Ola kurcze nie mam nazwy
tylko jedne miskant który mi wtedy ogrodowy przywiózł miał karteczkę - a tego na wiosnę wyciepałam , i nie wiem co to za jedne, sama dokupiłam kilka jak juz nie kilkanaście rodzajów i nie wiem jak się żaden nazywa hahahahaha, tylko malapantus czy jak to się tam pisze od Izy
koniecznie przyjdę zobaczyć
2 rodzaje rozchodników, hibiskus, jeżówki 2 rodzaje, floksy, na obwódkę trawki ptasie łapki, ale one w ogóle mi tam nie rosną , z boku jest okrywowa swany, i tez myślę co tam wsadzić żeby na wiosnę mi kwitło, kurcze przeszukałam teraz zakładki, bo zapisałam sobie roslinke którą widziałam u Sebka która kwitła na wiosnę i nie mam
Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.
A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.
Marzenko, dziękuję za odpowiedź Zastanawiam się czy nie wyrzucić tych jałowców Póki małe, to nawet ładne, a duże tak jak piszecie... sama wywaliłam dwa duże W tym roku wsadzę te czerwone róże między jałowce. Nic im nie będę dosadzać, w przyszłym roku może coś się wyklaruje Skupię się w tym momencie na nasadzeniach pod tujami Za dużo tych rabat na raz i mam mętlik w głowie
Do róż i do hortensji jako wypełniacze zdecydowanie polecam trawy: rozplenice, sesleria jesienna, carex ice dance albo morrowi variegata.
Jesli nie chcesz sadzic gesto hortensji to posadz w jednym rzedzie hortensje a z tyłu miskanty , wtedy nasadzenia co 1,5 M
M. M. M. M. M
H. H. H. H
Miskanty to oczywiscie obowiązkowo Gracillimus lub Morning Light
Hm Mazury czyli mizesz miec zimno. Spytaj sie Juzi jak u niej daja radę rozplenice. Czy Ty w ogole byłas w Kruklandii u Juzi?
W jakim kolorze masz róze i czy wiesz jaka odmiana?
Ps. Nie martw sie gdy zakładałam swoj pierwszy ogród nie miałam bladego pojecia co to jest miskant.... Znałam tylko bukszpany i róze (oczywiscie kto by sie wtedy pytał i nazwę róż
Aga co to za miskant , mam takiego samego , ale zapomniałam nazwy.
Kulkową wsadziłam , lecę obfocic, zapraszam.
Jakie masz rośliny na tej rabacie? Wsadziłam wczoraj jeżowki z rozplenicami i lawendą. Dosadze tam jeszcze róże i zastanawiam się nad czyms jeszcze co zakwitnie wiosną. Będzie bez palibin i coś do niego.
Może takie coś, bierz pod uwagę tylko kolorowe oznaczenia
zielone - hortensje
żółte - Hakonechloa macra All Gold
niebieskie - miskant 'Morning Light'
zielone na obwódce - mogą być małe hosty lub żurawki
Wariant 2
zielone - forma pienna iglasta (cyprysik) lub miłorząb Mariken
szare - miskant Garcillimus (wysoki)
krzyzyki zielone - Hakone zielone lub Carex jakiś zielony
Krzyzyki fioletowe - żurawki ładne
żółte - żurawki lub coś innego lub obwódka formowana z trzmieliny żółtej
Bo wiesz Danusiu, marzył mi się ten miskant dawno, ale nie miałam go gdzie posadzić bo mam dużo cienia w ogrodzie. I kombinuje jak go tutaj wykorzystać. A ten miłorząb sprawdzilam jest piekny! Dałoby radę jakoś je polaczyc?
Bo wiesz Danusiu, marzył mi się ten miskant dawno, ale nie miałam go gdzie posadzić bo mam dużo cienia w ogrodzie. I kombinuje jak go tutaj wykorzystać. A ten miłorząb sprawdzilam jest piekny! Dałoby radę jakoś je polaczyc?
'Adagio' mam dwie duże karpy. bardzo mi się podoba i piszą że to perełka wśród traw.
Inne miskanty o szerokich liściach tylko przekopię wiosną w inne miejsce.
'Polar Baer' wielkość kwiatów jak u 'Limelight' a wydaje mi się krzew niższy.
Ewa muszę po kilka różności bo teren tego wymaga, swoja drogą przyzwyczajenia.
Co to za berberysy? Jako żywo nawet wujek google zgłupiał. Wskazuje na azalię windsor sunbeam. Określ jeszcze miejsce docelowe (słońce, cień, półcień?) Ten fiolet to taki bardziej w buraczki idący, czy w niebieskości? Szukać mamy liści/igieł w takowym kolorze, czy kwiecia?
Tak na szybko
miskant jest jeden taki niewysoki- miskant dronning ingrid
rozchodnik okazały Carl, Carmen, Brillant
aster krzaczasty Jenny
żurawka Obsydian