Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Enklawa w mieście 20:18, 23 wrz 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium napisał(a)

Skarabeuszku, oczywiście, że można sadzić rośliny, to najlepszy okres, ziemia ciepła a sporo opadów Co do gatunków, to bym podyskutowała

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

No właśnie mam z tym problem, chcę posadzić pod sosnami ten rdest pokrewny, żeby szybko było, ale niezbyt ekspansywnie (boję się bluszczu)
A co ty byś dała Danusiu?

zdj. docelowo rdest na lewo i na wprost, po prawej tych tui już tam nie ma.

Rozgardiasz w moim ogrodzie 20:06, 23 wrz 2014

Do góry
Nie umiem ci doradzić, nie wiem po co są te tuje po prawej, daleko od kostki
Rozgardiasz w moim ogrodzie 20:03, 23 wrz 2014

Do góry
boscolo napisał(a)
głównie zależy mi przy altance jak ją zasłonić od drogi i z boku to co jest niech już będzie. Coś z tym zrobie.

Mam pytanie odnosnie tui aera nana. Jaka powinna byc odległość od szmaragdów po szerokości

Normalnie to co najmniej metr.
"Niezdecydowana ogrodniczka" 11:46, 23 wrz 2014

Do góry

No i właśnie dlatego, że cię ten bajzel i niemoc męczą, trzeba zrobić choć jedną rabatkę, żeby poprawić samopoczucie i dostać Powera
MarzenaG napisał(a)

a po wykopaniu wszystkiego prawie mam pustą rabatę dlugosci 8,30 szerokosci 1,5m. To jest ta rabata koło Kapsla na która nie mam pomysłu:

Tak sobie patrzę na to zdjęcie i myśle, że na siatkę można by puścić clematis. Jakbyś go teraz jesienią posadziła, w przyszłym roku miałalbyś już cudowną przesłonę i tło.
W zimie byłoby wprawdzie łyso, ale może potem szarpniesz się na cisowy żywopłocik?

Polecam szczerze Sommer Snow, ja go posadziłam w tym roku i mam cudowne tło.
Malutkie bialo limonkowe gwiazdeczki.

A w przyszłośi można poszaleć i dosadzić przed siatką ciski. I to wcale nie żywopłot, a takie pojedyncze sztuki.

A może wolisz tło z traw? U siebie zrobiłam ostatnio coś w podobie
Gardenarium napisał(a)

Cisy i miskant "Variegatus"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:05, 23 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zakochana byłam w Limelight, bo jest zielona na początku, ale potem jej różowienie jest zbyt blade, Sama nie wiem, co doradzić

Dziękuję!
Nie chciałam Ci głowy zawracać.
Chyba jednak w moją narożna rabatkę dam Silver Dollar, a na Limelight mam jeszcze miejsce, nawet na długaśny szpaler.
Bo też mi się podobają te limonkowe kwiaty.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 06:32, 23 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To może też być Thuja occidentalis 'Teddy' jesli przebarwia się na fioletowo

Albo cięty cyprysik groszkowy 'Nana'

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Chamaecyparis%20pisifera%20%27Nana%27&lang=1 ale wygląda na zbyt duży.

Dziękuję za pomoc.
Obawiam się jednak że nie jest to Teddy - zbyt szybki ma przyrost i pokrój nieco inny no i się nie przebarwia.

Podpowiedziano mi, że to może być jakiś mieszaniec tui z cyprysikiem.

Czy występują takie odmiany i jak je oznaczyć?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:05, 23 wrz 2014

Do góry
ania_wesola napisał(a)
Mam chyba głupie pytanie: czy jeśli ktoś chce założyć trawnik a na dotychczasową nie trawnikową trawę musi nawieść jeszcze 30 cm ziemi to konieczne jest uprzednie przekopanie i zgrabienie tej trawy czy jest zbędne bo ona i tak się nie przebije przez taką ilość ziemi? Mam nadzieję że mnie zrozumieliście

Trzeba dobrze przekopać, połaczyć te dwie warstwy.
Żywopłot mieszany 00:03, 23 wrz 2014

Do góry
Obornik powinien być zleżały, spróchniały, wtedy możesz mieszać lub przekopywać i sadzić. Najlepiej go złożyć w pryzmę, przesypywać liśćmi z jesieni, skoszoną trawą, niech to poleży aż zrobi się dobry dojrzały kompost. Wtedy kopać dołki, dosypywać ziemi ogrodowej mieszac z kompostem i sadzić, w początkowym okresie trzeba podlewać.
Bez tego się nie da.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:54, 22 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

chyba ostatecznie Danusi zapytam, bo ma zdaje się i Limelight i Silver Dollar w ogrodzie
mi zależy na tym, by kwiaty się długo utrzymały białe i by ładnie zasychały jesienią

Zakochana byłam w Limelight, bo jest zielona na początku, ale potem jej różowienie jest zbyt blade, Sama nie wiem, co doradzić
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 23:18, 22 wrz 2014

Do góry
Aga, błagam naucz się wklejać przez nasz automat, bo połowa Twojego wątku nie ma zdjęć, z tego giną po jakimś czasie i nic nie zostanie.

Poćwicz w wątku testowym Chciałam podpowiedzieć, ale dopiero jak zdjęcia będziesz "dobrze" wklejała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:12, 22 wrz 2014

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Danusiu wpadłam zapytać czy można jeszcze sadzić na zadarnianie jasnote plamistą i rdest pokrewny? Przykryłabym korą? Czy poczekac do wiosny?

Skarabeuszku, oczywiście, że można sadzić rośliny, to najlepszy okres, ziemia ciepła a sporo opadów Co do gatunków, to bym podyskutowała

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Postawić trawkę nad i... 21:36, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aga, podziwiam, aż zajrzałam w którym roku robiłam projekt z ciekawości... no i dwa lata i taki cud powstał, że normalnie jestem w szoku. Wielki masz ogród i wiem, że konserwacja uciążliwa, bo dużo czasu zajmuje. Świetnie sobie poradziłaś. Cieszę się, że Swany się sprawdziła

...dziękuję za miłe słowa...
Ogródek Iwony 19:28, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podpowiedź

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2, zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima

Pytanie, czy obwódkę z bukszpanu połączyć z tą przy różach, czy zrobić przerwę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 22 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziękuję Danusiu. Ja wiem, że nie ty autorem jesteś, ale to taka z twoim ogrodem ważniejsza jest.

No pewnie, dla mnie też ważniejsza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:24, 22 wrz 2014

Do góry
Tłumaczenie rozdziału o moim ogrodzie jest tutaj, na 1 stronie III wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:21, 22 wrz 2014

Do góry
Iwonko, to nie moja książka, Emma Reuss napisała o wyjątkowych, wspaniałych ogrodach, topowych projektach na świecie i tam się znalazł mój ogród. Po autorze znajdziesz na angielskim amazonie.uk, najszybciej przychodzi, w dwa dni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:19, 22 wrz 2014

Do góry
To fajnie U mnie też nałóg Nie mogę się oderwać od monitora.
Ogródek Iwony 19:07, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To była taka moja propozycja, która naprędce mi się nasunęła, zawsze pierwszy pomysł najlepszy uważam

Danusiu, mi się podoba twoja propozycja i to bardzo. I masz dobre oko, co do doboru roślin.
Chodzi tylko o tą perspektywę: Czy zrobić przerwę w obwódce bukszpanowej, czy połączyć z obwódką (maleńką jeszcze, bo z sadzonek) bukszpanów przy różach. Myślałam o bukszpanach, tylko czy na razie nie zostawić przymiotna wkoło jodły, z tyłu posadziłam na dokończenie kwadratu szpaler trzmieliny (też z sadzonek, więc efekt za rok)

Tutaj lepsza perspektywa, zanim pojawiła się trawa i pierwsze nasadzenia.

I dzisiejsza fotka, specjalnie pobiegłam złapać perspektywę (tam, gdzie kończy się nowa trawa, będzie wjazd na podwórko - pol-bruk):
Brązowienie iglaków 19:02, 22 wrz 2014

Do góry
Zastanowić się, czy nie mają za sucho, za mokro czy miały korzenie, czy były ciachnięte, kopane, wtedy myśleć co robić.

Widać że żółknie w środku, czyli normalnie.

Doczytałąm, że miały korzenie. Nic i m nie będzie, pomyśl czy pH dobre było do iglaków, czy ziemię podsypałaś i czy podlane dostatecznie.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 18:48, 22 wrz 2014

Do góry
Wyciągnąć, da się, tylko trzeba dobrze chwycić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies