Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 22:15, 11 sie 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Staram się

Właśnie o to chodzi, że zrobiłaś go tak wspaniale, że sam się broni nawet jak czasu nie masz to tego nie widać.!!!
Ale sama o tym wiesz najlepiej
Ty o tym wiesz , że gdzieś coś jest inaczej niż miało być, ale my nie wiemy, my widzimy obraz i na jego podstawie podoba się lub nie podoba. Twój ogród nieustannie nas zachwyca Nie można go nie lubić tak samo jak nie można nie lubić Ciebie....nawet jak masz nerwa. Każda kobita może mieć, a co

No i wypowiedziałam się w imieniu wielu, ale myślę, że nie jedna/en tak uważa

Ha, ha, ha....
Pytałaś o dalię.. ani pączka... bo taki mam rok.... i tu jest odpowiedź że nie jest tak jak powinno. I tak jest z resztą ogrodu... jeden wielki nerw. I pocieszanie, że nie jest źle.. pewnie, mogę jeszcze nie mieć niczego.. Po ciemku przycięłam 3 metry żywopłotu z bukszpanu, upał jest, ale już nie będzie grzej niż jest..

Z setek lili.. chociaż jedna wygląda jako tako.. czerwone jeszcze były znośne... w tym sezonie nawet lili nie pokazywałam, bo je trafiło

Mala_Mi 22:17, 11 sie 2017

ana_art napisał(a)
jak dobrze, ze napisałaś że foka starsza bo juz w głowe zachodziłam że Ci jeszcze martagony kwitną

Fota z poniedziałku Martagony w tym roku nie kwitły, ani jednego kwiatka nie miałam. To spóźniona jakaś lilia .. aż się zdziwiłam że jest, bo jak pisałam wyżej to lilii w tym roku też nie mam.
Mala_Mi 22:20, 11 sie 2017

Sorki ale zwiewam z forum.. dziękuję za wyrozumiałość..

Mączniak jest na wszystkim..klony, magnolie, byliny... i nawet na koprze.. koper calutki biały.. a i dziś zobaczyłam, że katalpa też w mączniaku..

Ale na foto tego nie widać..

Mala_Mi 22:21, 11 sie 2017

Hortensje zaczynają łapać kolor, najbardziej lubię kiedy są czysto białe..
Kindzia 11:45, 12 sie 2017

Powiem Ci, że nawet się zastanawiam czy pryskać tę mąkę jeszcze...
pestka56 14:47, 12 sie 2017

Pryskać. Na wiosnę będzie mniej problemów do ogarnięcia.
Mala_Mi 22:28, 12 sie 2017

Postanowiłam dzień przeznaczyć na ogród... udało się przyciąć trochę obwódki bukszpanowej i na froncie odkurzyć po ćmie bukszpanowej suche syfy. Odkurzałam kilka godzin.. wielki wór tylko z frontu i to wcale bez zabawy w dokładność..
Podlałam szklarnię.. i na nic więcej nie starczyło czasu..

Szklarnia znów opanowana przez przędziorka.. i bukszpanów sporo ..

Ćma dopadła więcej bukszpanów niż myślałam.. pytanie do siebie, źle sprawdzałam, czy po oprysku jeszcze nowe pokolenie robiło swoje? Mam poza tym wrażenie, że bukszpany które dopadnie ćma, maja tendencję do chorowania i zamierania..Przycinamy bukszpany i one to znoszą bez problemu, zjedzenie liści jest takim cięciem.. Wiec dlaczego wszytko zamiera??? Wydzielają jakieś trucizny? Wielki wór zdechłych liści odkurzyłam.. odkurzacz przemysłowy, zasysanie z kamieniami i potem zabawa w Kopciuszka. Odkurzaczem ogrodowym nie ma opcji dostać się do środka bukszpanu. I tak poniszczyłam sporo..

Podlewanie, wycinanie, pryskanie.. nie ma opcji... dzień za krótki.

Mam nadzieję, że te anomalie pogodowe nie narozrabiały w Waszych ogrodach.. straszne te nawałnice

Czyszczenie bukszpanów... brrr ohyda.. idę zaraz się odkazić.. odruch wymiotny..

Basilikum 22:32, 12 sie 2017

Aniu juz myslalam, ze tez mialas burze. Ufff
Sebek 22:40, 12 sie 2017

Ja się zbieram do odkurzenia bukszpanów - i tak, bedę to robic domowym odkurzaczem... Tym przynajmniej sięgniesz głęboko
Mala_Mi 22:40, 12 sie 2017

Kindzia napisał(a)
Powiem Ci, że nawet się zastanawiam czy pryskać tę mąkę jeszcze...

Przede wszystkim trzeba wyzbierać wszytko co ma mączniaka by nie przetrwało do przyszłego roku... oprysk już nie uleczy liści, muszą spaść. A chorobę można wyleczyć tylko opryskiem. Tak piszą

Nawet nie myślę co będzie za rok.. ogród jednak na kilku arach ma swoje zalety... można dopieszczać go.. jedyna wada to brak miejsca na chciejstwa, ale ja mam duży i też miejsca brak .

Może upał ale przycięłam, od jutra ma być chłodniej to raz, a po drugie i tak jest bukszpan beznadziejny, trochę gorzej już nic nie zmieni.
Róże straszą, to chociaż bukszpan wygląda lepiej.. zawsze mniejszy nerw.. i róże wylatują, nie będę się z nimi szarpać.. zostawię tylko 3 Comte. Na razie zostawię.