Mi też FO przypadl do gustu dlatego powiększyłam poletko
No wlaśnie i co zapodałaś swoim? A z których bialych jesteś najbardziej zadowolona?
Dziękuję Edytko
Toszko, to tylko jedna trawka Posadzę w rogu hehehe... No, widzisz jak ja się znam? Miskant, to miskant
Toszko, postaram się nie kupować nn, jakaś naklejka na doniczce była, wieczorkiem sprawdzę
Oj, ja się mam z tym swoim ogrodem
Toszko, Toszko... mam jeszcze do Ciebie pytanko Bo mam ten zakwas i zastanawiam się, czy mam teraz podlać nim kwasolubne? Bo one będą przesadzone najpóźniej wiosną, to może bym podlała rabatę, na której mają rosnąć? W tej chwili nic na niej nie rośnie
Czy podlać je teraz?
Oj Toszko jakbyś mi w myslach czytala bardzo lubię takie zestawienia srebrzysto filetowo lawendowe ,a dodatek pasować będzie do reszty przedogrodka Tylko osiolkowi w zlobie dano... Na co się tu zdecydowac żeby się zmiescilo na tej niewielkiej rabacie?Może taka wersja: 1. Miskant ML jako górne piętro ,na najniższe lawenda a środkowe piętro to sedum Matrona i stipy? Na wiosnę białe tulipany, co myślisz? Zmieści się?
2. Miskant , perowskia i lawenda ...ale nie wiem co na środkowe pietro...może jakiś rozchodnik z tych mocno wybarwiajacych się na bordowo?czosnki glowkowate?
Cudniście i nawet w tej serii jeden Variegatus na fotkę się załapał, to chyba specjalnie na moją prośbę
A ten miskant z bordowymi kwiatostanami to Ferner Osten?
Hania, tak jak Ci pisałam dwie strony temu, myślałam o jakiejś wysokiej trawie. Ale tam na górze mam w zasadzie dwa puste miejsca, pp obu stronach ognika. Widać to trochę na dzisiejszych zdjęciach. Nie wiem czy miskant, czy molinia czy też imperata?
Dzięki wielkie Danusia za podpowiedź, bardzo mi się podoba. Co oznaczyłaś jako 4? żurawkę?
założyłam, że nic poza wysokość płotu, bo z kuchni mam dobry "view" kto podjeżdża.
tutaj inne ujęcie
tutaj naniosłam Twoje propozycje (tylko kolorystyczne, bo nie było m.in żurawki w programie) i wiosenne tulipany:
i z drugiej strony:
widać również drugi kawałek (większy) nie zagospodarowany. Niestety tutaj pomysł jedynie taki, że może być coś wysokiego przy płocie. Obecny jaśmin może zmienić miejsce.
z roślin, które mam to zostaje hortensja na pniu, hortensja drzewiasta, lawenda, może tutaj katalpa. Powierzchnia spora.
Cześć Elisko. Dawno Cię nie było. Zaglądam regularnie do Ciebie, już był moment, że się martwiłam (Dziewczyny też), co z Tobą. A Ty wypoczywałaś z dala od ogrodu To prawda. Trawka wyszła mi dokładnie taka, jaką sobie zaplanowałam. A już po tych trzech powodziach myślałam ze mój cały trud wniesiony w założenie trawnika pójdzie na marne. Nie poszedł. Opatrzność się na de mną zlitowała i mam swój upragniony kawał zielonego dywanu. Mam wrażenie, że nawet w salonie światło zmieniło kolor. Przez wielkie suwane okna mam teraz zupełnie inny widok niż wiosną.
Iwonko nie ma problemu, wysyłaj Trawiasta rozciąga się wzdłuż murku niedokończonego tarasu na 5metrów a głęboka jest na 1,5metra. Żadne z nasadzeń różnych gatunków nie rosną względem siebie w jednym rzędzie. Są lekko poprzesuwane albo w bok albo w przód. Jedynie gatunki te same rozłożyłam równomiernie w tej samej odległości. Trochę to wygląda jakby pijany ogrodnik obsadzał te rabatę. Zależało mi na złudzeniu dynamiki, które teraz połączone z faktycznie dynamiczną rabatą fajnie zagrało.
Trawiasta jest trochę przysłaniania murkiem, ale i tak widać jak pióropusze traw bujają na wietrze. Zaczynam uwielbiać ten widok i choć taras będzie musiał jeszcze trochę poczekać na wykończenie, to zdarza mi się już przysiąść na nim i wypić kawę przy bardzo starym, niewiarygodnie brzydkim zestawie "mebli" ogrodowych.
Dziękuję Aniu. Spodziewałam się, że Miskant purpurowy będzie wyższy trochę. Za to nie przypuszczałam, że Stipa tak się rozpanoszy, że mi hortensje zagłuszy. Tak wiec mimo, że zaplanowałam rabatę według wzrostu, to i tak natura musiała postawić na swoim Za to hosty Twoje bajecznie Ci rosną. Moje, te stare, przeniesione z poprzedniego ogrodu, przywykły do mojej ręki i dobrze się mają. Natomiast te, które kupiłam w tym roku to bida z nędzą. Zbyt naświetlone stanowisko chyba. Chociaż czytałam, że te odmiany, które mają w sobie dużo jasnego dobrze znoszą ekspozycję na słońce. Zobaczymy, czy przetrwają zimę.
Co jedno zdjęcie to piękniejsze!
Podoba mi się ten kwitnący miskant.
Na niektorych moich zawilcach Whirlwind tez sa takie plamy i one słabo rosną, sama jestem ciekawa co to takiego.
Powiem "nie" na taki układ Kojarzy się z karuzelą.
Nic poza wysokość płotu? Ależ nie, tutaj aż się prosi "coś" poza wysokość płotu, bo rabata jest spora i wszystko takie niskie będzie niestety nieproporcjonalne.
Zrób zdjęcie w szerszym ujęciu a nie tylko do płotu, bo ważne jest to, co widzisz za płotem a nie tylko płot. Płotu w ogóle nie powinno być widać, bo przytłacza ogród i nie pozwala cieszyć się roślinnością. gapię się na ten płot.
1. żywopłot z cisa, tusi ciętej Smaragd innego gatunku, ale cięty łądnie w formę prostopadłościanu
2. buk 'Rohan Obelisk' lub inne drzewo może być kolumnowe, Jego kolor wyznaczy to co ma być pod spodem pod nim. Jeśli będzie zielone to krzewy mogą być bordowe, jeśli drzewo bordowe - to pod nim hortensje o białych kwiatach i przebarwiające się na burgund jesienią.
3. miskant 'Variegatus'
5. Carex o białych listkach lub co innego obwódkowego, mogą być nawet białe Begonia semperflorens
Bardzo Bardzo dziękuję za ten wpis ☺ Na pewno sie przyda bo widzę żevtrzy bukszpany ktòre rosły w okolicach runianki też jakieś dziwne są
U mnie runianka do tej pory rosla bez problemu w przechowalniku gdzie nie robiłam z nią nic zupełnie. A ta co padła była przeze mnie obficie podlewana widać przesadziłam .
A za werbeną miskant gracilimus tylko mały jeszcze bo dzielony poźną jesienią
U mnie wiosna padalo i padalo....cale lato masakryczna susza.... i wszystko wyglada jak u ciebie. Wszystko jest beznadziejne lacznie z trawmi...miskant najwiekszy ma 3 klosy. Nawet stare klony chore.
Rozumiem twojego nerwa.
Przyszla burza ...eM pobiegl z nawozem...i znow wypali trawe...bo pioruny lataja a deszcz 20 kropli miedzy ktorymi slalom mozna bylo zrobic. Masakra. Kasy nie mam na podlewanie to wszystko schnie. Zrezta ile moge podlac?
Moze zima bedzie ładna ☺
doczytalam ze takie biale koncowki przy czerwonych kwiatostanach sa charakterystyczne dla Ferner Osten
a drugi, myslalam ze to Herman Mussel, ale on podobno ma szersze liscie, bo ten moj ma wąskie, to teraz mysle ze to moze Silberspine ??
te szersze liscie po prawej to juz inny miskant
Z Danusią myślałyśmy podobnie i niezależnie
Miłorząb wymaga kwaśnej gleby. Lawenda, perovskia zasadowej.
Miskant potrzebuje wody. Dużo.
Miejsca mało.
Dokładne wymiary sa potrzebne i kształt.
Gdybyś dała wysoką trzmielinę to ona by kolor wprowadziła i była wyższym piętrem. Jesli jednak nie chcesz żółtej trzmieliny to jest biało-zielona.
Jednak na dół trzeba dać jakiś kolor. Rozchodnik by pasował, ale jak gabarytowo?