Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 22:45, 12 sie 2017

Sebek napisał(a)
Ja się zbieram do odkurzenia bukszpanów - i tak, bedę to robic domowym odkurzaczem... Tym przynajmniej sięgniesz głęboko

Tylko takim można odkurzyć to dziadostwo.. trzeba odkurzać z pomiędzy gałązek.. bleee...

Nie mam zdjęć wiec zostawię jedyne jakie mam.. nie było kiedy robić.. jak wyszłam w ogród to wróciłam jak się zrobiło ciemno. Nawet nie jadłam.. butla mineralnej na wynos i tyle.. i efektów pracy brak. A Justynka mi kancikami wyjeżdża że nie zrobione.. Boziu... kiedy??? Może w końcu deszcz spanie, bo wszytko już wisi smętnie.

sylwia_slomc... 22:48, 12 sie 2017

Mala_Mi napisał(a)

Ha, ha, ha....
Pytałaś o dalię.. ani pączka... bo taki mam rok.... i tu jest odpowiedź że nie jest tak jak powinno. I tak jest z resztą ogrodu... jeden wielki nerw. I pocieszanie, że nie jest źle.. pewnie, mogę jeszcze nie mieć niczego.. Po ciemku przycięłam 3 metry żywopłotu z bukszpanu, upał jest, ale już nie będzie grzej niż jest..

Z setek lili.. chociaż jedna wygląda jako tako.. czerwone jeszcze były znośne... w tym sezonie nawet lili nie pokazywałam, bo je trafiło

Pamiętasz jak mnie rok temu zachwyciły Twoje martagony? Posadziłam jesienią trzy szt z trudem u nas zdobyte
Wisną przed przymrozkami uratowałam nakrywając doniczkami, ale jak puszczały pąki nagle dwie szt zaczęły zamierać właśnie od pączków,aż padły , doczekałam się jednej bordo...i cieszyłam, że choć tej jednej się udało, długo kwitła. U mnie lilie teraz susza wykończyła
Mala_Mi 22:49, 12 sie 2017

Basilikum napisał(a)
Aniu juz myslalam, ze tez mialas burze. Ufff

Liczyłam na jakąś burzę z deszczem... bo sucho jak cholera Jeden deszcz na ponad miesiąc to stanowczo za mało

Do zamocowania pręta ze sznurkiem musiałam wziąć wielki kamol (bo po młotek nie chciało mi się iść do garażu). Tak sucho, że pręta nawet na 2 cm nie udało mi się wbić w ziemię, ani w trawnik ani w rabatę

Mala_Mi 22:51, 12 sie 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pamiętasz jak mnie rok temu zachwyciły Twoje martagony? Posadziłam jesienią trzy szt z trudem u nas zdobyte
Wisną przed przymrozkami uratowałam nakrywając doniczkami, ale jak puszczały pąki nagle dwie szt zaczęły zamierać właśnie od pączków,aż padły , doczekałam się jednej bordo...i cieszyłam, że choć tej jednej się udało, długo kwitła. U mnie lilie teraz susza wykończyła

Martagonów mam z 50, a może lepiej i ani jednego kwiatka!!!

Naprawdę mam w tym roku dość ogrodu..
sylwia_slomc... 22:55, 12 sie 2017

Działasz i dobrze, choć troszkę do przodu z robotą ogrodową
Też działałam , ale jak patrze jak to wygląda po tych suszach pomimo latania z wodą to mi dzisiaj łzy poleciały z nerwów...wszystko pod górkę w tym roku, robota teżdobrze, że burza bokiem poszła bo szło ostro
pestka56 02:05, 13 sie 2017

Za rok będzie lepiej. Trzeba tak myśleć, bo jak inaczej
ana_art 11:00, 13 sie 2017

Ania a ja nie wiem czy to nie jakiś grzyb w bukszpanach bo ja w tamtym roku takie suchelce w środku miałam.
Mala_Mi 13:47, 13 sie 2017

ana_art napisał(a)
Ania a ja nie wiem czy to nie jakiś grzyb w bukszpanach bo ja w tamtym roku takie suchelce w środku miałam.

Widziałam zielone gąsienice, w dużej ilości co wpierniczały bukszpany.. bukszpan mniamany od środka zamiera, co nie zjedzą to uschnie .. Mało tego, u sąsiadów też tak to wygląda I też gąsienice. Pociecha, że mogą robić nalot w podobnym czasie. Łatwiej upilnować. 13 czerwca cięłam bukszpany (tzn połowę tylko przed wejściem) i były calutkie. A teraz kilka centymetrów zielonego, a w środku dupa. Od tego czasu padał tylko raz deszcz (dziś drugi raz) i bukszpany są posadzone luźno, wiec grzyb nie miał warunków do rozwoju..

Mala_Mi 13:23, 14 sie 2017

Wariacje na temat jednej rabaty.... przynajmniej jedna nie denerwuje Trawy podeschły z suszy, ale mocno tego nie widać... takie rabaty mi sie podobają
Może nawet w realu jest fajniej

Edit.. rabata zainspirowana od Malkul i Oli Leona.. moje siewki zagospodarowały właśnie w wielką kupę... pozazdrościłam i też tak mam.. jeszcze drugą rabatę tak zrobię... jak wiosna sie da .. Dzięki dziewczyny ....
pestka56 17:19, 14 sie 2017

Też takie lubię