Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

beta 09:00, 30 cze 2013

pozdrawiam niedzielnie Szefową
Gardenarium 09:39, 30 cze 2013

Borbetka napisał(a)
Oglądając zdjęcia z Bukszpanowego wydawało mi się, że krócej ogród był tworzony. A 9 lat to jednak szmat czasu. Ogrom pracy włożony, rośliny tego czasu potrzebowały, aby tak wyglądać. Bardzo podziwiam te widoki. Nie mogłam być na Święcie Róż i bardzo żałuję. Słyszałam jednak, jaki ogród jest piękny i może go kiedyś zobaczę na żywo. Chciałabym, żeby mój był taki, ale wiem, że nie będzie. Jest dla mnie również cudowny, ale inny. Dziękuję za tyle inspiracji, za tyle pomysłów i dzielenie się wiedzą na temat roślin. Bardzo dużo się tutaj nauczyłam i wiem, że jeśli będę miała z czymś problem, zawsze znajdę pomoc.

Ogólnie krócej ogród powstawał niż 9 lat, od momentu wysypania żwirku, ale ja pokazałam czas budowy także - dlatego 9 lat, kiedy to wokół zawsze był ładny trawnik i jakieś rośliny w donicach. Generalnie realizacja prawdziwego ogrodu to liczę od jesieni 2007 roku, kiedy to powstał taras z kostki i nawierzchnie czyli chodniki i podjazd z kostki, wtedy ogród zyskał już docelowe linie.

Instagram Ogrodowiska
Kondzio 09:41, 30 cze 2013

Danusiu nie pada wychodzi słońce hi hi hi hi :
Gardenarium 09:42, 30 cze 2013

Dziękuję Kondziu, prowadź dalej ten pamiętnik

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:43, 30 cze 2013

Przywołując wypowiedzi m.in. Madżenki - muszę się nie zgodzić

Jest na Ogrodowisku tyle pięknych ogrodów, że hej Mój to pikuś.

Instagram Ogrodowiska
Kondzio 09:43, 30 cze 2013

Gardenarium napisał(a)
Dziękuję Kondziu, prowadź dalej ten pamiętnik
ok hi hi hi
atena35 09:45, 30 cze 2013

Mówią, że "szewc bez butów chodzi".
Danusiu Ciebie to powiedzenie z pewnością nie łapie Jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułe
Pozdrawiam w niedzielę
zbigniew_gazda 10:07, 30 cze 2013

Danusiu pozdrowienia niedzielne zasyłam. W czasie oglądania relacji zwróciłem uwagę że u Ciebie w kostce ani jednego chwastu nie ma. Ale to kostka granitowa i pewnie zabetonowana. Mam zwykłą kostkę położoną na piasku i ciągły problem z chwastami. Boję się pryskać np. Rundapem bo za butami zaniosę go na trawnik. Czy jest inna metoda niż ręczne usuwanie?
Debra 10:44, 30 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)
Danusiu pokazanie nam metamorfozy Bukszpanowego podnosi nas na duchu. Po pierwsze, źe na małej przetrzeni mozna sworzyć iluzję głębi, że można załonić brzydkie sąsiedztwo, że nawet najpiekniejszy ogród potrzebuje lat aby dojrzeć.
Wielkie dzieki, takie zdjęcia dają powera do dalszych prac!

Oglądając zdjęcia, myślałam dokładnie tak samo
Zamiast pisać to samo, po prostu zacytuję Ciebie i podpiszę się pod tym obiema łapkami.

Dodam tylko, że niestety czynnik czasu jest w ogrodach jednak kluczowy. No poza talentem twórcy, ale to oczywiste

Danusiu, nie do wiary! Powiem szczerze, było dość brzydko A teraz! Cudo!
Elfik 10:45, 30 cze 2013

Danusiu, proszę, wyprowadź mnie z szoku! Oto, co znalazłam w poradniku ogrodniczym w temacie: jak samodzielnie zrobić nawóz do trawnika...
Do 40-80 litrowego zbiornika z wodą wlej puszkę mocnego piwa, butelkę wody mineralnej, pół szklanki amoniaku, pół szklanki płynu do mycia naczyń, pół szklanki płynu do płukania jamy ustnej. Co trzy tygodnie zasilaj nawozem trawnik po czym obficie podlej wodą.

No, nie powiem, byłoby tanio. Co Ty na to?!
Mam jeszcze pytanie dotyczące Rosahumusu: czy można go stosować niezależnie od dokarmiania roślinek nawozami? Bo na razie staram się tak na zmianę, bo nigdzie tego nie piszą...
Rano znowu padało, teraz słoneczko gdzieś nad chmurami szuka jakiejś dziury
Ściskam mocno