Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mój przyszły ogród 09:33, 08 wrz 2014

Do góry
Wklej zdjęcie, gdzie chcesz żebym podpowiedziała i daj link na pw, jakbym nie mogła znaleźć potem. Wieczorkiem podpowiem z miłą chęcią
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:30, 08 wrz 2014

Do góry
Możesz podnieść rabatę, wykopać najpierw trzmielinę, potem dosypać zyznej ziemi, uformować i sadzić od nowa. Jak będzie miałą dobre warunki odbije i za rok jej n ie poznasz. Przytnij suche gałązki.

Inne wyjście, na brzegu rabaty zrobić odwodnienie liniowe po całej długości. Wtedy odprowadzi się wodę od trzmieliny, jak masz gdzie odprowadzić, albo biobloki, wtedy woda będzie w bioblokach pod ziemią i będzie rozsączała się w okresie suszy..
Chwasty w trawniku 08:59, 08 wrz 2014

Do góry
Jeśli dziś nie spadnie u ciebie deszcz to dziś to zrób, raz wystarczy jeśli zrobisz oprysk dokładnie nie omijając fragmentów trawnika. Ale to będzie widać, bo jak ominiesz to koniczyna będzie się miała dobrze. A jak orpsykana to będzie się zwijała i z dnia na dzień - nawet nie zauważysz kiedy - ZNIKNIE!
Chwasty w trawniku 08:20, 08 wrz 2014

Do góry
Bofix - oprysk w dobrą pogodę. Ogarnąć nieużytki, kosić żeby nie rozsiewałą się.
Może i mnie się uda?! 08:12, 08 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, uda się, To forma niwaki, tworzyliśmy ją w ogrodzie zimozielonym.
Obejrzyj w Mai w ogrodzie i na watku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu

Maja http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,4,1,0/zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,1253499.html

Bardzo dziękuję Danusiu za podpowiedź. Wiedziałam, że oglądałam gdzieś w Twoich realizacjach właśnie jak tworzyliście niwaki tylko nie mogłam znaleźć dziękuję!

Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 07:47, 08 wrz 2014

Do góry
Iwcia - Mój przyszły ogród

Pomagam z podpisem, CYTUJ i zobavczysz kod powyżej, wklej go w podpisie
Mój przyszły ogród 07:47, 08 wrz 2014

Do góry
Iwcia - Mój przyszły ogród

Pomagam z podpisem, CYTUJ i zobavczysz kod powyżej, wklej go w podpisie
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:44, 08 wrz 2014

Do góry
PRZEMEK1985 napisał(a)
Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum, aczkolwiek bywam tu od dawna i z zaciekawieniem przyswajam wiedzę, której jest tutaj całe mnóstwo

W kwietniu tego roku, zasadziłem na działce wierzbę iwa pendula. Drzewko na początku rosło i rozwijało się pięknie. Niestety od jakiegoś czasu obserwuję niepokojące mnie zmiany. Liście mojej wierzby zmieniły barwę oraz pojawiły się na nich plamy, które widoczna są na załączonych zdjęciach.

Nie mam doświadczenia w uprawie wierzby, przeszukałem internet w poszukiwaniu podpowiedzi co to może być za choroba, jednak nie udało mi się postawić jakiejkolwiek diagnozy. Proszę Was o pomoc w identyfikacji tego, co dzieje się z moją wierzbą

Przemku, ta wierzba jest skazana na taki wygląd, nie dasz rady utrzymac ją aż do jesieni w idealnym stanie. Są różne choroby które atakują wierzbę, nie jest ona długowieczna. Parch wierzby, czerniak, rdza, bakteryjne więdnięcie pędów. plamistość liści. Jest tego mnóstwo, jak nie jedno, to drugie. Ja miałąm taką wierzbę, ale po kilku latach wykarczowałam. Przyczyna to brzydki wygląd, a potem po latach korona robi się "kołtuniasta" sporo gałązek zamiera, kiepski efekt i nie zdobi tylko szpeci. Ma jedną zaletę - jest tania w zakupie, ale moim zdaniem szkoda na nią miejsca i warto rojejrzeć się za bardziej wartościowym i ładnym drzewkiem.

Teraz to już żaden oprysk nie zmieni tych plam bo idzie jesień. Ale w sezonie, jeśli chcesz ją utrzymać - to opryskuj np Bravo lub Topsinem. Są chyba najbardziej uniwersalne na grzyba. Usuwaj porażone części rośliny. Ja dla przykłądu ogałącałam wierzbę jesienią z liści całkowicie. Gołe pędy lepiej wyglądały niż takie poplamione i brązowe.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:35, 08 wrz 2014

Do góry
karwo27 napisał(a)

Dzięki za pomoc. Podlewam je czasami w obawie przed fytoftorozą, bo wszędzie sraszą tą chorobą. A jesień to jeszcze dobry czas po podlewanie iglaków?

