Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Typografia ogrodu 15:36, 27 sie 2015

Do góry
Wracając do ogrodu-posadziłam. Właśnie siewki rozplenicy-szczególne podziękowania dla Tess i Filipa,którzy jako jedyni wierzyli,że to nie chwast

Trzymałam je dotąd razem (15 sztuk) w jednej większej donicy i okazało się jes jest o na juz super przerosnieta aż sama nie wierzyłam ale aparatu nie miałam i fotek brak.

Teraz muszę tylko je starannie podlewać bo tak sucho ze żal. Ale w donicy chyba nie byłyby szczesliwsze.
Pomysł na ogród 20:02, 26 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
No to jednak zaczęli tę ulicę.
U mnie też pada.

zaczęli , ale doczytałem się w BIP-ie że podzielili inwestycję na dwa etapy
- pierwszy mniej więcej do połowy no i drugi
robią teraz pierwszy a drugi nie wiadomo kiedy
a ja jestem na początku tego drugiego
Ogród w Klein Kottorz 12:23, 26 sie 2015

Do góry
Myślę od dwóch dni jak ci poradzić... co z tym "dobrobytem" począć.
Zacznę może od pierwszej myśli - na całe szczęście dla szmaragdów, że wierzba ci padła Ona, ta wierzba, docelowo rozrasta się na 6-8m szerokości, a tuje jesli coś je dotyka tracą gałązki.

Podobnie jak ty zachwycam się eleganckimi, wymusztrowanymi ogrodami, ale czy taki musi być każdy ogród? Nie! Jednak przy nasadzeniach zauważam, że zupełnie nie bierzesz pod uwagę docelowych gabarytów i pokroju roślin. A to błąd (vide pierwsze strony wątku Tess) - za kilka lat do twojego ogrodu wprowadzi się permanentny chaos, a nie przypuszczam, by o to ci chodziło. /Nie bierz moich słów jako krytykę - nie potrafię inaczej ci uzmysłowić gdzie popełniasz błąd/
jałowiec Horstman - ten jego dziwaczny, mroczny, zachwycający pokrój zasługuje na wyeksponowanie
Spadek rabaty teraz przeraża, ale za 5-7 lat jak rosliny urosną ów spadek nie będzie zauważalny. Szmaragdy pociągną w górę i utworzą ścianę przed którą w naturalny sposób uwidoczni się rabata. Radzę nie robić przeplatanek w nasadzeniach co 2-3 sztuki. O wiele lepiej wyglądają nasadzenia w min. 5-7. Przeplatanka na razie dobrze wygląda, ale za kilka lat stanie się problematyczna choćby z racji zapotrzebowań siedliskowych roślin (np. tuje lubią wilgoć, a jałowce wolą sucho - a jedne i drugie płytko się korzenią)... trzeba wspomnieć także o aspekcie wizualnym.
Proponuję wszystkie tuje szmaragdy sadzić jako ramę. W miarę wzrostu i cięcia wyrównasz wzrost. Branant wymaga większych odstępów i bardzo regularnego (od młodości) cięcia (nawet co 5-6 tyg. by utrzymać zwarty, elegancki pokrój. Bez tych zabiegów pielęgnacyjnych wyrasta nieforemny krzaczor, a potem drzewo łysiejące od dołu z rozwichrzonymi gałązkami.

Dla klonów palmowych, azali, hortensji potrzebujesz stanowiska z kwaśną glebą i na pewno nie powinny rosnąć w bliskim sąsiedztwie świerków, bo wspólny mianownik - płytki system korzeniowy skaże te pierwsze na powolną wegetację.
Reasumując
Tak jak wcześniej pisałam kluczowym doborem u ciebie musi być docelowy (chociaż za 10 lat tak jak podaje strona Związku Szkółkarzy Polskich) wzrost, pokrój, wymagania siedliskowe (nasłonecznienie, ph, wilgotność podłoża etc), nie konkurujący ze sobą system korzeniowy. Te informacje pomogą ci pogrupować rosliny, wybrać odpowiednie na przyszłość odległości i zaplanować wizualnie rabatę za 10-20 lat. I jeszcze jedno - wizualnie i roboczo (prace pielęgnacyjne etc) najlepsze są rabaty do 3,5 - 4 m szerokości. Może warto by teraz zaplanować jakieś placyki, zakamarki i ścieżki (choćby na szerokość taczki)

Pomysł na ogród 18:00, 25 sie 2015

Do góry
No to jednak zaczęli tę ulicę.
U mnie też pada.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 17:58, 25 sie 2015

Do góry
Szperacz musi pojechać na Olimpię bardzo rano, około 7, a czasem i to jest za późno. ale antyków tam nie kupisz, raczej PRL i róźniste przydasie, szczególnie dla panów (i pań o zdolnościach manualnych).
Mój eM uwielbia tam jeździć, zawsze coś fajnego dla swoich potrzeb przytarga - za grosze.
Większość to jednak konfekcja, w tym ubrania z drugiej ręki (niektóre stoiska z odzieżą używaną nawet ekskluzywne). Uprzedzając ew. pytania - nie kupuję w nich, bo nie mają odpowiednich rozmiarów
W Gąszczu u Tess 17:31, 25 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Pada!
Deszcz u mnie pada!
Yupi!!!
spokojny, jednostajny... to może popada na tyle długo, żeby glebę choć trochę nawilżyć.

U mnie też padało, dobrą godzine, wreszcie podlało porządnie ogród.
W Gąszczu u Tess 17:31, 25 sie 2015

Do góry
wiem, Ewuś, czytałam. ale u mnie już pada co najmniej kwadrans i nie zamierza przestać (chyba).
W Gąszczu u Tess 17:21, 25 sie 2015

Do góry
Pada!
Deszcz u mnie pada!
Yupi!!!
spokojny, jednostajny... to może popada na tyle długo, żeby glebę choć trochę nawilżyć.
Pomysł na ogród 16:54, 25 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Aleś się dorodnej życicy dochował
Też u mnie próbuje się rozgościć.

Wgłębnika zazdraszczam, fajny.
A co z ulicą?

ulica ....jakieś prace ruszyły , ale w gminie nie byłem - brak czasu
zwieźli kręgi do odwodnienia i przepusty do rowów melioracyjnych
robią studzienki telekomunikacyjne , wczoraj podłączali u nas światłowód
tak więc za chwilę będzie mega internet , chociaż ten do tej pory - radiowy niczego sobie hula

kiedyś wykończę wgłębnik kamiennymi murkami i kamiennym zielnikiem
ale na razie cieszy oko to co jest
świetne miejsce na wieczorne ognisko
Szałwie czy lawendy? 16:26, 25 sie 2015

Do góry
Zakonotowane - na nornice łapki na myszy z czekoladą.
Aga, daj koniecznie znać, czy i u Ciebie skuteczne było.
W Gąszczu u Tess 14:57, 25 sie 2015

Do góry
Dzięki Tess, czyli to może być to, czego szukam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 13:41, 25 sie 2015

Do góry
Znajomi mogliby mnie wcale nie zobaczyć
Mieszkanie jest zupełnie niezależne od mojego.
ale masz rację - do Kopernika i na stadion dalej, niż z ibisa No i cena rzeczywiście zdumiewająco niska. Za tyle to w żadnym miejscu w Polsce nie mieszkałam, nawet w agroturystykach itp. A tu hotel w stolicy
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 13:16, 25 sie 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
W weekend mamy zarezerwowany nocleg w ibisie w Warszawie, urządzamy sobie wycieczkę Nareszcie obejrzymy centrum nauki Kopernik, z ogrodami na dachu Bilety kupione.
Wcześniej w sobotę stadion narodowy + zlot foodtrucków + mistrzostwa burgerowe (hehe obejrzymy stadion i coś chapniemy do jedzonka). Potem spacerek po Starym Mieście, z finiszem na 19tą Jazz na Starówce na Rynku. O 21.30 Festiwal Światła w Łazienkach Królewskich.
Ranek niedzielny mamy wolny, może wezmę wszystkich na pchli targ na 12 tą koncert chopinowski w Łazienkach, szybki obiadek i na 14tą20 Kopernik i do domku

To w Warszawie się tyle dzieje?
Czegoś nic nie mówiła? Przenocowałabym Ci te sześć osób, do września mam wolne powierzchnie mieszkalne. I ode mnie blisko na pchli targ
Następnym razem zanim zamówisz, napisz
Co z tym ogródeczkiem począć 13:09, 25 sie 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tesiu ale ja je celowo w to miejsce kupiłam, bez nich by było tam pusto

Ty mnie nie wnerwiaj, Babo To znaczy, że nabyłaś je mając świadomość, że będą miały w tle stodołę. To czego teraz dziury szukasz w całym?
Ładne są, dobrze wyglądają. Minie kilka dni i się opatrzysz/przyzwyczaisz. Ile kosztowały i gdzie takie można nabyć? Tylko nie mów, że w tym sklepie, co to tylko u Was jest. Jak on się nazywał?
W Gąszczu u Tess 12:54, 25 sie 2015

Do góry
Mnie się elata podoba. Jest wyższa, niż beatles, sporo, no i dopiero na górze się przewiesza. Ma trochę łamliwe liście, więc nie należy np. lać po niej silnym strumieniem wody.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:52, 25 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Myślisz, że w jeden dzień zrobią to ogrodzenie? Wątpię...
Gazety kładź i trawę na nie. Coś położyć chyba powinnaś, bo się zamęczysz z chwastami. Jeśli to był ugór wiele lat nie uprawiany, to będą rosły jak szalone.

wiem cos o tym
ja jeszcze walcze
Moja codzienność - ogród Oli 12:26, 25 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Olu nadrobiłam ... i jestem pełna podziwu dla tego co stworzyliście - altana jest cuuuuuudna

Konieczki napisał(a)
CZAD

Magda70 napisał(a)

Ja pierdziu....!!
Z tej strony to ujęcie to już w ogóle bajka...

Tess napisał(a)
Bosko.

butterfly napisał(a)
Ola , wyznaczasz trendy kochana. ... oj , wysoko ta poprzeczka, wysoko. ..
Przyjdzie nam lekkoatletyke potrenować

beata_m napisał(a)
Wysoko ta poprzeczka, zgadzam się ja to się czasem boję do Oli nawet zaglądać. Żebym choć w połowie tak cudnie miała pozdrawiam ciepło

Bogda napisał(a)
Olu-cudnie

Anias napisał(a)
Poprostu pieknie!! i do tego jak pieknie wszystko kwitnie!
Szacun!

Aniaaa napisał(a)
Ola powiedz,że ta altana to atrapa Wpatrywałam się kilka dobrych chwil,niesamowicie wygląda.Podziwiam Wasze pomysły,Waszą pracowitość i gratuluję megazdolnego męża
Miłego wieczoru

baraga1904 napisał(a)
...ładnie, ładnie Olu ...wszystko psuję i wymuskane...zaglądam często
...buziam...

lojalna_ napisał(a)
Olu patrze na te foty jakbym widziała pierwszy raz Twoj ogrod, jak to sie wszystko pieknie zgralo, wyroslo , harmonia ktora tutaj panuje i doskonalosc jest dla mnie niedoscigniona ale jak bardzo inspirujaca bosko !

alinak napisał(a)
Olu dziewczyny maja rację to świetna metamorfoza .czekam na końcowy efekt altany . zaglądam co rusz do ciebie ale już dzisiaj pisze Podoba mi się bardzo u ciebie a najbardziej ta świetna thuja . wiesz że mam sentyment do angielskich ogrodów a ta jakby prosto z wysp ja tu ktoś wsadził .

dziękuję dziękuję dziękuję buziaki dla Was
Co z tym ogródeczkiem począć 12:13, 25 sie 2015

Do góry
Oj przestań z tymi zgrzytami. Uwarunkowania budynkowe masz jakie masz, ale czy na wsi nie może być elegancko? Przecież rabaty masz iście nie zagrodowe, to czemu donice miałyby takie być?
Może daj je bliżej tarasu, żeby tak centralnie na wejściu nie stały?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:37, 25 sie 2015

Do góry
Myślisz, że w jeden dzień zrobią to ogrodzenie? Wątpię...
Gazety kładź i trawę na nie. Coś położyć chyba powinnaś, bo się zamęczysz z chwastami. Jeśli to był ugór wiele lat nie uprawiany, to będą rosły jak szalone.
Szałwie czy lawendy? 11:27, 25 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Piękna odpowiedź. Przypomniało mi to zdarzenie z wczesnych lat szkolnych mojego syna. Jeden z jego kolegów na sprawdzainie (na żadne pytanie nie znał odpowiedzi) napisał: "Nic nie wiem, ale proszę wziąć pod uwagę ładne pismo". Nauczycielka postawiła piękną jedynkę z dopiskiem: "wzięłam i starałam się odwdzięczyć równie ładnym".

Jest jedną różnica, on pisał to z myślą o korzyściach, a ja robię to z serca bo mi się podoba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies