Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje miejsce na ziemi -początek 14:44, 06 wrz 2023

Do góry
Mam tak

Przed cięciem seslerii jesiennej wszystko się zlewa, więc jak kwitnie lawenda przycinam trawy a później jak lawenda przekwitnie, ścinam ją.
Trawy w tym czasie zdążą odrosnąć

Moje miejsce na ziemi -początek 14:04, 06 wrz 2023

Do góry
Musze przesadzić lawendy
Czy w rzędzie przed kostrzewami będzie pasować?
Moje miejsce na ziemi -początek 13:58, 06 wrz 2023

Do góry
Zdjęcia przed i po

Wiosna

Sierpień

Ketmia - kowal bezskrzydły 13:50, 06 wrz 2023

Do góry
Witam wszystkich.
Po latach przeglądania forum i korzystania z porad użytkowników chciałbym przedstawić problem, którego rozwiązania nie znalazłem. Mam w ogrodzie 3 letnie ok. 1,5m wysokości ketmie i od paru lat większość pąków (a mają ich mnóstwo) nie rozwija się w kwiaty. Wydaje mi się, że przyczyną jest kowal bezskrzydły, który dosłownie obsiada krzewy i wg mnie uszkadza (wysysa?) pąki kwiatowe. Co prawda wszyscy piszą, że owady te są niegroźne, ale jak patrzę na pąki obsadzone przez nie to trudno uwierzyć, że to nie ich wina. Może ktoś ma podobne doświadczenia i wie jak pozbyć się tych owadów?

Pozdrawiam i załączam zdjęcia.

Boso przez ogródek 13:39, 06 wrz 2023

Do góry
Ostatnio przekopując ogródek natrafiłam na taki owad. Czy wiecie co to może być? Niby owad a ma skorupkę niczym rak.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:38, 06 wrz 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
I dorobiliśmy się zbiornika na deszczówkę
Zostało tylko... zrobić od nowa ogród po wykopkach Na szczęście to już ostatnie planowane prace ziemne u nas. Teraz będę mogła posadzić brzozy i kilka innych roślin w docelowym miejscu. Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić jeszcze tej jesieni.

mam też taki....
Mój ogrodowy pamiętnik 12:55, 06 wrz 2023

Do góry
Aga, cudny widok

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:55, 06 wrz 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

A z czego będzie blat i fronty szafek?

Blat jeśli się uda to z dwóch dech dębowych takich jak parapet fronty z opalanych desek
coś w te klocki
Ogród Muszelki 11:27, 06 wrz 2023

Do góry
Aniu, Reniu, Basiu, Moniko -> dziękuję za zainteresowanie

Przed chwilą zrobiłam kolejne zdjęcia. Tworzy się obrazkowa historia życia jesieniowita

Kilka lat temu kupiłam 12 cebulek i posadziłam je (po 6 szt.) z obu stron pergoli huśtawkowej. Z każdej z tych cebulek utworzyły się niewielkie kępki kwiatowe (na zdjęciu pokazane są trzy z nich).

Pierwszy raz zetknęłam się z zimowitami w naturze, w Pieninach.
W czasach studenckich wędrowałam we wrześniu po Pieninach. Nawiasem mówiąc - polecam! Są wówczas wyjątkowo piękne. Pieniny porośnięte są głównie lasami mieszanymi i liściastymi, złota polska jesień jest w nich naprawdę śliczna.

Tak więc cały miesiąc wędrowałam po Pieninach. Ponieważ byłam biedna, jak mysz kościelna, najczęściej spałam w stodołach u życzliwych gospodarzy. Za nocleg i jedzenie
odwdzięczałam się pomocą w gospodarstwie. Pewna rodzina zaproponowała, bym pomogła im w sianokosach.

Po przyjeździe wozem drabiniastym na halę oniemiałam... Była usłana krokusami! Trochę zdziwiła mnie pora ich kwitnienia. Pomyślałam jednak, że kwitną przez jakąś anomalię pogodową. Ale gospodarze wyjaśnili, że są to zimowity i moją pracą będzie wyjmowanie ich ze skoszonej trawy, bo są trujące dla zwierząt.
Tak więc, ja miastowa, miałam za zadanie odkładać je na osobną kupkę No, bardzo ciężka robota

Ale trochę ciężka jednak była, gdyż moje serce ściskał żal... cudownie wyglądały na tej łące, a były przeznaczone do spalenia.
Mój ogrodowy pamiętnik 11:24, 06 wrz 2023

Do góry
Kupowałam w styczniu jakieś resztki cebul czosnków Gladiatora na mega wyprzedaży.
Wszystkie wyrosły mimo późnego sadzenia ale 2 cebule nie zakwitły a jedna zakwitła na biało.
Reklamowałam tę białą i obiecali że przyślą mi we wrześniu właściwą cebulę Gladiatora.
Parę dni temu miałam telefon że już wysyłają i wyślą mi 3 cebule skoro te 2 nie zakwitły.
I przysłali w ramach reklamacji zamiast jednej 5 dużych cebul. Jestem mile zaskoczona że tak podchodzą do reklamacji Klientów bo różnie bywa ze sprzedawcami.

Ogród Muszelki 09:35, 06 wrz 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Pierwszy jesienowit Reszta w noskach.

U mnie też ten o pełnych kwiatach się wychylił z ziemi tylko szkoda że one tak szybko się nie rozmnażają jak inne zimowity...
Ogrodowe wariacje 09:03, 06 wrz 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Jest tak piękna pogoda, że aż miło wypić rano kawkę w ogrodzie

Podoba mi się te ujęcie widoku, bajkowo to wygląda❤
Ogród z zegarem 08:58, 06 wrz 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Najpierw zdjęcia na rozgrzewkę

Kiepskie światło i szczerze mówiąc, nie przyłożyłam się

Aga piękny widok❤ Ta trawa z białymi kłosami czy to jest rozplenica wschodnia Flamingo?
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:47, 06 wrz 2023

Do góry
Limki.

Hercules.

Zimowity.
Ogrodowe wariacje 07:56, 06 wrz 2023

Do góry
Jest tak piękna pogoda, że aż miło wypić rano kawkę w ogrodzie

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:53, 06 wrz 2023

Do góry
A o to buttonik
który zanim do mnie dotarł odbył długą i skomplikowaną podróż

Kupiony przez Anię Makao w Skubiance do Joli April, od Joli April do Kasi Mrokasi
Od Kasi Mrokasi do mojej kolezanki Kasi …. I miał być jeszcze 1 punkt przystankowy ale ostatecznie dotarł wczoraj juz bezpośrednio do mnie !
Dziekuje !

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 01:19, 06 wrz 2023

Do góry
Trawy tak wszystko zagęściły, że trudno z sąsiadami przez płot pogadać ☺
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 01:03, 06 wrz 2023

Do góry
Fajnie dziś po południu słońce podświetlało rośliny, trawnik aż błyszczał. Mąż walczy o każdy centymetr wydartego trawnika, ale za to takie ekspresowe koszenie to czysta przyjemność, 15 minut roboty i po sprawie, a dywanik jak się patrzy (:

Mój ogrodowy pamiętnik 21:46, 05 wrz 2023

Do góry
Uschła mi chyba porzeczka czerwona na pniu. Miałam ją parę lat. To takie mało żywotne jest? Bo nie wiem co jej się stało.
Ogród Muszelki 21:23, 05 wrz 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Pierwszy jesienowit Reszta w noskach.

Cud przyrody. Piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies