Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Zielony chaos u Dawida 17:27, 27 cze 2013

Do góry
zawitka napisał(a)
Witaj Dawidzie nasta łczas róż co jedna to piekniejsza ja mam 5 krzaczków bo z 5 mi zmarzło i juz miałam nie kupować a jednak ---kupiłam psia kostka biała polastern Pozdrawiam rózanie : A lilie jeszcze u mnie nie kwitną??

Rozumiem, że na fotce ten zakup jest? No cóż, ja zazwyczaj kupuję u jednego sprzedawcy i nigdy mi sie wczesniej nie trafiło żeby coś było nie tak. Ta jhest jedyna... stąd jej nie reklamowałem - ma swój urok. Po prostu ją przesadzę i spróbuję zdobyć 'Flammentanz' oraz 'Rosarium Uetersen'
Zielony chaos u Dawida 17:19, 27 cze 2013

Do góry
Witaj Dawidzie nasta łczas róż co jedna to piekniejsza ja mam 5 krzaczków bo z 5 mi zmarzło i juz miałam nie kupować a jednak ---kupiłam psia kostka biała polastern Pozdrawiam rózanie : A lilie jeszcze u mnie nie kwitną??
Moje ukochane miejsce na ziemi 12:40, 27 cze 2013

Do góry
Donia72 napisał(a)

Ale pychotka Zdradz przepis...

Doniu prosiłaś o przepis....
bardzo proszę ........

6 jajek
35 dkg cukru
35 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny palmy lub kasi......

dowolne owoce sezonowe, truskawki, śliwki, wiśnie, rabarbar, jabłka....

wykonanie....
całe jajka ubijamy z cukrem na puch najlepiej mikserem,
dodajemy margarynę i chwilkę ucieramy, by połączyć składniki,
na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i łączymy,
wylewamy na blaszkę i posypujemy owocami w zależności od uznania....

pieczemy do godzinki w temp 180 st.
po upieczeniu posypać pudrem...

SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!
Postawić trawkę nad i... 21:41, 26 cze 2013

Do góry
Aga...no ale ty już wróciłaś,odezwij się do nas!
Jak kostka?
Buziam
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 14:14, 25 cze 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)

Marysiu cały czas o tym myślę-ale dookoła jest kostka brukowa-już nawet wydarłam jedną myśląc że dostanę się do ziemi-ale napotkalam tylko piach i beton Myślałam o winnobluszczu trójklapowym-nawet go mam kupionego i tak stoi biedny a ja nie mam pojęcia w jaki sposób go posadzić-moze do donicy-ale nie wiem czy wtedy przetrwa przymrozki.Caly czas o tym myślę.
Pozdrawiam

Martusia!
Musiałabyś posadzić winobluszcza trójklapowego w odmianie "murorum", żeby sam piął się po murze. Może warto byłoby trochę więcej kostek wyjąć, dokopać się do ziemi i jednak posadzić. W donicy może być za mało miejsca docelowo. To pnącze bardzi się rozrasta. Posadzone w ziemi miałoby zdecydowanie lepszy start.
Pozdrawiam.

PS.
Nie robię ostatnio żadnych zdjęć u siebie, bo przeżywamy zmasowany atak komarów. Sa ich takie ilości, że nie wychodzimy z domu, nie mówiąc już o tym, żeby coś w ogródku zrobić.
Zakupiłam środek do oprysku na komary, fortunę wydałam, bo drogie to strasznie, ale jak będzie skuteczny to go zareklamuję
Pa, pa.
Grembosiowo 01:01, 24 cze 2013

Do góry
Tak na szybko, pierwsze wrażenia - przepiękne materiały: cegła, granit, kostka z kamienia łupanego
Kraina Czarów w fazie projektów 21:54, 23 cze 2013

Do góry
Doniesienia z frontu Chodniczek przy tarasie prawie zrobiony, tzn. kostka położona, ale jeszcze jakieś tam kosmetyczne sprawy zostały! hurra!! Fotosa wrzucę jutro

Powojnik opryskany i odpukać nie widzę kolejnych żółtych listków

Do rabatki z przodu dowiozłam jeszcze ziemi, żeby jak zakupy przyjdą, od razu je zasadzić
Ale cóż pojawił się problem... w zasadzie to nie jest problemem, ale mój plan ogrodu się zmienił że z przodu się zmieniło to już pisałam... eMa już nawet przekonałam, ale teraz znów teraz mi się pomysł na bok domu zmienia Dziewczyny!! no jak to jest!! Ja myślałam, że rach ciach i jest, a tu znowu zmiany
Przód postaram się rozrysować w tygodniu i Wam pokazać zmianę, a nad bokiem muszę jeszcze pomedytować

Jedyne co jest ok, to fakt, że moje upodobania co do roślinności się nie zmieniają póki co ciekawe jak długo
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:57, 20 cze 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)

Martusia!
Nie myślałaś o tym, aby na tę scianę domu puścić winobluszcz? (o ile to Twój dom !)
Byłoby ładnie

Marysiu cały czas o tym myślę-ale dookoła jest kostka brukowa-już nawet wydarłam jedną myśląc że dostanę się do ziemi-ale napotkalam tylko piach i beton Myślałam o winnobluszczu trójklapowym-nawet go mam kupionego i tak stoi biedny a ja nie mam pojęcia w jaki sposób go posadzić-moze do donicy-ale nie wiem czy wtedy przetrwa przymrozki.Caly czas o tym myślę.
Pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 15:30, 20 cze 2013

Do góry
szczypiorek napisał(a)
Witam,
wpadłam tu przez przypadek i chyba bedę zaglądac częściej. Twój ogród Anitko bedzie dla mnie inspiacją.Ogród jest piekny, ktoś juz napisał, ze jak z katalogu. To szczera prawda. Perfekcja w każdym calu! Pięknie! Gratuluję, na pewno kosztowało Was to wiele wysiłku! Brawo!!!
Bardzo podoba mi sie skarpa i schody u Ciebie. Oj marzą mi się takie, ale oczywiście w wersji dużo mniejszej. Zapraszam do mnie, właśnie planuje moją skarpe przed domem i skorzystam chętnie z konsultacji. Kamień - to chyba granit, ale kolor chyba nie szary tylko z domieszką? Taki mi się podoba Jakiej wielkości masz te kostki?
Pozdrawiam
PS. Będzie mi miło, jak zostawisz u mnie jakieś foto twojego ogrodu

Miłe są takie przypadki
Granit jest kupiony z odzysku, jest bardzo stary, ma swoją historię. Ma gładką strukturę. Szarość z domieszkami żółtego i rdzy. To są duże kostki, 18-20 cm na obrzeżach, natomiast na tarasie jest ta mniejsza kostka.

Byłam tak szybciutko u Ciebie i zastanowię się,co tam u Ciebie wymyśleć. Ja mam na skarpie głównie jałowce, ale też irgę,kostrzewy i kilka bylin,które chyba jednak trafią gdzie indziej. Przy schodach tawuły.

Bardzo ładnie wyglądają skarpy z barwinka, róży okrywowej, bodziszka lub runianki japońskiej. Tylko trzeba sadzić rośliny w dużej masie, takimi barwnymi plamami.
Jednak z uwagi, że jest to przedogródek, posadziłabym coś zimozielonego i tutaj stawiałabym na runiankę .
Może pokażę przykład Z Legolandu w Danii akurat

Pozdrawiam serdecznie
Mój 4 arowy azyl... 22:05, 19 cze 2013

Do góry
Basiu - witam - cudne naparstnice, róże ostróżki, ale kostka buksikowa.... moje marzenie Pozdrowienia zostawiam
Mój 4 arowy azyl... 20:18, 19 cze 2013

Do góry
Basiu- cudo ta kostka. ja mam plan na nowej części zrobić płaską kostkę z grabu lub buka te sadzoneczki co kupiłam w sadowniczy. taką na wysokość 60 cm , by wygodnie było przycinać.
Ja jeszcze swoich wysokich półkul nie przycięłam, wcześniej nie mogłam bo była ekipa rozbierali halę i nie mogłam tam się kręcić, potem nie miałam czasu a teraz gorąco i dużej masy nie można ściąć.
Mój 4 arowy azyl... 23:47, 18 cze 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Przycięlam tylko jedną kostkę.

Genialna ta kostka! Godna naśladowania
Ogród Ewy :) 15:41, 18 cze 2013

Do góry
Witaj Ewo,
byłam juz na pewno w twoim ogrodzie i zachwycałam sie nim, ale nie wiem czy zostawiałam ślad swojej bytności. Ogród masz piękny, taki dojrzały i elegancki w pełnym znaczeniu tego słowa. Uroku roslinom dodaje na pewno architektura ogrodoaw, te murki, pergole, kostka i kamienie... wszystko to świetnie dopełnia i tak juz udana komozycje z roslin.
Zainteresowaoło mnie na jednym z pierwszych zdjęć w twoim wątku to, ze hortensje masz podsypane tzn wyścółkowne żwirkiem. Czy to jest wapień ? czy fakt że kamienie na ogól maja zasadowe ph nie wpływa na hortensje żle ? One wola prezecież zakwaszone srodowisko... Ja u siebi tworząc rabate tez mam na fragmencie kamienie i tam w narożniku posadziłam hortensje, podsypujac co prawda do dołka kwasna ziemie wymieszana z kompostem, bede ja nawozic równiez nawozem dla hortensji ale mam obawy czy wapienne srodowisko ( pokruszony kamien dolomitowy) nie wpłyna źle na nią, cały czas w trakcie deszczu wypłukuje sie z tych kamieni ten biąły pył i wod płynie biała strużka po rabacie. Jakie ty masz doświadczenia w tym zakresie ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:04, 17 cze 2013

Do góry
Magnolio, Marzenko, Stychaz – jednak będzie ta kostka granitowa. Znów musze czekać aż mąż się nade mną zlituje i mi to zrobi. Byłam patrzeć u Gabisi i faktycznie fajnie to reguluje całość, nadaje kształt, trzyma w ryzach.
U Finki też czytałam i ściągę przy okazji w word sobie zrobiłam.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:23, 17 cze 2013

Do góry
Polinko
jestem u ciebie kolejny raz a tyle sie zmieniło od czasu mojej wizyty. Fajnie sie dzieje u ciebie, juz widac prawdziwy ogród....
1/ placyk rekreacyjno-wypoczynkowy super, taki M co umie wiele rzeczy sam zrobic to skarb. Kostka piekna i dlatego to tak switnie wyglada
2/ ławeczke jak odświreżysz bedzie git, może pomalujesz na biłao i zrobisz przecierke - to w towarzystwie róz stworzy taki romantyczny klimat - Ania z wątku - Mój wymarzony ogród...kiedys bede go mieć jest specjalistka od takich postzrzonych bieli, swietnie pasuja do romantycznych zakątków w ogrodzie- popatrz u niej
3/ na co zmieniasz żywopłot ? mnie chyba tez to czeka ... wstrzymuje sie z decyzja, do jesieni mam czas.....i kase musze uzbierac... i siły na wykopywanie starego żywopłotu...
4/ myslałam o tych twoich prostych liniach i jest ok, konsekwentnie ale ponieważ masz takie uskoki tych krawedzi z kostki to możesz też zastosowac sadzenie w kształcie litekrki 'L". Nasza szefowa Danusia tak doradzała Tosi - z wątku Ogród Tosi (nie wiem czy dobrze pamietam nazwe wątku) . Wygląda to ciekawie, niby linie proste ale nie tak monotonnie. Teraz jest u ciebie ok, ale może w przyszłości skorzystasz z takiego pomysłu
5/ co do poduch przy twoich "kątach prostych" to moze macierzanka.. tylko trzeba nad nia panowac... albo floksy...tyle że floksy po przekwitnieciu nie najciekawiej wygladaja, trzeba im sciąc kwiatostany i ....może cos innego - najlepiej podpytaj Agnieszke z Jurajskiego Ogrodu - ona ma wiele takich różnych "poduch" u siebie więc i doswiadczenie większe. Albo Marysia z Ogrodowego zacisza - tez ma świtne poduchy z roslin.
6/ uwazja na te trawe - mozgę - ona jest piekna ale dość agresywna - znalazłam ja w wątku o trawach agresywnych u nas na O . U siebie mam ja pod płotem i na rabte tez dałam ale zrobiłam jej ogranicznik. Odcięłam nożem spód od wysokiej donicy plastikowej, wypełniłam ziemiai w taka donice wkopałam na rabatę, zobaczymy czy uda mi sie zapanowac nad nia.

Ale sie nagadałam... na pewno tu bede zaglądac bo juz mi sie coraz bardziej podoba.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:03, 17 cze 2013

Do góry

Pod kamienie dałam niestety agrowłóknine

Zwolennicy ogrodu bez agro mnie zaraz zadzióbią... ale dobrze, ze dałaś agro.. bo ja sobie nie wyobrażam pracy Kopciuszka z wydłubywaniem kamieni do umycia, a niestety raz na jakiś czas to będzie konieczność.
Będzie od brzegu kostka.. to dobrze, bo inaczej to zaraz się wymiesza.
Szkoda, że przy grilu i na tej rabacie nie dałaś tego kamyka co jest od frontu, pasował by do tarasu i dla mnie by było lepiej, ale to ma się Tobie podobać Ania z lecę w kulki ma bardzo dużo kamienia w ogrodzie i też ma agro pod spodem.. ja nie wyobrażam sobie kamienia bez agro.... chyba że by co rok dosypywać nowy na wierzch ... i rośliny będą rosły w kamieniach

Poza tym jak już zrobisz ogród, to i tak zaczniesz zbierać fundusze na porządną zielona ścianę od tego bloku A zielona ściana by się zmieścił to i tak musisz przesadzić potem wszytko bardziej na środek ogrodu... Ja niestety tym sposobem mam swoja prawą flanke na lewą flanke ,bo robiłam rzeczy w ogrodzie bez sensu... ale nie żałuję. Bo to ja robię i da siebie.. I mam ciągle co robić w ogrodzie, a to mi się najbardziej podoba.... . bo i tak nie posiedzę bezczynnie... a tak mam po co wychodzić do ogrodu

Sorki za moje uwagi, ale ja to taki typ co zawsze gada co myśli, a nie zawsze się zastanowię, czy ma to sens.... to tak próba oszczędzenia innym błędów które sama zrobiłam

Ale jest już coraz ładniej.......

Taras mówisz nie halo.... w moim też z boku powypadały i popękały płytki Kostka wokół domu pod rynnami porażka... każdy coś tam ma co nie jest dopieszczone ... no, chyba że sie ma nieograniczona ilość funduszy, rąk do pracy itp itd.... przeciętny zjadacz chleba nie może mieć tego wszystkiego...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:24, 17 cze 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Bogdziu, Karolinko, Polinko - cieszę sie że wam sie podoba , mnie też sie podoba ... nieskromnie powiem... a do tego satysfakcja że sama ( z pomoca mamy.....) że wg własnego pomysłu ( choć inspiracje i wiedza z ogrodowiska jest nieoceniona....) że na miarę własnych sił ( oj cięzko czasem biegac z ta taczką.....) oraz możliwości finansowych ( marzy mi sie kostka granitowa, tekowe meble na tarasie, rząd cisów, zywopłot inny, ściana wodna, ciurkadełko albo kształtowane kule, stożki z bukszpanu czy tapiary na pniu ale... kasy brak...)
A tak mam swój własny ogród i jest ok !

Gosiu dla mnie osobiście ogrody tworzone własnoręcznie są najlepsze Może nie jest tam idealnie, ale widać serce i miłość właściciela do roślin. Jakiś czas temu w mojej okolicy pojawił się projektant ogrodów i był wielki popyt na jego usługi. Owszem te ogrody są jak z jakiegoś pokazowego magazynu ale tam nie ma miłości, serca, widać tylko utarte schematy. A najdziwniejsze dla mnie to właściciele, którzy nawet nie wiedzą co mają w swoich ogrodach, nie mówiąc o zasadach pielegnacji Dla mnie to nie ogród to tylko miejsce z zielenią.
Swój ogród po prostu trzeba KOCHAĆ i u Ciebie to widać
Mój 4 arowy azyl... 23:53, 16 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kostka zachwycająca, podziwiam umiejętnosc jej przycinania.

Ma się to oko
Mój 4 arowy azyl... 23:50, 16 cze 2013

Do góry
Krys napisał(a)
Basiu kostka rewelacja

Krysiu, Gosiu, jeszcze jedną mam do przycięcia, pozostałe to same kule i kulki
Mój 4 arowy azyl... 22:42, 16 cze 2013

Do góry
Basiu kostka rewelacja! A ile koloru u Ciebie! SUper
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies