Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 13:52, 18 wrz 2017

bogumila napisał(a)

Pokazujesz same śliczności.Pozdrawiam.
Dziękuję Bogusia Miło że zaglądasz
Mirka 13:54, 18 wrz 2017

Radziu2013 napisał(a)
Mircia, zaglądam Rozplenica fajowa... czarna jak świnta zimia

Już czas na zbieranie nasion rozplenic? Pamiętaj dawaj znać jak coś
Radziu jeszcze nie zbierałam z rozplenic tylko z jednorocznych .
Mirka 14:05, 18 wrz 2017

Wczoraj była paskudna pogoda nic nie dało się na działce zrobić.Poszłam do lasku na grzybki i zero zbiorów nawet jednego nie znalazłam.Tylko masa muchomorów to kilka fotek zrobiłam zaczęło padać i pojechałam leniuchować w domku.

pestka56 16:41, 18 wrz 2017

Ale połów fotograficzny miałaś piękny

JOJ, jak ja na pisałam "hortensja" Wszystko przez kota Pasqala, bo zaczął się sezon na wylegiwanie się na blacie przy klawiaturze i moich przedramionach.
Margerytka40 17:02, 18 wrz 2017

Mnie też zawsze urzekają muchomorki, takie są ładne z tą swoją czerwienią. Lubię właśnie te czerwone bo z daleka widać,że muchomor i nie trzeba się zastanawiać.
frezja 20:12, 18 wrz 2017

Mirka napisał(a)
Wczoraj była paskudna pogoda nic nie dało się na działce zrobić.Poszłam do lasku na grzybki i zero zbiorów nawet jednego nie znalazłam.Tylko masa muchomorów to kilka fotek zrobiłam zaczęło padać i pojechałam leniuchować w domku.

Nigdy nie widziałam muchomora na żywo )a mieszkam kupę lat obok lasu.
mikina34 10:06, 19 wrz 2017

Mirko, zgodnie z umową wstawiam zdjęcia liści moich truskawek, coś im dolega chyba, bo już jak się zaczynają rozwijać to maja uschnięte końcówki (tak miały w ciągu roku)...sprawdzałam w necie i wygląda dokładnie jak brak wapnia, podsypałam trochę ale czytałam, że nie można przesadzić z zwapnowaniem, na trochę pomogło, ale one dalej takie dziwne, cały liść zdrowy tylko te brzegi zeschnięte...

...i kłosy rozplenicy... czy można już zbierać nasionka?

usunę zdjęcia po diagnozie

Ps. zdjęcia usunięte
anka_ 12:03, 19 wrz 2017

Odnośnie truskawek -biorąc pod uwagę, że były sadzone w tym roku i zakładam, szykowane odpowiednio stanowisko to nie rozważałabym niedoborów. ja bym poszła w stronę przędziorków i roztoczy. Choć z drugiej strony chloraza na liściach bardziej wskazuje na niedobory. Przy przędzirkach odbarwienia są nieregularne.

Moni a sadziłaś w podłożu czy jakiś belach? Dawałaś jakieś nawozy?
Nie wiem czy to efekt fotki, ale wydaje mi się że szyjka korzeniowa jest za wysoko. Jeżeli tak to mogą ci przemarznąć zimą.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
mikina34 13:08, 19 wrz 2017

Aniu, na pierwszej fotce to co widać takie nad ziemią, to nowa roślinka z rozłogów jeszcze nie ukorzeniona...

Truskawki sadziłam w podwyższone skrzynie, na fotce liście są całe mokre, bo zdjęcie w deszczu, na żywo nie widać odbarwień w kolorze.
W sezonie dostawały gnojówki z pokrzyw, były podlewane humusem, dostały wapno i w sumie to chyba wszystko. Owoców spektakularnych nie było, ale to pewnie dlatego, że młodziaki...
Czy powinnam w takim razie coś na przędziorki i roztocza zastosować?

PS - tak się przyjrzałam i może faktycznie coś z tym kolorkiem nie teges co tym przypadku?
Mirka 13:19, 19 wrz 2017

Dzięki Aniu że zajrzałaś .Twoja opinia bardzo cenna.Monia to chyba jakiś oprysk musisz zapodać na przedziorka tylko nie wiem czy teraz czy na wiosnę.Może.Ania coś jeszcze doradzi.
Wiesz co u mnie teraz na jesieni takie suche liście się robią.