Moim zdaniem nieudacznik jeśli chodzi o pokrój - to fakt, Ja takich nie kupuję, albo ładnie rozkrzewione, wielopniowe okazy, albo na wysokim pniu. Ten jest krzywy jakiś pokręcony. Ale i z tego nieudacznika być może po dobrym wyprostowaniu i przywiązaniu do estetycznego palika ( anie do dwóch sztukowanych) "cuś" by wyszło po paru latach.
Moim zdaniem błędy w pielęgnacji zaważyły, że taki wygląd. Za mokro, za sucho lub wszystko naraz i na przemian. Plus przypalenie, może stał w cieniu, potem poszedł na palące słoneczko?
Taki jego stan jak wygląda, to wina szkółkarza, który taki okaz wypuścił do sprzedaży, bo to poniżej jakiejkolwiek normy, no i być może stanowiska, skoków wilgotności, braku dobrej ziemi w dołku, może zbyt głębokiego posadzenia. On tak w każdym razie nie powinien wyglądać

Pomyśl co mogłaś zrobić źle? Bo nawet z takiego można po latach uzyskać ładnie ukształtowane drzewko.
Mój ( w bukszpanowym) obecnie jest taki, ma zdrowe liście, miała stałą wilgotność i zupełnie się nim nie zajmuję, poza tym, że poświęciłam mu uwagę podczas sadzenia, dałam worek próchnicy z ziemią ogrodową, podlałam po posadzeniu i koniec. Rośnie i cieszy oczy
W ogrodzie z lustrem był sadzony 3 lata temu 30 września w stanie przebarwionym, prawie bez liści