Za pielnie wezmę się w końcu - ciągły brak czasu Dodatkowo obłożenie drzewek korą dobrze im zrobi? Korę przy iglakach można polewac woda?

Jesienią należy podlewać, żeby lepiej zniosły zimę, bo one transpirują zimą (są przecież zimozielone).Korę można polewać wodą, jak najbardziej
Ogród z lustrem 23:30, 07 wrz 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

Danusiu zaplanowałam u siebie variegatusy, bo pięknie rozświetlają rabaty...
Niestety nie mogę ich nigdzie kupić. Czy można je zastąpić miscantem cabaret? Czy w praktyce ma podobną wysokość i pokrój? Cabaret wydaje mi się mniej delikatny i... bardziej przewieszający się ?

I jeszcze jedno: Między roślinami mam przestrzeń 180 cm i chcę, aby trawy ją wypełniły tworząc zasłonę. Czy powinnam posadzić 2 czy 3 ? Na tym zdjęciu są chyba dość gęsto...

Nie można ich zastąpić, są niezastąpione
Szukaj aż znajdziesz.

Powinnaś posadzić dwie, ja sadzę ogrody gęściej, ale tego nie polecam amatorom
Tutaj akurat chłopaki "same wsadziły". Pęcherz\nica będzie cięta w ekran-bryłę, a miskanty jak się okaże za dwa lata za gęsto, przesadzę.
Ogród z lustrem 23:27, 07 wrz 2014

Do góry
Sebku, przetrzymają gdzie indziej zimę a na wiosnę je wsadzę, będzie o wiele wygodniej o nie zadbać.
Ogród z lustrem 21:30, 07 wrz 2014

Do góry
A ja podziwiam tę wspaniałą organizację pracy przy takim zakresie prac. Pozdrowienia dla całej ekipy Gardenarium. Powstaje kolejna interesująca część. Z przyjemnością podglądam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:39, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się "podobywuje" najbardziej z karmnikiem, nie widzę opcji żeby go nie było

, o to nie jest ze mną tak źle .
Ogród z lustrem 19:24, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję, ale czy on wyjdzie cudownie?

Co do tego to nikt nie ma wątpliwości. Już nas zachwyca
Ogród z lustrem 19:15, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu zaplanowałam u siebie variegatusy, bo pięknie rozświetlają rabaty...
Niestety nie mogę ich nigdzie kupić. Czy można je zastąpić miscantem cabaret? Czy w praktyce ma podobną wysokość i pokrój? Cabaret wydaje mi się mniej delikatny i... bardziej przewieszający się ?

I jeszcze jedno: Między roślinami mam przestrzeń 180 cm i chcę, aby trawy ją wypełniły tworząc zasłonę. Czy powinnam posadzić 2 czy 3 ? Na tym zdjęciu są chyba dość gęsto...
Lawendowy zawrót głowy 17:41, 07 wrz 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Nie / chciałam na pniu wysokie prostokaty ale nie wiem czy dałabym rade z tymi przecieciami nie wiem czy na ogrodowisku ktos je tak przycina bo widziałam je tylko w stanie naturalnym.

Kup od razu gotowe szpalery i będzie po kłopocie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:32, 07 wrz 2014

Do góry
No widzisz, i teraz jestem w kropce.. bo ta część księżycowa powinna nawiązywać do rabaty kwadratowej, czyli po drugiej stronie też powinny się znaleźć te Platycladus, nawet niekoniecznie symetrycznie, mogą lecieć po zakolu, tam gdzie bordowe wajgele.
Moja codzienność - ogród Oli 17:27, 07 wrz 2014

Do góry
Sadziłam masowo żółty Erica "Golden Starlet"- wtedy taką miałam tendencję. Teraz lubię też inne wrzośce. W ogóle wybór wszystkiego jest większy to i możliwości więcej.
Moja codzienność - ogród Oli 17:26, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja również już dawno pisałam że wrzośce są dużo bardziej długowieczne i nie chorują, także znoszą niewielki półcień. U mnie były tyle lat, zanim nie zmarzły. Od tamtej pory nastała u mnie era "trawek".

Pięknie było u Ciebie z wrzoścami, z trawami jest genialnie dlatego jak mi się znudzą zastąpię trawkami
Ogród z lustrem 17:24, 07 wrz 2014

Do góry
Ten ładnie pasuje, bo ma delikatne listki i delikatne gałązki, ale na pewno jeszcze ze dwie odmiany by się znalazły dobre. Na pewno nie zwykły "Atropurpurea" bo jest nieładny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies