Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:18, 07 wrz 2014

Do góry
Ciekawe jakby się sprawdził na bangkirai, ale strasznie oleiste jest to drewno, koloru nie przyjmie, chyba...hmm. może pomalować kawałek drewna na próbę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:16, 07 wrz 2014

Do góry
Tam są miłorzęby
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:16, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z jakiego drewna masz taras? zapomniałam, modrzewia? bo chcę aby w ogrodzie z lustrem też był szary, ale mam z bangkirai i na szaro można tylko pomalować, bo drewno jest brązowe, zaolejowane też będzie brązowe. Czy masz pomalowane?

Danusiu mam z modrzewia. Jednak z powodu nie olejowania go przez dwa lata...(czekałam aż zejdzie czarny kolor) za bardzo chłonie olej i musze go pomalowac 3 raz... aby wyrównac smugi...ale wreszcie kolor Tikkurilla Kivi jest ok W słońcu nawet lekko srebrzysty,
Ogród z lustrem 17:15, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Budleja w pobliżu piaskownicy i ławki, poziomki na wyciągnięcie ręki

Muszę zapamiętać to zestawienie dla budleji. Czy to może być jakiś inny berberys, czy koniecznie ten tutaj ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:13, 07 wrz 2014

Do góry
Z jakiego drewna masz taras? zapomniałam, modrzewia? bo chcę aby w ogrodzie z lustrem też był szary, ale mam z bangkirai i na szaro można tylko pomalować, bo drewno jest brązowe, zaolejowane też będzie brązowe. Czy masz pomalowane?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:11, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenka, to dzięki temu smaczkowi ten ogród jest tak rozpoznawalny i wyjątkowy, to fajny element, a mnie zachwyca ciągle.

Jeszcze dodam, karmnik w tym przypadku jest idealny bo udaje mech, w dodatku żółty, jednak karmnik to karmnik, nie jest zbyt długowieczny. Musisz go co kilka lat wymieniać, żeby stale młody był. Taki już los pracowitego ogrodnika

Danusiu zatem dla Ciebie karmnik

Macierzanka out w ciagu tygodnia Karmnik bedę odmłądzać. Lubie go po przycieciu w kwadraty.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:10, 07 wrz 2014

Do góry
Ja też wiele roślin wymieniam jak kiepsko coś wygląda po zimie, kosztowna to sprawa, nie powiem. Trzy lata temu, po Święcie Róż odbyło się wielkie cięcie, a po cięciu - choroba Cylindrocladium buxicola, które dziesiątkuje bukszpany w Europie. Miałaś ją? sypały się liście? Moja wymiana wtedy kosztowała majątek, aż do zwątpienia w ideę bukszpanową.

W porównaniu z tym, karmnik to pikuś
Ciężki to los. Wymiany z innego powodu mogą być tylko przyjemne i ekscytujące.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:05, 07 wrz 2014

Do góry
Marzenka, to dzięki temu smaczkowi ten ogród jest tak rozpoznawalny i wyjątkowy, to fajny element, a mnie zachwyca ciągle.

Jeszcze dodam, karmnik w tym przypadku jest idealny bo udaje mech, w dodatku żółty, jednak karmnik to karmnik, nie jest zbyt długowieczny. Musisz go co kilka lat wymieniać, żeby stale młody był. Taki już los pracowitego ogrodnika
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 17:03, 07 wrz 2014

Do góry
Nie przycinać, przytniesz na wiosnę.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:57, 07 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się "podobywuje" najbardziej z karmnikiem, nie widzę opcji żeby go nie było

Uffff kamień z serca i M sie ucieszy
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:56, 07 wrz 2014

Do góry
Mnie się "podobywuje" najbardziej z karmnikiem, nie widzę opcji żeby go nie było
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 16:49, 07 wrz 2014

Do góry
Dodatkowo poczytaj artykuł ze wskazówkami jak zaplanować i zaprojektować swój ogród. Nie rzucaj się na wszystko co się tylko podoba, stwórz plan a potem kupuj z głową i tylko to co masz w planie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 16:44, 07 wrz 2014

