Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródkowe rewolucje

Ogródkowe rewolucje

Toszka 17:57, 20 sie 2017

To wydaje się dobre miejsce, ale!!!! stanowisko trzeba by kompleksowo przygotować:
- wykopać ponad połowę ziemi i uzupełnić ściółką + siarką
- od strony cegły trzeba dać mocną folię, by cement i wapno nie podnosiły ph

Taka opcja jest najlepszym wyjściem, kiedy w ogrodzie nie mamy naturalnie kwaśnej gleby.

Zastanawiam się, czy ph na dotychczasowym stanowisku nie podniosło podłoże do lawendy.
Uspokajam także, że miskanty doskonale czują się w podłożu i sąsiedztwie rodków (mam to przetestowane)
kamcia 18:06, 20 sie 2017

Podłoże do lawendy jest tylko wokół niej. Spadek terenu jest też w kierunku lawendy to raczej nie powinno się wymieszać.

Podłożę przygotuję, nie ma tam roślin więc nie będzie problemu, tylko się jeszcze zastanawiam czy dadzą tam radę, bo to strona zachodnia i czy też słonce ich nie będzie przypalać

W Warszawie znalazłam centrum co sprzedają próchnicę kwaśną, dobra będzie? + siarka, przekompostowana kora i końskie bobki? Nawet specjalnie pojadę do Wawy po tą próchnicę, a mam prawie 3 godziny w jedną stroną.

Toszka 18:12, 20 sie 2017

Niestety ta próchnica zeszła na psy. Przepraszam wszystkie psy. Dyskutowałyśmy o niej z Asią-Makademią, ze dwa miesiące temu.
Zamiast tej próchnicy użyj podłoża do borówek.
A wyjazd do Wawy zostaw na wiosnę (kwiecień) to wpadniesz po hakonechloa, i już

Liscie, igły sosnowe, kora, obornik, siarka, podłoże do borówek.
kamcia 18:20, 20 sie 2017

Dla Mirelki

było

jest

było
jest
było
jest
kamcia 18:23, 20 sie 2017

Dobrze Toszko, wszystko zrobię od nowa. Mam jeszcze tydzień urlopu to spokojnie dam radę tylko niech nie pada

A w ich miejsce dalej pociągnąć Polar bear , bo 3 szt już są?, czy dać różowe Vanilki by pasowały do jeżówek?
Magleska 18:33, 20 sie 2017

Było a jest...... niesamowite zmiany na plus ślicznie jest teraz .
MirellaB 18:35, 20 sie 2017

Szkoda tych rh. Wygląda na to, że będą odchorowywały. Moje też chorują, ale nowe przyrosty zakrywają brzydkie liście, które obrywam i jest ok
MirellaB 18:37, 20 sie 2017

Zmiany przed i po bardzo ładne
Fajnie komponujesz rabaty
kamcia 18:55, 20 sie 2017

Dzięki dziewczyny.

Ja nie komponuję , tak jak pisałam na początku mam projekt, ale tylko część rabat jest z projektu. Wzoruję się na projekcie, wykorzystuje rośliny w nim zawarte, ale część rabat jest inna. Po prostu miałam niektóre rośliny i ich wydawać nie chciałam. Ogródek cały czas się pomału tworzy, gusta się zmieniają, poznaje się nowe rośliny, które chce się mieć, tak więc i projekt ewoluuje

Toszka 19:07, 20 sie 2017

Miśki będą ładnie podkreślać różowe jeżówki.
Vanilki różowe i takież jeżówki i wyjdzie budyń truskawkowy