Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Magleska 22:11, 12 sie 2017

Ja bym jej dała szansę co prawda spec ze mnie żaden ,ale myślę ,że ładnie odbije za chwilę ,może trzeba ją czymś odżywić ....pewnie ktoś mądrzejszy się wypowie
Makusia 22:12, 12 sie 2017

Tu przed obcięciem-po nie mam zdjęcia.
MirellaB 22:16, 12 sie 2017

Dla mnie to normalny widok lawendy. Moje też tak wyglądały i wyglądają. Dzisiaj kilka wywaliłam tych zupełnie padniętych. Reszta ścięta rośnie. Co będzie to będzie. Jak wiosną nie wypuści to wywalam.
nawigatorka 22:30, 12 sie 2017

Hmmm ja najstarsza vive mam chyba od 4 lat i nigdy taka nie była. Wiec to nienkwestia starości. Nigdytakabnie była u mnie.Tez mam jutro zamiar ciąć swoją. Myśle ze twoja odzyska do zimy urodę.
Johanka77 22:37, 12 sie 2017

To, co, mam ją ciachnąć przy ziemii?
Bo gdybym chciała usunąć czarne, to musiała bym przy samej ziemii. Bo czarne jest od dołu - mniej lub więcej.
Raczej więcej...
mrokasia 22:42, 12 sie 2017

Ja swojej jeszcze nie przycinałam po kwitnieniu ale obawiam się tego samego sądząc po wyglądzie kęp. Nawet się dziwiłam, że jedna młoda kępa taka dziwnie czarno- łysa od dołu.
Ja bym chyba nie ścinała fo samej ziemi, ale chętnie przeczytam rady mądrzejszych głów.
Johanka77 22:50, 12 sie 2017

Mam wręcz pewność, ze to z powodu deszczów. Od dołu było bardzo mokro - nawet na moim piachu, kwiaty tworzyły zwartą kępę. Lawenda nie lubi zbyt mokro.
Te czarne są miejscami po prostu zgniłe.

Nie wiem sama, co mam robić...
Miałam plan przesadzać ją na wiosnę, ale takie coś przesadzać...
MirellaB 23:29, 12 sie 2017

Nie obcinaj przy ziemi.
Moje tak obcięłam i wszystkie padły, żadna nie odbiła
Teraz mam wymienione na inne i już nigdy tak krótko ciąć nie będę.
Toszka 00:14, 13 sie 2017

Obornik ze słomą przekop na rabacie, ale nie pod dołki. W taką pogodę biegiem i ta słoma się przekompostuje. Jak hortki się zaczną korzenić, to korzenie trafią na obornik i będa miały co jeść na wiosnę. Granulowany obornik jest tylko nawozem, a na ten jest już za późno.

Lawendę przed zimą za krótko ciachnęłaś Jedyna nadzieja, że jesień będzie długa i ciepła, a młode przyrosty zdążą zdrewnieć.
To czarne to grzyb, a także brak światła od dołu. Opryskaj p/grzybowi. Zostaw resztę tak jak jest. Po cięciu dostęp powietrza i słońce powinny osuszyć i przewietrzyć dół krzaczka. Ewentualnie na zimę okryj stroiszem. Na przyszłość przed zimą tak krótko nie tnij. Takie cięcie można zrobić w połowie lipca przy zbiorze (jeszcze nie rozkwitłych) kwiatów na susz i maceraty.

Mam Vivę 8 rok. Czasami na wiosnę wycinam najstarsze (niemal) konary, które są spróchniałe. Krzaczek jest zdrowy, tylko radykalnie w drugiej połowie kwietnia mocno cięty, do drewna. Nie uważam, aby lawenda wymagała odmłodzania jako takiego - odmłodzeniem jest mocne wiosenne cięcie.

W październiku, na przełomie listopada możesz ziemię wokół lawendy oprószyć dolomitem - deszcze i topiący się śnieg zrobią swoje.
Johanka77 00:21, 13 sie 2017

Toszka napisał(a)
Obornik ze słomą przekop na rabacie, ale nie pod dołki. W taką pogodę biegiem i ta słoma się przekompostuje. Jak hortki się zaczną korzenić, to korzenie trafią na obornik i będa miały co jeść na wiosnę. Granulowany obornik jest tylko nawozem, a na ten jest już za późno.

Lawendę przed zimą za krótko ciachnęłaś Jedyna nadzieja, że jesień będzie długa i ciepła, a młode przyrosty zdążą zdrewnieć.
To czarne to grzyb, a także brak światła od dołu. Opryskaj p/grzybowi. Zostaw resztę tak jak jest. Po cięciu dostęp powietrza i słońce powinny osuszyć i przewietrzyć dół krzaczka. Ewentualnie na zimę okryj stroiszem. Na przyszłość przed zimą tak krótko nie tnij. Takie cięcie można zrobić w połowie lipca przy zbiorze (jeszcze nie rozkwitłych) kwiatów na susz i maceraty.

Mam Vivę 8 rok. Czasami na wiosnę wycinam najstarsze (niemal) konary, które są spróchniałe. Krzaczek jest zdrowy, tylko radykalnie w drugiej połowie kwietnia mocno cięty, do drewna. Nie uważam, aby lawenda wymagała odmłodzania jako takiego - odmłodzeniem jest mocne wiosenne cięcie.

W październiku, na przełomie listopada możesz ziemię wokół lawendy oprószyć dolomitem - deszcze i topiący się śnieg zrobią swoje.

Dziękuję Toszko.
Zatem qpę przekopię pomiędzy dołkami
Zamówiłam też 10kg mączkim to dostanie do gleby.

Lawendy przed zimą nie cięłam. W ogóle jeszcze jej nigdy nie cięłąm. Tylko kwiaty skosiłam we wrześniu zeszłego roku - tak samo jak teraz.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=48
Że to grzyb, to pewniak. Niechaj się zatem suszy...