Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

AnnaB 21:39, 27 lip 2017

Kochani potrzebuję Waszej pomocy. Moje bukszpany posadzone zostały rok temu. Do tej pory rosły pięknie, w ostatnich dniach zauważyłam coś dziwnego na jednej małej kulce a teraz widzę że zaczynają brązowieć też inne. Wygląda to tak:

Co im dolega? Kocham bukszpany, ale od niedawna, nie znam się na ich chorobach ale zrobię wszystko żeby je uratować! Bardzo proszę o radę: co robić????
Gosiek33 08:01, 28 lip 2017

wczoraj zauważyłam takie zmiany na perukowcu

Co mu się przydarzyło? Do tej pory poza przymarznięciem wiosennym był okazem zdrowia?
Mazan 13:21, 28 lip 2017

Gosiek33

Wytnij chorą gałązkę i zobacz czy nie brązowieją wiązki przewodzące. Objawy są podobne do weticiliozy.

Pozdrawiam
Mazan 13:41, 28 lip 2017

Elinka

To może być zgorzel kory. Najlepiej odkazić roztworem jodynowym i po tygodniu opryskać PW. Po 14 dniach powtórzyć lub posmarować maścią Betadine polecaną przez Toszkę.

Pozdrawiam
Elinka 16:43, 28 lip 2017

Pewnie to glupie pytanie ale skad sie to bierze , przeciez drzewko jest u mnie od tygodnia pien przy tyczce w doniczce wiec w szkolce stalo swobodnie
Elinka 16:52, 28 lip 2017

Mazan, a taka mascia ogrodnicza jaka stosuje sie przy obcinaniu galezi tez mozna?
I nie gniewaj sie za moja niewiedze, ale ten roztwor jodynowy to sie jakos robi czy mozna kupic?
21:13, 28 lip 2017
Witam
Dziś na ściółce z kory znalazłam takie kawałki drewna.W środku tych wałeczków (grzybków?) są nasionka bo jedno roztarłam z ciekawości.To jakaś grzybnia? Czy to jest szkodliwe dla ogrodu?
Lipiec jest bardzo deszczowy.Ściółka cały czas mokra.Czy to może być przyczyną?
W tamtym roku nie zauważyłam tych narośli.

Elinka 23:47, 28 lip 2017

Mazan, zeby Ci sie nie nudzilo kolejna porcja )

Gruszka

Jakby dwie choroby na raz rdza i cos jeszcze te. Plamy
I nie wiem czy to wazne czytalam gdzies ze przy jakiejs chorobie galezie rosna w tzw candelabr czyli wszystkie wznosza sie do gory jak w swieczniku bo ta gruszka jakos tak ma i winogronko dla odmiany tez cos podpowiesz bo tu jeszcze bardziej zielona jestem

Mam topsin, amistar, gwarant, miedzian, ...

Gosiek33 07:51, 29 lip 2017

Mazan napisał(a)
Gosiek33

Wytnij chorą gałązkę i zobacz czy nie brązowieją wiązki przewodzące. Objawy są podobne do weticiliozy.

Pozdrawiam

dziękuję

na szczęście przekrój gałązki zda się być całkowicie jasny, a tu zbliżenie na listki

Mazan 13:30, 29 lip 2017

Gosiek33

Sprawdź odczyn na poziomie korzeni. Jeśli poniżej pH 6,5 Należy odczyn podnieść.

Pozdrawiam