Figaro nie mam raczej problemu z tlumaczeniem ta konkretna monarda pokazana na fotce nazywa sie Donnerwolke
ta natomiast to
Beauty of Cobham
w normalnym swietle ma taki kolor:
I pysznoglowka po polsku nazywa sie tez monarda
Na Bawarii mieszkam 12 lat
a ogrodu w calosci chyba nigdy nie pokazywalam, tak naprawde sie nie da, bo dosc duzy jest. Trzeba sobie go poskladac w calosc duzo fotek tu na watku, troche jest w wizytowce ale ta w aktualizacji i ciagle na nia czasu nie mam.
Ależ mnie to zdjęcie podoba się! Jak różu nie lubię, to jestem w stanie bronić poglądu, że to nie róż, a nawet jeśli jednak, to jakiś fenomenalny
O! Morelowy to jest! Normalnie bym się w taką kieckę ubrała, czyli nie może jednak być to róż
No takie okazy jak na ponizszych zdjeciach bym wolala. Moj powojnik wyglada jak Twoj na pierwszej fotce. Hmm ... To mial byc powojnik Sweet Summer Love. Z tego co wiem, to przycina sie go w marcu na 30 cm. Tak tez robie. Mimo, ze w lecie dorasta gora do 50cm. A moze dostalam jakas pomylona sadzonke i to nie jest ten?
Przybyło mi tam ok pół metra ziemi (panowie przesunęli mi ogrodzenie z korzyścią dla mnie)
Chciałabym wywalić śnieguliczkę, która tam rośnie bo wchodzi mi na ogródek nowymi rozłogami i nie wiem co tam wsadzić zamiast niej w taki cień.
Milka
Juk u mnie dużo i w kępach gęsto, a i piasek im służy chociaż juki zadowolone
Skalniak duży i ładnie go widać z tarasu, ale maj jeszcze tam piasek do murowania i nie mogę strzelić zdjęcia z daleka.
Brązowa mi tam nie pasuje, berberys tez nie, raczej tylko trawa, która nada lekkości; może wybierzesz molinię Variegata, cudna trawka, fajny kwiatostan, świetny pokrój i wielkość, fajna jasna plama przy kulach, wiosną szybko rusza, zupełnie nie wymagająca; u siebie chce spod kul wywalic wilczomlecz bordowy i zurawki i dac własnie molinie, mam je w innych miejscah, dużo i uwuelbiam.
sorki, wklejam foto, potem usunę
to są molinie
wcale nie gorsze od hakone, które rosną ogromne, moje około 1m niektóre już mają.
a może masz takiego co kwitnie na dwuletnich pędach i przemarza? przycinasz go? mam wielkokwiatowego Hagley Hybrid nic mi nie urósł od tamtego roku a nawet bym powiedziała ,że jest jeszcze mniejszy( ale kupiona mała sadzonka w jakimś markecie ,może dlatego?) zobacz sama
Ten z włoskich i już ladnie kwitnie ( purpurea plena elegants)
a to Kermesina ...muszę ja zabrać bo ten spirit ją zeżre