Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

natix 15:23, 07 wrz 2014

Witam. W końcu-w akcie desperacji- postanowiłam założyć swój post. Post, w którym proszę o pomoc w sprawie upiększenia działki, gdyż jak dziecko we mgle błądzę po projektach, forach i szukam "inspiracji" by coś zrobić ze swoim ogrodem. Narazie jest on w opłakanym stanie.
Mam działkę 3000m2 lecz ok. 1200m to las brzosowo-sosnowy. W ostatnim czasie uszczupleliśmy trochę tę pierwszą cześć z racji siewu brzozy. Normalnie szału idzie dostać jak brzózka zarówno kwitnie wiosną jak i sieje( miliony lecących "gwiazdek")przez lipiec i sierpień...Ci co mają je w ogrodzie to doskonale wiedzą o czym piszę

Znajdzie się ktoś kto z zamiłowania lubi zarówno pomagać ludziom jak i główkować nad rozmieszczeniem roślin?

Kasiek 15:42, 07 wrz 2014

Witaj Natix Dobrze trafilas, tu wszyscy kochamy rosliny, ogrody i przyrode. Pokazuj co masz kochanego a reszta...sama poplynie
Na powitanie-kwiatuch
natix 15:58, 07 wrz 2014

Na początek, rzucam rabatę w rogu zaraz przy wieździe na działkę. Jest prawie całkiem pusta. Tylko póki co obsadziłam je tujami, zeby rosły już sobie... ponizej zamieszczam jej aktualne zdjęcie i to co wypociłam sama.
Prosze o komentarz czy to się czegoś trzyma? i czy za mało/za dużo tego?
Rabata ma ok. 60m2 więc sporo. Jest całodniowo słoneczna. Planuję tam świerk biały/srebrny, żeby rzucał trochę cienia na tzw. parking.
Iiii? będzie coś z tego?

Tylko jakoś tak odwrotnie to umiescilam...
natix 16:15, 07 wrz 2014

Dzięki Kasiek za przywitanie, czyli ktoś tu mnie zauważył. A Kwiatuch cudny Już mknę do Ciebie
Gardenarium 16:44, 07 wrz 2014

Wymyślając i zakładając ten portal (Ogrodowisko) pomagam ludziom już czwarty rok , nie uwierzysz ile pięknych ogrodów tutaj powstało dzięki temu, że ludzie tutaj są i korzystają, kiedyś tylko z moich porad, teraz z porad innych także

Ta rabata jest za wielka moim zdaniem na całość do obsadzenia, tak się nie robi, bo trzeba coś zrobić w trawniku, albo żwirku.
Zrób kochana wymiary tego narożnika, zrób w ogóle plan całego ogrodu, jakiś schemat.
Nie projektuje się wycinków ogrodu tylko całość. Wszystko musi grać, a nie każdy kącik z innej bajki

Przyswój sobie dekalog ogrodnika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:49, 07 wrz 2014

Dodatkowo poczytaj artykuł ze wskazówkami jak zaplanować i zaprojektować swój ogród. Nie rzucaj się na wszystko co się tylko podoba, stwórz plan a potem kupuj z głową i tylko to co masz w planie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

Instagram Ogrodowiska
natix 17:01, 07 wrz 2014

Dziekuję za radę. Tylko, że ten róg działki i tak musze zagospodarować, bo od reszty oddziela go wlasnie parking i nic wkoło więcej nie ma. Moja sąsiadka ma działkę 5000m2 i ma jeszcze wieksze rabaty z korą(płaciła za projekt i wykonastwo) i wszystko u niej dobrze wygląda. Wymiary to ok. 7,5 m x 7,5m.

22:41, 07 wrz 2014
zrób plan całego areału jaki masz ...posłuchaj szefowej ...czytaj ...duzo czytaj ...bo inaczej zbłądzisz ...a żeby sie odnależć zejdzie ze 3 sezony i raczej bedziesz potrzedowac nie 2 a z 10 par rąk

wszystko przed toba jestes w dobrym momecie ...nie masz nic to najlepszy moment na plan całosciowy plan

Agania 11:23, 08 wrz 2014

Witaj Natix, piękna okolica...las.....twój ogród będzie się tworzył powoli, wszystko zależy od twoich zasobów, dużo pracy przed tobą, ale my tutaj jesteśmy, żeby ci dodać motywacji i inspiracji w tworzeniu rabat i całego ogrodu, ja zaczynałam obsadę od domu, stopniowo realizując kolejne rabaty w dół ogrodu, zaczęłam od projektu, który sama naniosłam na papier i powoli realizowałam

Całość czyli projekt, tak każdy będzie ci to podpowiadał jest najważniejszy...to pierwszy krok, trzymam kciuki, zaglądaj do innych, a znajdziesz to o czym marzysz.. Ja lubię urozmaicone żywopłoty sadząc na zmianę thuje z jodłami, świerkami, klonami i bukami, najważniejsze jest zielone tło, potem niższe piętra.

pozdrawiam
natix 17:31, 08 wrz 2014

No dobra, wrzuce zdjęcia i plan, ktory wymyslilam juz wiosną. Gorzej mi idzie z realizacją, tworzeniem technicznym rabat i wogóle wyborem roślin.
Trochę mi ciężko z tymi moimi brzozami, które ciągną się przez całą działkę. Wogóle, żeby postawić dom musieliśmy z mężem wszystko powycinać, a było tego z 350 drzew(oczywiscie z pozwoleniem). Coś stworzyłam już, coś posadziłam ale mizernota taka że cho cho!

No to wstawiam:
Na poczatek plan i rostawienie poszczególnych elementów na działce.

Tu cienką brązową linią zaznaczyłam wysianą zieloną już trawkę. Poza nią chyba warto zrobić rabaty, które oddzielą jakby dziką leśną aurę? Czy mam rację? Co prawda pomniejszy mi to wizualnie teren ale jakby miały się tam pojawic piękne rabaty z kwitnącymi kwiatami to jestem za.
Wogóle to uwielbiam: piwonie, róże, hortensje, RH - he wszystko, co ma duze kwiaty Poza tym fajne są jeżówki,rumbekie,hosty,rozchodniki, lawenda, szałwia, krzewuszka, trawy, gożdziki... większości się już u mnie pojawiają, ale nijak ułożone nikną na mej powierzchni.No i marzenie mała kaskada, chocby z 6 kamieni

Lecimy pokolei:
Pierwsza mega rabata do obsadzenia.
Narazie tam wielkie zero ale mam nadzieje że już niedługo będzie coś.
I tu proszę o POMOC. Trzyma się to czegoś?

Są tu kolejno:
tojeść rozesłana,żywopłot z bukszpanu, za nim żurawki citronelle i purple, po prawej świerk srebrny i hortensje, berberys złoty, perukowiec royal purple,wkoło studni czarna i siwa trawka, oraz dalej świerk pospolity i berberysy oraz dwa świerki conica i rozchodniki bordowe.
Dodam jeszcze, iż mam trzy duze kule bukszpanowe niemalże naprzeciwko tej rabaty tuż przy domu.
Lećmy dalej. Rabata naprzeciwko niemalze wejścia do domu zaraz przy furtce, tzw rabata 2.
(wyciełam z niej- na zdjęciu wielki krzakor derenia i złamaną niestety wierzbę Iwę, która wybiła z korzenia i obecnie jest z niej tylko cioągle przycicnany przeze mnie krzakor.
Mam zamiar zrobić coś takiego:

Po środku chyba zakupie jakiś bonsai(jak mnie bedzie na niego stac), poza tym wkoło Danice, i żurawki citronelle i purple oraz jałowiec. Z lewej strony są 4 forsycje i to będzie początek do następnej rabaty, która jeszcze nie jest wogóle rabatą. Pięć 12-metrowych brzózek i nic pod nimi nie rośnie, nawet trawa nie chce.

Chciałam ją połączyć razem z rabatą nr 2 i 4 jak na szkicu.Tylko dobór roślin mi nie wychodzi...

A najbardziej marzy mi się mała kaskada w tym miejscu. Byłaby zarówno widoczna od przodu domu, jak i z miejsca najczęsciej użytkowanego czyli altany i bujaczki.

Niestety jak pokazałam mężowy to mnie lekko wyśmiał..."Że niby jak...?itd."
Zaplanowałam tu:
zaraz obok forsycji- jakiś żółty akcent czyli gożdziki i obok gożdziki białe- koniecznie chce goździki- obłędnie pachną. Obok ma je sąsiadka i aż u mnie pachnie w lato! Za gożdzikami dąbrówka rozłogowa Antropurpurea a przed nią Ophiopogon.Jako wyższe tło, tuż pod brzozami- trawy np trzcinnik ostrokwiatowy- mam go z drugiej strony domu- w innej rabacie, ale to już następnym razem.

Dalsza część wygląda tak:
obecna rabata zwaną 4 dalej:

Rosną tam już 3 berberysy thunb-tu ich nie widac, są po prawej), 5 liliowców żółtych(do powielenia w mą myśl) i jukki ogrodowe-jeszcze młode-5szt.
Dalej w lewo jest rabata-niby różana bo kocham róże ale 4 mi nie odbiły na wiosnę więc narazie jest 5małych dzikich-wspaniale pachnących i 1 szt czerwona rabatowa róża.
No i pomysł co dalej...
Powielenie liliowców, i róż, może jedna na pniu i jako obwódka lawenda. Przez środek leci ścieżka z drewnianych krążków(już jest).A za nią sad z drzewkami owocowymi i studnią na końcu obudowaną z kamieni. W koło niej rosną od tego lata truskawy
I mój niby projekt

Jak widać połowa jest na kamieniu a druga połowa na korze. Czy tak może być? Nie mam już kamienia...prędziej kupię korę niż kamień, taniej.

Narazie to tyle, za różami-dalej w lewo jest ścieżka z drewnianych podestów do wybiegu dla psa a za nią rosną 2 krzewuszki, ale narazie miniaturki, po środku wierzba mandzurska(młoda)i wkoło niej żółte irysy, 4 krzewy chyba to tawuła- odmiana golden(?). I na koniec jałowce.Tej cześći nie sfotografowałam.

Prosze o komentarz. Udało mi się coś czy to wszystko co wyrysowąłam to w śmietnik się należy?
Pani szefowo?
Z góry Bog zapłać za opinię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies