Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:17, 11 sie 2016

Do góry
Zwłaszcza z Zebrinusem, który przy pierwszych październikowych przymrozkach robi się suchy, a potem pomimo związania strasznie smieci.
Zebrinus dobry jest jako akcent w kompozycji innych traw, jako soliter nie. To ciężki i masywny miskant, a tendencja do rdzy nie dodaje mu uroku. Zamiast niego posadź inny, np. popularny Morning Light, czy Gracillimus.
Zebrinus ma dłuższy okres wegetacyjny niż nasz klimat na to pozwala
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:02, 10 sie 2016

Do góry
Gosiek
Na pierwszej fotce jest lekko za hortensją miskant Morning Light, Mam go sporo, jest delikatny i jasny, rozświetla.

Brzózka rośnie na rabacie przystudziennej od zachodu. Gleba mocno gliniasta (pomieszana z wykopu studni)

Ta rabata jest owalna. Z jednej strony ma rajską jabłonkę podsadzona różami, a na drugim krańcu ową brzózkę. Przed ta rabatą (patrząc od strony domu) jest ławeczka, z której omiatałam ogród.
Na tym zdjęciu po lewej widać pień brzózki.

Edit: Zrobiłam fotkę ogólną

Moja codzienność - ogród Oli 20:47, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Olu
Jaka trawa Ci tu kwitnie?

sesleria jesienna i miskant Kleine Fountain
Zielona odskocznia 19:47, 10 sie 2016

Do góry
Rudbekia i derenie tylko perowska nie chce rosnąć

miskant morning light i werbena

Jestem w polu 18:32, 10 sie 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Pięknie
ja mam jedną lukę w ogródku bo nie przezimowała mi rozplenica moudry i chyba tam kupię jakąś dorodną sztukę

U mnie z traw jedynie miskant Flamingo nie przetrwał. Wszystkie inne przeżyły i tylko czekam na to aż zakwitną. Teraz jestem na urlopie na Mazurach, więc nie wiem co w moim ogrodzie słychać.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:30, 10 sie 2016

Do góry
Kasiu ja też bym jeszcze poszalał bo to jednak tak na szybko było a najgorszy ten ból gdy widzi się tyle roślinek i brak miejsca na nie.

Asiu u mnie leje od wczorajszego popołudnia, ale wieczorem jeszcze w przeriw deszczowej miskanty posadziłem.

Kamcia za kulką jest miskant Morning Light. Red baron łądnie u mnie rośnie i wysoki jest, chciałbym go troszkę więcej mieć i może się uda, ale to kiedyś

Donia za floksami jest przekwitnięta pysznogłówka Kardinal, w zeszłym roku kwitła dwa razy, w tym chyba nie da rady przez mączniaka, ale przekwitnięta też ciekawie wygląda

Asiu no widzisz, a u mnie dopiero ledwo zaczynają, Vanilki to chyba na września będą...

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:04, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

jaki miskant rośnie za "kulką na patyku"

ślicznie masz
u mnie leje dzisiaj okrutnie i zimnooooooooooo
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:57, 10 sie 2016

Do góry
Przed bukszpany trafił berberys red pillar i miskant Adagio,choć nie wiem czy nie jest tam zbyt wąsko dla niego i czy nie przesłoni bukszpanowych kulek.W tej chwili nie jest zbyt atrakcyjny,bo kupiłam przesuszony,zobaczymy na wiosnę po ścięciu jak odbije.Jeśli się tu nie sprawdzi,znajdziemy mu inne miejsce.Zdjęcia wkrótce

Moje pomidory do wyrzucenia,pryskałam 2 razy choć nie chciałam używać chemii.Zaczęły brązowieć i owoce i liście,ogórki też dostały chorobę grzybową,szkoda bo w smaku są pyszne.Deszcz i słońce na przemian więc się nie ma co dziwić.Najlepiej wyglada pietruszka,kalarepa i fasolka szparagowa.Szklarenka byłaby super... Może kiedyś...
Miskant - Miscanthus 14:20, 10 sie 2016

Do góry
czy może ktoś z Was wie co to za miskant?
w zeszłym roku na jesień miał srebrne pióra (nie moge znaźć zdjęcia) i lekko czerwono-bordowe przebarwienie

edit. znalazłam

Ogród z łezką II 11:00, 10 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Tak wrzosy są kapryśne, a u Ciebie muszą rosnąć jak na paradzie w wojsku równiutko
o jeżówka poczytałam co kapryszą, niestety też mi rośliny kapryszą: miskant Variegatus wypadły 2 sadzonki i resztki ratuję, Zebrinus też pokaprysił po dobrym przesadzeniu, limonkowe żurawki mnie dobijają- bo rozsadzam na 7 sztuk co roku i zostają ciągle 3 te same kępy w tych samych miejscach. To jakaś maskarada
życzę Ci żeby twoje wrzosiki ładnie dla nas zakwitły.

Nigdy nie miałam dotąd kłopotów z wrzosami, a u mnie wygwizdowie przecież...

Trawy miały trudny start w tym roku, u wszystkich Ula. Moje wprawdzie wszystkie przeżyły, ale nie całe sadzonki ruszyły.

To masz uparte żurawki, jak te trawki u mnie przy wykuszu...Gosia mi je dwa razy sadziła, teraz też jedna już prawie nie żyje...

Wrzosy będą kwitły, muszą
Ogród z łezką II 09:11, 10 sie 2016

Do góry
Tak wrzosy są kapryśne, a u Ciebie muszą rosnąć jak na paradzie w wojsku równiutko
o jeżówka poczytałam co kapryszą, niestety też mi rośliny kapryszą: miskant Variegatus wypadły 2 sadzonki i resztki ratuję, Zebrinus też pokaprysił po dobrym przesadzeniu, limonkowe żurawki mnie dobijają- bo rozsadzam na 7 sztuk co roku i zostają ciągle 3 te same kępy w tych samych miejscach. To jakaś maskarada
życzę Ci żeby twoje wrzosiki ładnie dla nas zakwitły.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:47, 09 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Też mam tego trzcinnika KC Będziesz zadowolona Wcześnie kwitnie a kwiat się nie starzeje i utrzymuje nawet do wiosny jak go wiatry nie potargają

O Ferner Osten pisałem u siebie ale jeszcze powtórzę
U mnie też zaczyna kwitnąć W tym roku mały w porównaniu z ubiegłymi latami ale strasznie podmarzł i jako praktycznie jedyny miskant w moim ogrodzie przeżył zimę więc dobrze zainwestowałaś

Przemek na zdjęcie czekałam
Fajnie, że to dobra inwestycja bo jeszcze go dokupiłam
KC w sensie KF powtórzyłam jeszcze w jednym miejscu A czy Twój nie łapie rdzy?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:32, 09 sie 2016

Do góry
Też mam tego trzcinnika KC Będziesz zadowolona Wcześnie kwitnie a kwiat się nie starzeje i utrzymuje nawet do wiosny jak go wiatry nie potargają

O Ferner Osten pisałem u siebie ale jeszcze powtórzę
U mnie też zaczyna kwitnąć W tym roku mały w porównaniu z ubiegłymi latami ale strasznie podmarzł i jako praktycznie jedyny miskant w moim ogrodzie przeżył zimę więc dobrze zainwestowałaś
Ogródek Iwony II 17:03, 08 sie 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Iwonko na Twoje rozterki jest jedno lekarstwo...zatrudnić projektanta ogrodu i sprawę rozwiąże
Jesteś niestrudzona w zmianach ogrodowych no i że ciągle Ci się chce PODZIWIAM A lat nie ubywa...
Ja z tych falistych,u mnie fale na rabatach i misz masz który uwielbiam a ogrody geometryczne to spokój i harmonia na rabatach-to nie dla mnie no i gdzie bym moje przydaśki poupychała a kolekcja pokaźna

Aniu, kiedyś myślałam o projektancie. Na Danusię mnie nie stać, ale cieszę się, kiedy mogę czerpać z jej inspiracji i nawet sobie tą przednią rabatę wyobrażam, odpowiadając na pytanie: Co by tu Danusia posadziła?
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389366921/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391088896/
Będą więc zapewne stożki lub kule. Do tego miskant, rozplenica, żurawki. W tle posadzę na ścianę betonową bluszcz

Byłam kilka dni temu w ogrodzie zaprojektowanym i wykonywanym przez projektanta ( nie będą tu pisać, kto jet wykonawcą, ale kiedyś w lokalnej telewizji chłonęłam porady tej osoby, jeszcze przed Ogrodowiskiem)
Nasadzenia po kilka sztuk, kompozycje są ok. Tylko właścicieli pytałam się, czemu pozwalają na zakładanie agrowłókniny w całym ogrodzie? Odpowiedzieli, żeby nie było zielska, to nawet dwa razy chcieli, by była założona ...
Na stwierdzenie, ze woda i tak będzie przechodzić przez nią (roślinki opatulone, jakby golf miały założone), zapytałam się tylko, czy sprawdzali? Nawodnienie leży pod agro ...
Może się mylę... Tylko czemu ostatnio, jak z rabaty odstawiąłm doniczkę z moimi sadzonkami, korzenie krzewu niedaleko rosnącego w tym miejscu były niemal na wierzchu? Czyli agro zadziała tak samo. Do tego kamyki na wierzch i plus 40 stopni... Współczuję roślinkom ...

Ja wolę mieć możliwość wyściółkowania kompostem, nawiezieniem obornikiem, podsypaniem nawozami specjalistycznymi, dosadzeniem roślin okrywowych.
Wolę pielić i mieć czas na obserwację, co się z moimi roślinkami dzieje

No widzisz, sama piszesz, że te nowoczesne ogrody - to spokój i harmonia. Być może tego mi czasem trzeba, to sobie pooglądam na inspiracjach

Ogród z pergolą 16:47, 08 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
poprawiłam plan frontu
czy moglabym Was prosić o ocenę i uwagi czy teraz jest lepiej?
mam kostrzewe, rozchodniki i ice dance i chcialabym moze juz coś we własciwym miejscu posadzić...
wokół tych rabat jest zywopłot z serbów

tam gdzie czerwona strzałka "wejscie" do ogrodu
czarne kropy to szamba
zielone kwadraty to 4xtuja danica z czasem na kostke
ś-świdosliwa lamarcka
T-trawa, trzcinnik lub miskant
H-hortensje
jarzmianka biala
przetacznik siny
szałwia srebrna
rozchodnik biały
jezówka biała
ice dance lub kłosownica
i widok z lotu orła

to jest strona północna ale wystawa południowa, patelnia non toper

Ja sie na planowaniu nie znam ale mam kilka watpliwo.ści:
1. Rabata dłuższa - od strony podjazdu dałas rozchodniki a za nimi ice dance i przetacznik.Czy rozchodnik nie zasłoni ci ice dance i przetaczników - no chyba że to będą przetaczniki Christa, te wysokie bo jak inne to na bank zasłoni. Nie wiem jaki ty konkretny rozchodnik tam planujesz ale moje wszystkie kepy( mam 3 rodzaje) w drugim roku od posadzenia sa wysokości do kolan prawie a taki rozchodnik nie ruszany od 3 sezonów siega mi do połowy uda i sie brzydko "rozchodzi" na boki. Mus je "odświeżać" co roku przesadzając aby zapanowac nad ich wzrostem.
Wstawie ci moja wczorajsza fotke gdzie widać rozchodnik (drugi sezon w tym samym miejscu nie ruszany) a przed nim kostrzewe i jak sie przyjrzysz dokładnie to za żurawka zobaczysz źdźbła ice dance - one sa na tej samej wysokości co żurawka i nawet nieco niżej niż kostrzewa. Zobacz proporcje wysokości roslin.( jutro usune te fotke)

2. Rabata dłuższa - w tych nasadzeniach widzę pewien rytm ale przetacznik pojawia sie tylki raz, troche tak wyskakuje popza tym powtarzalnym rytmem. Czy to zabieg celowy czy cos przeoczyłaś?
3. Te same watpliwości mam jesli chodzi o spojrzenie od strony podjazdu na rabate kwadratowa choc może w tym przypadku bedzie inaczej bo najczęściej bedziesz ja oglądac od strony domu.....tu nie jestem pewna ale patrząc od strony podjazdu rozchodnik w pierwszym rzedzie zasłoni kostrzewę.
Anulajda w raju 15:19, 08 sie 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Reniu będziesz z niego zadowolona,jest to najpiękniejszy kwitnący miskant ma ponad 1,5 m wysokości a jak rośnie u Ciebie na słonecznej rabacie to będzie cieszył w tym roku

No właśnie nawet go dokupiłam Rośnie w miejscu gdzie jest non stop słońce A 1,5m to z kwiatostanami?
Droga do spełnienia 14:48, 08 sie 2016

Do góry
hej hej
u mnie nic cisza
mój stan zdrowia pozwala tylko na patrzenie
zielsko nawet rośnie
ścięta ostóżka do zera pięknie kwitnie
jeżówki też rozchodniki zaczynają się rozwijać
kłosownice podrosły werbena kwitnie
limki i vanilki też ale marnie - ale to ich pierwszy sezon
roplenice ładne
duża rabata nawet mi się podoba liczę na to że w przyszłym roku będzie piękniej

mam trawę może ktoś będzie wiedział jaka bo mam ją jako nn - to raczej miskant
Ogród z pergolą 14:10, 08 sie 2016

Do góry
poprawiłam plan frontu
czy moglabym Was prosić o ocenę i uwagi czy teraz jest lepiej?
mam kostrzewe, rozchodniki i ice dance i chcialabym moze juz coś we własciwym miejscu posadzić...
wokół tych rabat jest zywopłot z serbów

tam gdzie czerwona strzałka "wejscie" do ogrodu
czarne kropy to szamba
zielone kwadraty to 4xtuja danica z czasem na kostke
ś-świdosliwa lamarcka
T-trawa, trzcinnik lub miskant
H-hortensje
jarzmianka biala
przetacznik siny
szałwia srebrna
rozchodnik biały
jezówka biała
ice dance lub kłosownica
i widok z lotu orła

to jest strona północna ale wystawa południowa, patelnia non toper

Anulajda w raju 13:58, 08 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Aniu
Mój FO też zaczął kwitnąć Jestem ciekawa jaki wysoki będzie bo kupowałam go w październiku i pewnie dopiero w przyszłym sezonie pokaże na co go stać A jaki wysoki jest u Ciebie?

Reniu będziesz z niego zadowolona,jest to najpiękniejszy kwitnący miskant ma ponad 1,5 m wysokości a jak rośnie u Ciebie na słonecznej rabacie to będzie cieszył w tym roku
Anulajda w raju 12:22, 08 sie 2016

Do góry
anulajda napisał(a)
Miskant Ferner Osten zaczyna kwitnąć a inne odmiany się jeszcze ociągają

Aniu
Mój FO też zaczął kwitnąć Jestem ciekawa jaki wysoki będzie bo kupowałam go w październiku i pewnie dopiero w przyszłym sezonie pokaże na co go stać A jaki wysoki jest u Ciebie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies