Dzień dobry. Potrzebuję porady. Jedna z moich bukszpanowych kul wyraźnie odróżnia się od pozostałych. Jest bledsza. Kolor nawet w żółty wpada. Co ją dręczy i jak mogę jej pomóc ? Obok rosną jeszcze dwie ale one są zielone. Wszystkie pochodzą z tego samego źródła i tak samo były sadzone.
Dziś przeglądałam się temu Bukowi i stwierdzam że ma dziwną fazę braku wzrostu. Wszystkie pąki jakby zaschnięte. Tyle że ma liście, które niestety żółkną.
Poczytałam że najprawdopodobniej to roztocza są szkodnikiem dającym podobne objawy. Ale z nimi walczy się wiosną. I co teraz?
Na miejscu ' Southern Belle' wśród rozchodników i vanilek zakupiłam dzisiaj taką odm. ' White double delight' jest ona wyższa, chociaż mniej się oznacza wśród tej całej gęstwiny, ale myślę, że jak wszystko nabierze koloru będzie widoczna musi być, bo bardzo mi się spodobała
Dzisiaj u nas bez deszczu, ale chłodnawo, wykorzystując pogodę zrobiłam małe przemeblowanie z jeżówkami Jeżówka ' southern Belle' przeniosłam bardziej z przodu, obok hortensji, jest niska i rozchodniki ją prawie w całości zasłaniały, a poza tym chciałam dodać jeszcze trochę koloru przy hortkach.
Przy końcu szpaleru z drugiej strony również posadziłam tą samą odmianę.