Do góry
Wymyślając i zakładając ten portal (Ogrodowisko) pomagam ludziom już czwarty rok , nie uwierzysz ile pięknych ogrodów tutaj powstało dzięki temu, że ludzie tutaj są i korzystają, kiedyś tylko z moich porad, teraz z porad innych także

Ta rabata jest za wielka moim zdaniem na całość do obsadzenia, tak się nie robi, bo trzeba coś zrobić w trawniku, albo żwirku.
Zrób kochana wymiary tego narożnika, zrób w ogóle plan całego ogrodu, jakiś schemat.
Nie projektuje się wycinków ogrodu tylko całość. Wszystko musi grać, a nie każdy kącik z innej bajki

Przyswój sobie dekalog ogrodnika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow
Moja codzienność - ogród Oli 15:01, 07 wrz 2014

Do góry
Ja również już dawno pisałam że wrzośce są dużo bardziej długowieczne i nie chorują, także znoszą niewielki półcień. U mnie były tyle lat, zanim nie zmarzły. Od tamtej pory nastała u mnie era "trawek".
Może i mnie się uda?! 14:58, 07 wrz 2014

Do góry
Kitty napisał(a)
Dostałam na wiosnę takiego cisa- chciałabym zrobić z niego chmurki myślicie, że się uda?

Tak, uda się, To forma niwaki, tworzyliśmy ją w ogrodzie zimozielonym.
Obejrzyj w Mai w ogrodzie i na watku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu

Maja http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,4,1,0/zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,1253499.html
Choroby trawnika 14:55, 07 wrz 2014

Do góry
Najlepiej by było opryskać trawnik mocniej, mniej Topsinu pójdzie.
Choroby trawnika 14:52, 07 wrz 2014

Do góry
Kup opakowanie Topsinu i rozrabiaj aż starczy. Nie wiem jakie masz sitko w konewce, ile wyleje i ile polejesz nią trawnika.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:42, 07 wrz 2014

Do góry
To wszystko jest za małe. Ginie na tej rabacie. Powinnaś posadzić tak:

Trzeba podzielić tę rabatę na kwadrat lub prostokąt w żwirze (jasnoszary). Na nim:

2. Śliwa wiśniowa 'Nigra' lub inne piękne drzewo o purpurowych liściach
7. Tuje 'Danica' (lub inne kuliste tuje np. Golden Globe) 8 szt
8. Żurawki 'Creme Brule' lub 'Caramel' a może nawet lepiej 'Autumn Leaves'
9. Żółte berberysy niskie, a nich białe tulipany liliokształtne lub zamiennie burgundowe
10. Pachysandra terminalis (30 szt)lub irga 'Major' albo Carex 'Ice Dance', a w nim tulipany burgundowe lub zamiennie białe.

Pozostałą część w korze lub inny kolor żwirku (ciemnoszary).

Pod płotem:

1 żywopłot z tui Smaragd lub cisa lub grabu lub dowolny ale nie Brabant.
3. Hortensje bukietowe, jednakowe - dowolne (Vanille Fraise proponuję) 4 szt
4. Platycladus (Thuja) orientalis 'Aurea Nana'4 szt
5. Podwójny pas lawendy Hidcote około 30 szt
6. Miskant 'Morning Light' 9 szt

Tu gdzie napis żwirek proponuję ciemnofioletowe żurawki w prostokącie - 12 - 14 szt

I po robocie, tylko jak to się ma do reszty ogrodu??? Nie wiem, bo nie pokazałaś.

Przeczytaj sobie te artykuły, a zrozumiesz dlaczego to jest takie ważne, aby nie projektować oderwanych od reszty kawałków ogrodu. Ogród to spójna całość, zawsze będę powtarzać Okaże się że dalej masz skalniak na ten przykłąd i nie pasuje moja rabata

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
Ogród z lustrem 14:06, 07 wrz 2014

Do góry
Z basenu zrezygnowano Nie jest konieczny.
Choroby trawnika 14:02, 07 wrz 2014

Do góry
Zrób nakłuwanie aeratorem z rurkami, poprawisz natlenianie korzeni i opryskaj Topsinem. Nie zaszkodzi.
Resztę zrobisz wiosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies