Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:17, 25 sty 2021

Do góry
To idealny środek do poprawy gleby. Kompost jak najbardziej - można a nawet trzeba, też będziemy sypać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:38, 25 sty 2021

Do góry
Mało, na 100 m2 potrzeba niby 2-3 kg, ale ja dawałam dużo więcej. Jakieś 5 kg.
Na trawnik jak najbardziej można. Wszędzie można oprócz kwaśnolubnych, bo ona ma wysokie pH.

W sadzie można sypać nawet 15 kg/100 m2
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 09:19, 25 sty 2021

Do góry
Pięknie, moje podobnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:07, 25 sty 2021

Do góry
Można w każdym czasie, i w czasie sadzenia nawet można dodawać do dołka. Wiosną również. Ja stosuję pylistą, ale kupię też granulowaną, żeby zdobyć doświadczenie. Sypię nie rękami, tylko taką szuflą plastikową.

Potem na to próchnicę

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:12, 24 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moja sprawka podoba mi się takie stwierdzenie
Tymona nie sadziłam, nie wiem, ale wolno rośnie. Lubię sadzić różne odmiany cisów i patrzeć na co je można ciąć.

Tak tak! Twoja sprawka! A czyja?? Mam nadzieję kiedyś wyściskać Cię za to serdecznie Chyba pójdę w tego Tymona i sprawdzę jak da radę. Że rośnie powoli i nie jest wysoki to nawet dobrze. Z braku ogrodu wyżywam się w dwóch niewielkich, blokowych, półcienistych przedogródkach, więc kompaktowe rozmiary, pokrój i jasny kolor będą atutem. Muszę się tylko postarać o odpowiednio duże i zagęszczone rośliny, które będą chciały wyglądać na stożki Pozdrawiam.
Bawarka 19:42, 23 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Misa bardzo fajny kształt ma

Danus, dziekuje
Wyobraznia podpowiada mi, ze wygladaloby oblednie, kilka mis w kwadracie, np 4 szt.na 4 szt., taki kwadrat przetykany pomiedzy misami np trawami
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:28, 23 sty 2021

Do góry
O..to dobra wiadomość, ja też pewnie kupię sporo rozsady różnej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:58, 23 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaszalałam i przejrzałam dwa sklepy z nasionami warzyw, zamówiłam, bo nie wiem czy będzie coś stacjonarnie można kupić atrakcyjnego. a tak, kurier przyniesie do domu.

Idę w pokazowym warzywniku w ozdobne warzywa i dużo na sałatki. I takie warzywa co na zimę mogą zostać (pory, jarmuże). Nawet cebulę zimującą znalazłam, także nowości egzotyczne jakby (okra) - spróbujemy jak smakuje Rozważam warsztaty warzywne z zabraniem czegoś do domu na balkon. Nakupiłam w związku z tym różnych ciekawych nasion...może się uda coś zorganizować w czasie kwitnienia przebiśniegów, ciemierników albo ostatecznie...tulipanów.

Kupujecie już nasiona?

Ja kupiłam część początkiem zimy( bo zimy nie było wtedy i ciągnęło mnie do nasionek) Mam sporo bylin i dwuletnich i jakieś warzywa też, ale pewnie jeszcze dokupię Spotkałam na zakupach panią u której kupuje co roku sadzonki selera, pora, kapustki i pomidorki karłowe zapytałam czy będzie miała w tym roku? Powiedziała, że szklarnia już pęka w szwach i trzy tunele już ma zapikowane, pali w piecach i rosną, tak, ze na pewno u Niej kupię resztę
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:00, 23 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja zapomniałam wczoraj uwiecznić śnieg. Też napadało - a jak z mrozem?

Mróz tez był, całe 48 godzin, najniżej do -17 spadło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:56, 23 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Już się cieszę na nowe wyzwania, będzie co oglądać
Na plusie, ale do marca ciapa i chlapa, wieje bardzo, coś może jutro choć chwilę powycinam, straszą badyle

Irenka ja też, ale u nas błoto, ja spokojnie poczekam. Nie wysilaj się w chlapie. Szkoda zdrowia, pochodź, popatrz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:55, 23 sty 2021

Do góry
Lukrecja napisał(a)

Tak myślałam. Widziałam ładnych kilka lat temu spore stożki z 'Variegaty' w lokalnym centrum ogrodniczym, lecz wtedy dopiero zaszczepiałam się ogrodnictwem (Twoja sprawka!) i nie miałam kompletnie pomysłu od czego zacząć. A trzeba było brać i najwyżej zadołować z donicami. Echhhh...

A co sądzisz o cięciu w stożki naszej polskiej odmiany taxus x media 'Tymon"? Ma pokrój szerokostożkowaty i pięknie wybarwia się na żółto. Zastanawiam się też, czy można ciąć go w kulki.

Moja sprawka podoba mi się takie stwierdzenie
Tymona nie sadziłam, nie wiem, ale wolno rośnie. Lubię sadzić różne odmiany cisów i patrzeć na co je można ciąć.
Tuja globosa- więdnięcie 15:47, 23 sty 2021

Do góry
Ciężar śniegu to spowodował zapewne. Trzeba otrzepać z wilgoci, związać w środku tak, aby nie za mocno to było i wyglądało naturalnie.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:26, 23 sty 2021

Do góry
Karol99 napisał(a)
Hej Czy masz jeszcze u siebie w ogrodzie spartynę? Mocno się rozłazi?

Mocno, włazi w trawnik.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:16, 23 sty 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

No ba... byłam dzisiaj w plantico

A książkę kupie stacjonarnie to będę miała pretekst żeby znowu przyjechać... po autograf

No, ba, też tam pojadę, choć niewielki sklepik. Ale lubię zaglądać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:14, 23 sty 2021

Do góry
Spróbuję, doczytałam że pomaga na problemy z żołądkiem a mam w rodzinie takie osoby, więc poeksperymentuję, pewnie w szklarni albo namiocie. Zapewne sezon wegetacyjny ma dość długi i nie zdąża zaowocować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:10, 23 sty 2021

Do góry
Mnie nie żal, żyję w innym świecie, szczyt zdobyty, więc pozostały nudy, a nudy to najgorsza rzecz na świecie dla duszy twórcy. Nieprawdaż? Lubię tworzyć, a tutaj można tylko konserwować.

Zauważ, Alan Titchmarsch ma już 3 ogród, Hellen Dillon sprzedała swój przepiękny ogród w Irlandii będąc w bardziej podeszłym wieku niż ja, teraz tworzy nowy... Ja też chcę w życiu zmienić cień i wszechobecną zieleń, na słońce i kolory. Poza tym profil rodziny się zmienia, są inne potrzeby, których ten ogród nie spełnia.. Po kilka metrów do płotu, duszę się. Sąsiedzi zaglądają w talerz, wszystko słychać.

Moim marzeniem było mieć ogród nieskończenie wielki z nieskończenie dużą przestrzenią do sadzenia, która nigdy się nie skończy. Tutaj się skończyła.

Ogród nie tylko bukszpanowy będzie trwać, dopóki ja w nim żyć będę
Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 09:24, 23 sty 2021

Do góry
Ona jednak tak powinna wyglądać, to zdjęcia z września

Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 09:22, 23 sty 2021

Do góry
Czy jej liście są delikatne czy ostre? Ona wygląda na właściwą, tylko być może ma zbyt żyzne podłoże aby się wybarwić? Tak sobie myślę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:12, 22 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kupujecie już nasiona?

ja cos tam kupilam juz w Polsce jak bylam w sierpniu. Teraz mam juz gotowe zamowienie ale nie udaje mi sie go wyslac, bo moj sklepik z nasonami nie nadaza z realizacja zamowien i co rusz zamykaja sklep online. Dzis wyslemy mailem, bo inaczej pewnie nic nie dostane a oni maja naprawde dobry wybor bio nasion, nie F2 i takie rozne cudaczki, stare historyzne odmiany i nowe wynalzki, ktorych sie u nas nie kupi w zadnym sklepie w okolicy.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 16:27, 22 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Odkurz środek i to co spadło. Opylaj potem mączką bazaltową, takie widzę rozwiązanie. Chemia chyba nie działa, a tym bardziej żywe bakterie, za zimno.

Dziękuję za radę, będę opylać. Dzisiaj przejrzałam dokładnie roślinki i usunęłam ze 20 kokonów, a jutro zaopatrzę się w mączkę. Może pomoże...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies