Proszę o pomoc w identyfikacji odmiany. Już wydawało mi się, że to może być Claudia, ale ma jednak taki "cieplejszy" odcień...
Kwitnie niezawodnie - tutaj nawet w korzeniach sosny, nie wykopywany od wielu lat -
chciałabym go zdecydowanie więcej
Moja znajomość traw jest praktycznie na poziomie zerowym, ale z tego co podpatrzyłem w necie, to pod nazwą miskant gracillimus występuje trawa zielona. Trawa jak każda roślina może wyglądać różnie w zależności od warunków (ilość światła, wilgotność, rodzaj gleby) w których rośnie np. na stanowisku słonecznym może wybarwiać się inaczej. Niektóre rośliny normalnie występujące na terenach suchych i mające małe liście posadzone na stanowisku wilgotnym tają się dorodne o dużych liściach. Na początek poszukaj może więcej informacji na temat tej konkretnej odmiany - kształty i wybarwiania się liści i porównaj z Twoją. Jeśli się nie uda, to pozostaje sprawdzenie najpopularniejszych odmian miskantów w ten sam sposób.
Ale piękny widok, trawa rewelacja, u mnie w tym roku tragedia ale muszę to przeżyć, róże masz piękne no i trawy,a co to za trawy na pierwszym planie na tym zdjęciu co jest aktualnie? Pozdrawiam
Nasiona bede zbierać ...ona dłuo utrzymuje kwiat to nasionka dopiero na jesieni...jak zbiorę dam znać ... chętni niech się wpiszą lub przypomną póżniej
Witam serdecznie. Może i mnie przyjmiecie do swojego grona i nie szczędząc rad pomożecie stworzyć przyjemny ogród. Od maja jestem posiadaczką ogromnego terenu. Działeczka jest na wsi niedaleko Trójmiasta. Obrzeże działki obsadzone jest wysokimi zadbanymi świerkami. Patrząc od strony wejścia - prawa strona jest tak zwana użytkowa i mam tam kilkanaście drzew owocowych i na szybko stworzony w tym roku warzywnik. Z tej strony wyznaczone też jest miejsce na ognisko i tu ma powstać grill z wędzarnią. Lewa strona to część rekreacyjna i tą muszą ładnie zagospodarować. Początkowo myślałam o dużej okrągłej rabacie i półkola wyznaczające miejsce na ławeczkę, huśtawkę ale ta koncepcja wydaje mi się trudniejsza do nasadzeń żeby rabata nie wyglądała jak klomb w parku. Teraz skłaniam się ku koncepcji żeby jakieś pół metra od świerków ( miejsce pozostawione na zabiegi pielęgnacyjne) stworzyć proste rabaty. Na pewno powinny się tu znaleźć szybko rosnące trawy, hortensje, funkie, lawenda, przy ławeczce kalina wielkokwiatowa, róże. Do wejścia myślę że będzie prowadzić rabata z drzewkami formowanymi ale nie wiem jeszcze co wypełni dolne partie. Mam do wykorzystania kamienie różnej wielkości, łącznie z dużymi.