Ja nie dam rady zdobić nic co związane z wodą w moim dołku. Mimo dużej głębokości nigdy nie wpłynęła tu kropla wody, żadnej wilgoci, sucho jak na pustyni. Czekałoby mnie wieczne uzupełnianie wody w zbiorniku, nawet gdyby był niewielki. To sobie daruję. Inna kwestia, że nie mam tu prądu doprowadzonego, boję się więc stojącej wody bez napowietrzania jako źródła komarów. Mam małe oczko przy domu i wiem ile ono wymaga pracy. To u ciebie to bardzo fajny pomysł, bardzo mi się podoba. Ja muszę liczyć siły na zamiary. Po kilku latach wiem, że nie wszystko jest dla mnie.
Aniu, nie znam tej rosliny, ale neodparcie nasuwa mi się podobieństwo jej kwiatów do śnieżnika lub śniedka. Liście do tychże i dodatkowo krokusów. Ale zupełnie inna pora kwitnienia. Szukałam, ale nie trafiłam na właściwy trop.
Zapytaj Ani Monte, ona zna wiele różnych, rzadko spotykanych, roślin.
Sama jestem ciekawa co zacz?
Bardzo podobają mi się kosmosy
Ostatnio zwracam na nie szczególną uwagę ... mijam jeden taki ogródeczek z piękną kępą kosmosów ... cuuuudo normalnie ... ale jak z nimi zacząć? wysiewa sie? czy kupuje sadzonki?
Nie ma sprawy, mogę ci oderwać kilka większych cebulek. Pamiętaj że one mogą ci nie zakwitnąć w przyszłym roku Na tych zdjęciach zobaczysz różnicę między cebulkami dwu- trzyletnimi a cebulkami zeszłorocznymi
No dziewczyny, tylko mi do dołka nie powpadać z wrażenia. Pokazuję to okropieństwo po raz pierwszy Po lewej stronie lasek z brzozami. Na górze zdjęcia pas z liliowcami.
Tak jak widzicie dół jest wielki i głęboki, teraz może tego tak bardzo nie widać, ponieważ wrzucam do niego wszystko co może spróchnieć. Mój plan wstępnie był taki: zasypać, wyrównać z zachowaniem lekkiej górki od strony liliowców. Przed liliowcami jałowce płożące. Dokoła rabata z kulistymi tujami, bukszpany i hortensje. To od zewnątrz rabaty. Wewnątrz, czyli od dołka rabata po całym obwodzie z różami. Obydwa trawniki planowałam połączyć w tym miejscu.
prosze Was o pomoc w tym nad czym teraz pracuję
zgodnie z planem ściezka z płyt do placyku miala iść w ten sposob
w tej chwili wytyczam dokladnie tą rabate na wprost z dwoma drzewami i zastanawiam się czy będzie dobrze jeśli osią widokową z tarasu będzie drzewo w kostce z cisa? tzn jeszcze podrodze będzie widoczny kawałek tej rabaty środkowej na której będą klony ginala w niskich trawach
niewiem czy dobrze wytłumaczyłam :/
placyk z ogniskiem będzie obsadzony trzcinnikiem KF + liatry z 2 lub z 3 stron
Dorotko, moja Elfe pachnie i to dość intensywnie. Może to jest kwestia podkładek. O tym, ze jest wrażliwa na mróz to wiem i muszę ją dobrze zabezpieczyć. Zresztą muszę ją przesadzić, więc ją mocno przytnę.
Basia ja także myślę o czerwonym rozchodniku przed szpalerem limek próbuję rozmnożyć Matronę i chyba zdecyduję się na nią,w masie wygląda super,do tego zestawu jeszcze jakieś trawki...najładniej ze stipą a może masz inny pomysł?
Czytam o nawałnicach u nas trąba powietrzna przeszła 10 km od naszej miejscowości.Przetoczyła się przez wioskę,zerwała dachy,powaliła stodoły...widok okropny współczuję wszystkim którzy ucierpieli