ta też trochę śmieszna wyszła,sadzę bez najmniejszego zastanowienia ,wszystko powstaje natychmiast na gruncie nie na papierze,a później rozczarowanie i demolki ,a rośliny cierpią na tym
Róża NewDawn
Oleander z zeszłego roku, ładnie przezimował w nieogrzewanym pokoju, a mojej teściowej padł, bo za ciepło miał.
Ale co dziwne,kwitł normalnie rok temu i z pąkami wniosłam go przed przymrozkami na poddasze. Pąki utrzymały się całą zimę, i całą wiosnę i nie opadły a teraz zaczyna otwierać.
Goździki białe
Przepraszam,ze tak hurtem,ale wczoraj dotarło do mnie co nie gra tu i ówdzie w tej brzozowej chyba za mało brzozy? po za tym jeżówki rozpanoszyły się ,ze nie widać "kulek" bukszpanowych pomocy! jak to naprawić?Jeżówka nie problem gdzieś ją upchnę natomiast nie wiem co w zamian ?Ktoś ma jakieś sugestie ,będę wdzięczna za każdą podpowiedź
jeszcze tu coś tworzę po omacku ,świerka wyeksponowałam ,bo zasłonięty rósł w rogu za magnolią,podsadziłam żurawkami i nie wiem co dalej ,przydałoby się coś zimozielonego może kulki jakieś ?ale jak ,gdzie? dalszy plan tez do modyfikacji ,tamaraszek i magnolia zjadały wszystko,wyratowałam stamtąd hortkę (wysunięta na prostą) i tego właśnie świerka
Ania - a jakie one są w dotyku te listki siewek? Szorstkie czy gładkie takie jak nawoskowane? Jak szorstkie to możne być jeżówka. Mam u siebie taką o bardziej pękatych a nie długich listkach. Fiolka mam i ja, dostałam razem z rodkim kilka lat temu i do dziś ciągle gdzieś mi wychodzi. Tylko, że fiołek ma ciemniejsze listki i takie gładkie, delikatne w dotyku. Mam wrażenie, że pełznie po rabacie.
ML nie chce sie przyjąć od prawie dwóch miesięcy stoi jak zaczarowany Czy Wy też mieliście problemy z tym miskantem?
Tu natomiast kompletna demolka Kiedyś była to rabata żwirkowa i rosły dwie juki.Żwirek nie sprawdził się ,bo za siatką ogromne dęby śmieciarze.Wsadziłam wiosna klona i kilka danic na przemian z żurawką ,red baron przypadkowo ,a juka aut.Proszę o jakieś sugestie ,wiem,ze fajnie radzicie,co dwie głowy to nie jedna
Powiedzcie,bo Wy się znacie ,za krótkie robię te rabaty ? nabzdryngolone w małych odcinkach i bez żadnej spójności ,szczególnie na zdjęciach to widzę i teraz nie bardzo wiem jak to poprawić
Tereskę zapraszaj z otwartymi ramionami . Mam kilka krzaków w róznych miejscach , mam też 2 krzaki na skarpie, na trudnym miejscu i daje radę , czego nie mogę powiedzieć o niektórych innych , mam też w cieniu i na zakręcie domu , gdzie wieje okropnie . tam ciełam bardzo krótko na wiosnę i docinałam , teraz różnicy nie widać .
Odnośnie leośków to Redy maja kształt kwiatu podobny to Tereski i Baronesse . Moje pierwszy sezon latały z rabaty na rabatę ( kupiłam 2 w donicy ) i nigdzie nie mogłam wpasować tego koloru , nawet chciałam je wydać ale chętnych nie było . Jesienią je wsadziłam, po czym na wiosne znów przesadziłam , są na jakby odludziu , w otoczeniu traw i zurawek . rosły jak szalone , w tym to samo , ale zrzuciły część pączków .
Jednak gdybym miała wybierać o wiele bardziej podoba mi sie zwykły Leonardo
musiały się tobie jakies słabe sadzonki trafić , tam mam z Darcy , wszyscy chwalą , a moja sierota . Na jesieni kupie z innego miejsca i zobaczę .
Witam.Potrzebuje pomocy w rozpoznaniu nazwy cisa ,pan u którego kupiłam nie zna nazwy .Zastanawiam się czy będzie się nadawał na niski źywopłocik przy ogrodzeniu między sosnami na pniu wysokimi 140cm. Proszę pomóżcie mi. Dodam,że kupiłam 4 takie cisy za30 złotych.