej kompozycji bym na nim nie oparła :/
Szkółkarz sprzedał mi takiego ok. 3-4m za 100 zł z informacją, że jednemu z jego kontrahentów większość kupionych padła. Ot taki nieco kapryśny jest.

Wiem jak to jest jak się dłużej na forum nie bywa. Nie ma szans nadrobić

Z grujecznikiem mnie zmartwiaś bo kupilam 3. Co prawda u mnie zimy łagodne, ligustr zimozielony, stipa przetrwała to i może grujeczniki dadzą radę.

Jak nie spróbuję to będę żałować
JoannaDe 16:48, 19 wrz 2017

Toszka pogrzebałam dzisiaj w cisach. Najpierw fotki. Zobacz jak posadzone

Cdn
Toszka 16:53, 19 wrz 2017

Jak dla mnie są za wysoko obsypane ziemią. Test kija robiła?
JoannaDe 16:53, 19 wrz 2017

W zasadzie lekko przegrzebałam i pokazały sie korzenie. Ostatnie zdjęcie u góry też już z odsuniętą ziemią.

Cdn
Toszka 16:57, 19 wrz 2017

Same pnie były obsypane. Szyjki korzeniowe. Dlatego robi się tzw. misy wokół szyjki. Widać na zdjęciach jak pieńki były obsypane. Dobrze, że jeszcze nie weszła zgnilizna.
JoannaDe 17:00, 19 wrz 2017

Tutaj widać korzenie, dosłownie może dwa centymetry pod ziemia. Przy samym pieńku korzenie właściwie widoczne bez gmerania.

Wykopałam dołek gdzieś na 20 cm. Ziemia nie wydaje mi się przesuszona, nie rozsypuje się, moge ulepić kulkę.

Testu kija jeszcze nie robiłam bo zastanawiam się czy w przypadku nieprzesuszonej bryły, nie utopię tych moich cisów.

JoannaDe 17:04, 19 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Same pnie były obsypane. Szyjki korzeniowe. Dlatego robi się tzw. misy wokół szyjki. Widać na zdjęciach jak pieńki były obsypane. Dobrze, że jeszcze nie weszła zgnilizna.

Czyli co? Mam odsunąć ziemię wokół pieńków nie przejmując sie tymi korzeniami? Widzisz, wydawało mi się że jak widać korzonki to trzeba je zasypać...

JoannaDe 18:06, 19 wrz 2017

Odsunęłam ziemię ile się dało ale miałam wrażenie że po korzeniach szarpię. One w zasadzie tak ze szkółki mocno obsypane bo ziemia wokół szyjki dość zbita.

W tym nie bardzo mogę bardziej odsunąć bo bryła korzeniowa już. Co prawda z jednej strony gałęzie jeszcze przysypane ziemią. Jedyne wyjście to spłukać ziemię wodą albo wykopać i posadzić cały wyżej.

Ten drugi wygląda teraz tak

Poza tym, robiąc zdjęcia, widziałam jakieś robaczki wędrujące po szyjce korzeniowej. Mospilan znowu?

Co poprawić ?