Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Patrycja_KG_Lu 11:47, 13 cze 2024

Wnętrze.

Patrycja_KG_Lu 11:37, 14 cze 2024

Zaraz przy wejściu do ogrodu po prawej stornie za kontenerami stoją stoły z sadzonkami do zakupienia (zakupiłam dla siebie m.in. werbenę Bampton) oraz metalowe dodatki do ogrodu - rzeźby, obeliski, podpory dla roślin.

Sadzonki, metalowe dodatki tworzone przez męża zasilają budżet ogrodu, aby zakupić kolejne rośliny, stworzyć następne pokoje ogrodowe (w trakcie tworzenia jest herbaciarnia z ogrodem premiowym), utrzymać obecne nasadzenia w dobrej formie. Sposobów na wsparcie ogrodu jest wiele: odwiedziny (biletowane wejście), zakup książki (obecnie Ci co są na Insta słyszeli pewnie o tym, że za jakiś czas pojawi się kolejna), zakup projektu rabaty, sadzonek, metalowych dodatków, które wyszły spod ręki męża. To przynajmniej te, które ja zauważyłam.
Kordina 15:59, 15 cze 2024

Patrysia, dzięki za świetną fotorelację, mój ulubiony zakątek to Ołowiany właśnie
Patrycja_KG_Lu 20:30, 15 cze 2024

Na tym zdjęciu kończę moją relację z tego ogrodu.

Spędziłam w nim kilka godzin (od 11:00-14:30) plus miałam do niego 2 godziny drogi autem. Na początku było oprowadzanie przez właścicielkę, potem był czas na kawę/herbatę, ciasto i owoce, a następnie „czas wolny”. Starałam się uchwycić na zdjęciach rabaty jako całości, nie skupiałam się na portretach poszczególnych roślin czy dodatkach samych w sobie. W międzyczasie rysowałam sobie na kartce rzut z góry, podpatrując jak przechodzą linie rabat, ścieżek, czy dane pokoje ogrodowe na siebie zachodzą czy kończą się w tej samej linii. Mimo tego ograniczenia to i tak ciężko było uchwycić na zdjęciach ogólnych wszystko. Następnym razem pewnie skupię się już na szczegółach i zaplanuję więcej czasu na wizytę.

Z mojej subiektywnej perspektywy zauważyłam, że największą popularnością cieszył się ogród różany (przypadał teraz czas kwitnienia), staw kąpielowy z wygodnymi fotelami, altana, lustra w ogrodzie ołowianym (niemal każdy robił sobie w nich selfie), zadaszone pergole. Może wynikało to z pogody (ciepło i słonecznie), więc naturalnym było szukanie cienia. Choć pięknie zaaranżowano otoczenie dużej szklarni (stoły jadalniane, stoliki kawowe) to nie zauważyłam tam nikogo siedzącego. Lecz zadaszenie tego miejsca odebrało by całkiem ten piękny widok poniżej, który widać z dalszej perspektywy.

W rozmowach przy kawie wiele osób podkreślało dobór dodatków i ozdób w tym ogrodzie. Oprócz tych tworzonych własnoręcznie z metalu były też elementy posiadające długą historię, zabytkowe, sprowadzone z rożnych zakątków świata. Wszystkie zostały umiejętnie rozlokowane po ogrodzie i podkreślały jego charakter scalając go mimo różnych kolorystyk danych rabat (biało-czarny ołowiany, niebieskie NIEBO, czerwono-bordowo-pomarańczowe PIEKŁO, rabata limonkowa itd.) wraz z topiarami, cisami.

Podsumowując, OGRODOWISKO w Przypkach to taka perełka, którą trzeba odwiedzić, ale nie spodziewajcie się, że uda Wam się zobaczyć wszystko za jednym razem. Radzę przygotować się na conajmniej kilka powtórek, bo nie sposób zobaczyć i nasiąknąć tym ogrodem przez kilka godzin. Do tego dochodzi też fakt, że różne rośliny kwitną w innym dla siebie czasie. Kolejny raz planuje ten ogród odwiedzić w okolicach sierpnia/września w okresie kwitnienia traw ozdobnych i astrów.
Patrycja_KG_Lu 20:41, 15 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Zrobiłaś fajne foty Patrycja. Ale jakim cudem bez ludzi?

I masz dobrą orientację w terenie.

Kiedy większość osób skupiła się na kawie/ciasteczkach wybrałam się na spacerek z moim telefonem oraz kartką na której rysowałam sobie rzut ogrodu z góry Właśnie z uwagi na to, że nie chciałam naruszać prywatności innych gości ogrodu nie mam zdjęć stawu kąpielowego i jego otoczenia, nowej pergoli przy kawiarence, a z różanego mam ich tak mało.
Patrycja_KG_Lu 20:44, 15 cze 2024

Magara napisał(a)
Patrycja, dzięki, że się podzieliłaś zdjęciami
Z wielką przyjemnością obejrzałam, mam nadzieję, że kiedyś w końcu i ja do Przypek dotrę

Nie wiem jak masz daleko. Ja miałam 2 godziny jazdy autem w jedną stronę i nie żałuję. Może kiedyś uda się nam większą grupą wybrać w jednym terminie.
Patrycja_KG_Lu 20:52, 15 cze 2024

Tess napisał(a)
Poogladałam, wreszcie widzę ten ogród w szerszej perspektywie.

Szersze kadry pewnie wynikały z tego, że ja dopiero swój ogród zakładam i skupiłam na całości, koncepcji. Osoba, która ma swój ogród pewnie bardziej podpatruje konkretne rośliny lub ich połączenia, które mogłaby wprowadzić w swoim ogrodzie.
Magara 22:54, 15 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie wiem jak masz daleko. Ja miałam 2 godziny jazdy autem w jedną stronę i nie żałuję. Może kiedyś uda się nam większą grupą wybrać w jednym terminie.

Ja mam 5 godzin w jedną stronę Tym bardziej się cieszę z Twojej foto relacji
Obejrzałaś ogród Danusi okiem "młodego" ogrodnika, pokazałaś świetnie
Co nie zmienia tego, że liczę, że kiedyś się wybiorę osobiście
Margo2 23:13, 16 cze 2024

Ja w tym roku muszę koniecznie odwiedzić Ogrodowisko
Utwierdziły mnie w tym Twoje zdjęcia
Gardenarium 23:18, 17 cze 2024

Jest okazja, wydałam nową, szóstą książkę) Będę podpisywać
Rusza przedsprzedaż, wysyłka po 26 czerwca więc za 10 dni.
Cena specjalna 40 zł (normalna 55 zł) na hasło OGRODOWISKO

https://lasksiazek.pl/pl/p/Od-chwastowiska-do-Ogrodowiska-PRZEDSPRZEDAZ/1611

Wszystko, co piękne, zaczyna się od marzeń!

Z ogromną radością i dumą ogłaszam premierę mojej szóstej książki.
Obchodząc w tym roku we wrześniu jubileusz 50-lecia mojej pasji ogrodniczej, z tej okazji przygotowałam dla Was książkę "Od chwastowiska do Ogrodowiska".

To dzieło wyjątkowe, niezwykle osobiste i inne niż wszystkie poprzednie. Opowiada moją, a potem naszą historię, której początek sięga roku 1974.

W książce znajdziecie opowieści o moich początkach, kolekcji kaktusów, o czterech ogrodach, z których najważniejszy jest ten ostatni – Ogrodowisko. Przeżywaliśmy tam wiele przygód, od poszukiwania idealnej ziemi po krok po kroku tworzenie po kawałeczku pięknego ogrodu. To miejsce, gdzie nasze marzenia stały się rzeczywistością.

To zbiór osobistych przeżyć, wzruszeń, radości i systematycznej pracy, wszystko to w duecie z Witkiem.

Kochani miłośnicy ogrodów, ta książka jest dla Was! Niech będzie źródłem inspiracji, pomysłów i wiedzy, która pomoże Wam przekształcić Wasze ogrody w miejsca pełne harmonii i piękna.
Pamiętajcie, że każda roślina i każda rabata ma swoją historię – czas napisać kolejny rozdział Waszej.

Udostępniajcie, aby inni poznali naszą historię.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies