Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pod bosymi stopami 10:12, 30 sie 2017

Do góry
Wani napisał(a)

Aaa - zazdraszczam obłędnie!
Nie mam ciągotek do warzywnika ani sadu, ale jakbym miała miejsce, to posadziłabym właśnie maliny, jeżyny i zielony groszek

Wybacz Aniu, że tak się wypytuję szczegółowo, wchodząc z butami w Wasze życie. Nie robię tego z pustej ciekawości: już nie raz się okazywało na forum, że placyk, altanka czy cokolwiek innego, co właściciel zaplanował w jednym miejscu, ładniej/wygodniej jest zrobić w innym. Po to właśnie jest forum - żeby wpadać na pomysły, na które się samemu nie wpadło

Dopytywałam się o to miejsce ze względu na taras. Takie rozplanowanie funkcji powoduje właśnie konieczność postawienia osłon przy samym tarasie, co z różnych względów nie jest korzystne.
Przede wszystkim - macie duży teren, a jak się tak poogradzacie, to będzie wrażenie małego pudełka.
Dlatego myślę, żeby dało się zrobić jakieś nasadzenia pomiędzy tarasem a ulicą, ale bliżej ulicy.
Wzgórze chaosu 10:10, 30 sie 2017

Do góry
To miejsce przygotowałam na brzozy doorenbos.

Trudno zdjęciem oddać to miejsce, nie jest szersze po bokach. Lilak po lewej będzie przesadzony na wiosnę a na jego miejsce pojawi się jukka, taka jak po prawej. Jeśli jukki z brzozami będą dobrze wyglądać, dosadzę trzecią pośrodu.

Rabata ma 5 m na 1.20 (od tui do kamieni, które na razie muszą być bo grunt jest pochyły). Pozostaje mi tylko znaleźć ładne brzozy na wysokim pniu.
Pod bosymi stopami 10:07, 30 sie 2017

Do góry
Poszłam zrobić zdjęcie od frontu, za tydzień mam nadzieję będzie lepiej to wyglądać Jak widać wjazd jest szeroki. To co widać z boku to ten "placyk"
Co się stało kwiatom ... 10:00, 30 sie 2017

Do góry
>>Nie licz dni! spraw, żeby dni się liczyły.>>

Co się stało kwiatom ... 09:56, 30 sie 2017

Do góry
Iwonka, trawiszcza niezłe,jednak Chatka Puchatka to jest to...mam cel,wędrówkę czas uskutecznić
Renia,szacunek i podziw,żeby ktoś mógł napić się piwa ktoś musi mieć prze...,
nie rozumiem tego .
Piotr, za podziwianie natury dziesięć latek?, przytulił się do werbeny,co mu zrobię?

Ewa, czyli mam ogród prawie sensoryczny, brakuje tylko szumu wody,kaskada chodzi mi po głowie.
Zbyszek, beka była z piwem,byłam na starcie i na mecie obserwowałam,ta z gazem wygląda inaczej, to twardziele,rekord wynioski to 207,5 z Siodełka do Zamkowskiego Chaty.
A to mój rekord,tylko dwie.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:55, 30 sie 2017

Do góry
Jeeej udało sie

Koreanka calkowicie zjedzona przez maciejekę...poza tym juz wiem, że ma tam za ciasno. Bedzie przesadzanko zgodnie z propozycją Asi;
Pod bosymi stopami 09:45, 30 sie 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Na razie trudno powiedzieć. Pomysł sam w sobie nie jest zły, ale 2 metry to IMO za wysoko w tym miejscu.
Czy ja dobrze rozumiem, że maliny chcesz posadzić przy ogrodzeniu? Sąsiadów chcesz dokarmiać, czy co?

Brama jest w cokolwiek dziwnym miejscu - chyba ciężko będzie wjeżdżać do garażu? Jesteście czymś zmuszeni do takiego umiejscowienia?
Pojęcie "placyk roboczy" jest mi nieznane - do czego konkretnie jest Wam potrzebne to miejsce?

Tak, chcę posadzić maliny przy ogrodzeniu O sąsiadów się nie boję, póki co oni dokarmiają nas

To wieś jest, tutaj prawie każdy ma swoje

Brama, aaaaa!!!!!! Tak, jesteśmy zmuszeni przez słup Nie zwróciliśmy na to uwagi jak nam geodeta dom wyznaczał. Brama jest szeroka więc wjeżdża się ok ale wizualnie efekt jest taki sobie z tym słupem.
Placyk roboczy jest tajemnicą mojego męża. Chce mieć miejsce w którym będzie mógł sobie wygodnie odkurzyć samochód np. Ma tam gniazdko do odkurzacza przygotowane, kran z wodą. Nie wnikam. chciał mieć takie miejsce to ma Nie narzekam bo sama planuję tam w przyszłym roku łóżeczka dzieci malować.

A co do dzieci na widoku...Ogrodzenie tymczasowe, dzieci małe. Tak, chciałam mieć dzieci na widoku
System automatycznego nawadniania 09:43, 30 sie 2017

Do góry
Witam,

Przeglądam ten temat od jakiegoś czasu i wykorzystując zebraną wiedzę postanowiłem wykonać nawadnianie trawnika. Woda z sieci miejskiej, ciśnienie statyczne ok. 3,9 bara, wydajność około 52 litry/min.

Trawnika jest około 650m2 oraz 80mb drzewek dookoła działki. Jak narazie system podzielony został na 3 sekcje trawnika + linia kroplująca(muszę jeszcze przeliczyć zraszacze, ostatecznie chyba będą 4 sekcje trawnika).

Na większości trawnika będą wykorzystane zraszacze Irritrol 430R (z różnymi dyszami), na węższym odcinku (górna część) - Hunter SRM 4.

Poproszę o ocenę rozmieszczenia zraszaczy, czy nie jest ich za mało/za dużo.

pozdrawiam!

skala: 1cm=2m
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:39, 30 sie 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Po niedawnej suszy nie ma chyba śladu - wszystko bujnie rośnie i kwitnie. U nas też najbardziej ucierpiał trawnik ale już się znów zazielenił. Zawilce i mnie się spodobały, Twoje już ładne okazy, moje jeszcze młode ale coś tam już kwitnie.
Dorotko - jeśli chcesz jakieś nasionka jeżówek to zerknij do mnie, które ci się podobają. Tylko nie ma pewności że z nasion wyjdą takie same, ale można spróbować.
Trawnik ładnie się regeneruje, rabaty podczas suszy regularnie podlewałam to dały radę przetrwać. Moje zawilce mają już chyba trzy lata to i ładnie już ich widać, miałam też piękne białe zawilce od koleżanki ogrodowiskowej, niestety po pierwszym roku zanikły. Nie wiem dlaczego posadzone były w pobliżu różowych, więc warunki miały takie same.
Zaraz idę do Ciebie zobaczyć jeżówki, a tu moja róża kameleon. Przy drugim kwitnięciu zmienia kształt płatków.

Kwitnące skarpy 09:32, 30 sie 2017

Do góry
Fotka z porannego wypadu na kurki jest jeszcze zamiar ukręcenia jakiegoś ciacha
Ogród w skali mikro cz.II 09:31, 30 sie 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Mikro ogród pozdrawia Was z tej zimnicy

Fajne ujęcie ogrodu. Wiesz dopiero teraz dojrzałam że masz kupę trawnikado ewentualnego zabrania

Narożnik tarasu po prostu miodzio uwielbiam czas rozplenic i innych traw
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:29, 30 sie 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Widzę, ze ptaszki co i rusz w nowym otoczeniu Masz, Dorotko do tego rękę

Czy ten miskant to Variegatus? Rewelacyjnie świeci na rabacie

Ptaszki to moje ulubione dekoracje i mam ich na prawdę sporo. Kiedyś znajoma myślała, że ja te same ptaszki przenoszę w różne miejsca. One zazwyczaj mają stałą miejscówkę.
Trawka to miskant Variegatus bardzo ją lubię, próbowałam nawet ją rozmnożyć przez podział, ale tylko jedna sadzonka przetrwała.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:28, 30 sie 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
A może z większym rozmachem?

W lewym górnym rogu niewiele dokładać - tylko przesłonę dla malin.
Skrzynie skupić w prawym rogu. Może nawet ten placyk, który tam chyba planowałaś by się zmieścił?

Tą rabatkę przy basenie powiększyć maksymalnie. Można na niej pomyśleć o jakimś drzewku, żeby przełamać wrażenie patelni.

Trawnik wtedy szedłby po przekątnej.

Rośliny sadzić większymi plamami, żeby nie trzeba było wytężać oczu, żeby je z domu dostrzec

Dobrze radzisz....

Na pewno przeciągnę do przodu tylne rabaty, skrzynie dam na prawo- tam sie zmiesczą...placyk jednak tam nie powstanie...(za blisko jednego sąsiada-może bedzie obok basenu)...
Powiększenie rabaty przy basenie w takim kształcie to super pomysł drzewko już tam nawet rośnie- świerk koreański- aż 0,7m ma
Zaraz wrzuca aktualne zdjęcie jak tam na razie wygląda...
Roslinki rozmnażam na te większe plamy. Wczoraj liczyłam ile wyjdzie mi sadzonek z 20 kęp trzcinnika KF- stwierdziłam, ze może być nawet 80 sadzonki nie będa zbyt małe a zrobią już robotę w przyszłym roku
Madżenie ogrodnika sezon 2017 09:27, 30 sie 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Marzenka o jakim szczawiku tu mowa?
o takim...
Pszczelarnia 09:22, 30 sie 2017

Do góry
Ewo dla Ciebie kwiatuszki zostawiam Dzięki za nasionka
Pod bosymi stopami 09:12, 30 sie 2017

Do góry
Wani napisał(a)
Czy podzielenie działki linią żywopłotu w miejscu zielonej linii (tył) to zły czy dobry pomysł? To miejsce które najbardziej chcę osłonić bo taras widać z ulicy. Obsadzenie pod płotem tylko częściowo rozwiąże problem bo taras jest wyżej niż płot. W dodatku żywopłot na całości zabierze mi miejsce które bym mogła wykorzystać na maliny np.

Na razie trudno powiedzieć. Pomysł sam w sobie nie jest zły, ale 2 metry to IMO za wysoko w tym miejscu.
Czy ja dobrze rozumiem, że maliny chcesz posadzić przy ogrodzeniu? Sąsiadów chcesz dokarmiać, czy co?

Wani napisał(a)
Zaznaczyłam jeszcze na czerwono bramę wjazdową. Powinna przyjechać w przyszłym tygodniu. Wymazałam rabatę z jednego boku tarasu bo tam ma być placyk "roboczy" i roślin nie będzie.

Brama jest w cokolwiek dziwnym miejscu - chyba ciężko będzie wjeżdżać do garażu? Jesteście czymś zmuszeni do takiego umiejscowienia?
Pojęcie "placyk roboczy" jest mi nieznane - do czego konkretnie jest Wam potrzebne to miejsce?
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:09, 30 sie 2017

Do góry
Nebel

Mentcha Golden Spirit kupiony w 2010 lub 11 ale w międzyczasie był dwa razy w stanie agonalnym -odbijał prawie od zera

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:56, 30 sie 2017

Do góry
Fotka robocza z samego rana - siedziska na miejscu docelowym. Zobaczcie ile przed nimi jest miejsca - da się wygodnie przejść. Rabata w miejscu przed siedziskami ma 1.9m, potem się poszerza więc jest nieźle .

I teraz mam pytanie bo chcę pojechać dziś po rośliny - pod oknem przy tuji jest 1m - czy dam rade wcisnąć tam miskanta? I jakiego byście radziły?
Pod bosymi stopami 08:55, 30 sie 2017

Do góry
Czy podzielenie działki linią żywopłotu w miejscu zielonej linii (tył) to zły czy dobry pomysł?
To miejsce które najbardziej chcę osłonić bo taras widać z ulicy. Obsadzenie pod płotem tylko częściowo rozwiąże problem bo taras jest wyżej niż płot. W dodatku żywopłot na całości zabierze mi miejsce które bym mogła wykorzystać na maliny np.
Część widoczna z tarasu znacznie by się zmniejszyła co ma pewnie i wady i zalety Sam żywopłot wydzielający tą część nie miałby być zbyt wysoki, na pewno nie wyższy niż 2 m. Stworzyłby przy okazji ekran do obsadzeń. Muszę brać pod uwagę że plac zabaw w tej formie będzie potrzebny jeszcze 3-4 lata. Potem pewnie zostaną same huśtawki, może jakiś domek ogrodowy w kącie sadu... Po likwidacji placu możnaby dosadzić żywopłot.

Zaznaczyłam jeszcze na czerwono bramę wjazdową. Powinna przyjechać w przyszłym tygodniu. Wymazałam rabatę z jednego boku tarasu bo tam ma być placyk "roboczy" i roślin nie będzie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:52, 30 sie 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
Macham na szybkiego i lecę dalej...

Buziak!

O jaaaaaa....Ale fajnie...gdzie to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies