Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród na glinie 08:44, 18 wrz 2015

Do góry
sorki za chwasty
ale po lewej stronie rabaty dosadziłam truskawki, a między studnią a nimi będzie kamienna ścieżka

tu gdzie ekobordy zacznie się prostokątny placyk pod huśtawkę
3 tawuły imitują żółte cyprysiki
początkowo myślałam o 3 kulach bukszpanowych, ale stwierdziłam ze na tle ciemnych szmaragdów lepiej będą te cyprysiki wyglądały, a mam je na liście must have

w narożniku pienna róża

a tu ekranik i widok w drugą stroną na kolorystykę nieco inną, no ale muszę się jakoś do tego jarząba dostosować
Ja i mój ogródek, a może ogród 23:47, 17 wrz 2015

Do góry
I cóż tu dodać... kawał dobrej roboty! Pięknie u Was. Już oczyma wyobraźni widzę piękne wysokie tuje (czy to szmaragdy?) berberysy, tawuły, jałowce, trawy...
Czysto, pięknie, tylko wypoczywać. Oby Ci zdrowo roślinki rosły
Pozdrowionka
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 20:49, 17 wrz 2015

Do góry
katarzyna_kubik napisał(a)

Przepraszam ze takie opóźnienie, ale końcu nawożą mi ziemię od frontu i będę mogła powoli projektować w praktyce...
Sylwia myślałam o tawule goldflame i golden princes/ nie za niskie te odmiany? jeśli nie to z czym mogłabym je połączyć aby szpader nie składał się tylko z szeregu tui(który i tak jest koniczny) i szeregu tawuły. może inne krzewy o podobnych wysokościach? doradzisz coś?

Wybór jakiego dokonałaś stworzy ogród formalny, nowoczesny- na taki styl się decydujesz czy jeszcze szukasz?
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 13:33, 17 wrz 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Szmaragd jest bardziej zwarty i ma ładny pokrój brabant jest bardziej taki rozczochraniec - czyli co wolisz fryzjera czy fryzurę na hipisa ha ha

Do ogrodu formalnego lepszy szmaragd do naturalistycznego brabant lepszy.
A jakie tawuły chcesz dać przed tujami bo są różne, a każdy gatunek osiąga inne rozmiary docelowe i ma inny pokrój?

Przepraszam ze takie opóźnienie, ale końcu nawożą mi ziemię od frontu i będę mogła powoli projektować w praktyce...
Sylwia myślałam o tawule goldflame i golden princes/ nie za niskie te odmiany? jeśli nie to z czym mogłabym je połączyć aby szpader nie składał się tylko z szeregu tui(który i tak jest koniczny) i szeregu tawuły. może inne krzewy o podobnych wysokościach? doradzisz coś?
Ogród dla moich synków 17:50, 16 wrz 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
no proszę jakie super zakupy
widzę, że się dzieje rabatowo
wydaje mi się, że fajnie to będzie wyglądać

Dzięki Domoniko Dokupiłam jeszcze tawuły Śpieszę się, bo to ostatni moment na sadzenie.
Malutki pod lasem 22:13, 06 wrz 2015

Do góry
paula23 napisał(a)
A co do klona nie myślałaś żeby mu coś wokół pnia posadzić ? np. hosty jeśli jest wystarczająco z cieniem/półcieniem albo żółte żurawki będą się ładnie odbijać i będą pasować do rabatki wzdłuż chodnika. Kurcze miałam gdzieś zapisane takie zdjęcie ale nie mogę znaleźć. To tylko taka lekka sugestia

Zamysł był taki, że on rośnie w trawie, a pod płotem jeszcze jest rabata z cisami, miskantami i limkami
Żółte żurawki były wzdłuż chodnika, niestety przypaliło je słońce i musiałam wymienić na tawuły, odratowałam je w ostatniej chwili i teraz są w doniczkach z boku domu od północy. Widzisz więc, że hosty także nie wchodzą tu w grę, wejście na działkę jest od zachodu, południe jest od tej strony bardziej zagospodarowanej, z trawnikiem już, więc tam jest ciągła patelnia
Malutki pod lasem 22:01, 06 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Serio Pisałam nawet o berberysach, że bym je tam widziała
Fajny, duży klonik kupiłaś Chociaż pewnie mu trochę smutno tak samemu

Super cieszę się
Klonikowi mam nadzieję, że nie będzie smutno i ładnie będzie rósł Dostanie towarzystwo rabatki pod płotem, na razie muszą mu wystarczyć żurawki i tawuły wzdłuż chodnika
Pogubiłam się po drodze... 21:10, 02 wrz 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ślicznie wygląda murek. Bardzo ładne rośliny dobralas.

Karol ja rośliny złe dobrałam i dobrze ze tu trafiłam to dziewczyny mi pomogły przesadziłam brzozy, najgrubszą do tej pory rzecz jaką zrobiłam było posadzenie tych brzóz w murku, ale to szczegół potem przesadziłam żurawki, a w ich miejsce poszły róże, dodałam lawendę potem wywaliłam tawuły japońskie i w ich miejsce posadziłam rozchodniki i tak już jest do teraz na pewno dosadzę róż, bo wbrew temu co widać na zdjęciach jest tam trochę pustego miejscafajnie że ci się podoba, dzięki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 02 wrz 2015

Do góry
Izoldo dzięki za wskazówkę, azalii japońskich mam już sporo w ogrodzie na tej rabacie są : zaczynając od trawek, 2 małe świerki kule, jodła koreańska, za tym korzeniem magnolia przed nim cyprysik i klon czerwony w nogach irga. Dalej 2 azalie, wierzba pendula, 4 tawuły, 2 żarnowce, 4 azalie japońskie, druga magnolia, 10 szt lawendy.

Planuje dodać do wszystkich rabat bukszpany kuleczki i trawy (turzyce) ale czekam na dokończenie ostatniej rabaty żeby tak hurtem zamówić.

Rzecz w tym że odstępy miedzy trawkami to około 30 - 40cm i nie bardzo widzę jak tam dosadzić azalie czy bukszpany bo wydaje mi się że mało miejsca a chciałam to jakoś ożywić bo w tym grysie są prawie niewidoczne
Pogubiłam się po drodze... 23:52, 01 wrz 2015

Do góry
Murek
08 maj (do Ogrodowiska dołączyłam 26 maja)

20 czerwiec ( jeszcze rosły tawuły)

25 czerwiec (już rosły rozchodniki)

02 lipiec
Ogród Anety 22:29, 01 wrz 2015

Do góry
coban napisał(a)
Witam serdecznie, niedawno natknęłam się na Twój ogród i bardzo chętnie wracam...rzadko spotykane "gustowne" połącznie wielu gatunków roślin....allllle najcudowniejsza rabata z śliwą pissardii urzekła mnie kompletnie, ponieważ właśnie dokładnie taką samą rabatę chcę stworzyć przed swoim tarasem, pomysł kłębił się w mojej głowie a tu proszę mam dowód że wygląda pięknie. W moim zamyśle zamist tawuły szarej były hortensje Limelight.....co o takiej zamianie sądzisz? Dodam że wokół domu mam póki co krajobraz księżycowo-pobudowlany i ogród jest w fazie planowania

Hortensję będą napewno ładniejsze, sama mam posadzone w tym roku za sliwami ale jeszcze nie kwitną.
Ogród tworzony z pasją 18:41, 01 wrz 2015

Do góry
Oj tak

A tak odbiegając od tematu, dwa dni temu(?) jakoś tak podlewałem rabatę dzisiaj patrze a hortensje całe oklapniete, tawuły japońskie mają zwinięte listki, berberysy tak samo. Masakra. Niech ten deszcz w końcu spadnie. Ale żeby jakoś ten ogród nawodnic to musi chyba ze 3 dni padać...
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 14:12, 31 sie 2015

Do góry
Edyta10 napisał(a)
Haniu, ja też tnę tawuły w kulki fajnie że ostróżki u Ciebie rosną, u mnie nie chcą niestety...
nawłoć dość wysoka jest, może być pod płotem jako letni żywopłot i w nogi coś niższego można posadzić

Właśnie, właśnie Edytko żal mi tych nawłoci i też tak myślę: pod płot a w nogi coś niższego
Ależ upał u nas. Masakra. Kiedy ja będę przerabiać te moje rabatki, jak tu ciągle skwar i brak deszczu.
Ponoć, od środy ochłodzenie będzie na jeden tydzień a później znów upały
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 02:07, 31 sie 2015

Do góry
Haniu, ja też tnę tawuły w kulki fajnie że ostróżki u Ciebie rosną, u mnie nie chcą niestety...
nawłoć dość wysoka jest, może być pod płotem jako letni żywopłot i w nogi coś niższego można posadzić
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 23:39, 28 sie 2015

Do góry
Pamiętacie moje ogolone tawuły?
Teraz zagęściły się i powtarzają kwitnienie.
Faktycznie Danusia miała rację - postrzyżyny dobrze im zrobiły.
Mały ogród Kasi 17:05, 26 sie 2015

Do góry
Postanowiłam
a) najpierw parkan
b) na łezce bez zmian
c)no chyba że dorwę jakąś wielką śliwę wiśniową w super cenie na podmianę za tę małą
d) potem wywalam tawuły na lewo od łezki
e) potem drzewa 2 dosadzę na lewo od łezki w miejsce tawuł
d)nie postanowiłam jakie
Ogrodowe przygody 13:31, 26 sie 2015

Do góry
Iwonko róże obłędne zresztą cały ogród piękny wieczorkiem wrócę poczytać cały wątek..
na tej rabacie kulkowej, te największe kule to są tawuły? czy coś innego?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:37, 26 sie 2015

Do góry
asiha napisał(a)
tak myślałam aby brabanty wyrzucić ( wsadzić je koło szmaragdów w brakującą lukę?). W ogrodzie mam sporo różnych traw, berberysów, jałowce skalne, pęcherznice, tawuły....od kostki ku płotowi będzie lekki spad.

Szmaragdy uzupełnij tym samym jeśli chcesz przełamać monotonię to jest kilka fajnych odmian żółtych tuj Aureospicata, Jantar, Maria. Grupuj berberysy, trawy, do tego trochę bylin, hortensje. Teraz jest dobry czas na zmiany w ogrodzie.
Pęcherznic i jałowców nie sadzę. Zamiast nich polecam hortensje, wajgele, derenie, i cisy kolumnowe.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:47, 25 sie 2015

Do góry
tak myślałam aby brabanty wyrzucić ( wsadzić je koło szmaragdów w brakującą lukę?). W ogrodzie mam sporo różnych traw, berberysów, jałowce skalne, pęcherznice, tawuły....od kostki ku płotowi będzie lekki spad.
Mały ogród Kasi 12:18, 25 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

popieram

a może tak posadzić drzewa wzdłuż ogrodzenia
albo chociaż na lewo od łezki
kilka takich samych, np. wyśnione graby fastigiata
jak się zasłaniać to po całości

a z innej beczki, to jakoś nie widać tylnej granicy łezki, schowała się za roślinami
może przyciąć te iglaki co są z tyłu po grubości a wzdłuż łezki, na rabacie z nią posadzić rządek jednakowych, niewysokich roślin, które podkreślą jej kształt i odetną się na tle żywopłotu?

dla wiąza może inne miejsce się znajdzie?
ładne drzewo

Gosia- no właśnie ten kawałek na lewo od łezki jest taki jakiś nie bardzo. Przyglądałam mu się z rana- tam są 2 krzewy tawuły wczesnej spirea arguta (za którymi poza kwitnieniem nie przepadam) i borówki amerykańskie (muszą zostać). Jakby te tawuły usunąć, to ze 2 drzewka wcisnę, może właśnie graby. Pomysł mi się podoba Zwłaszcza że nie chce tam ciągnąc litej ściany iglakowej.Poczekam na parkan i zobaczę czy graby się zmieszczą z koronami, jak nie pomyślę nad czymś innym z koroną wyżej.

Łezka- iglaki są cięte po grubości i od góry- to ma być lity ekran. Ale na razie jeszcze tak nie do końca wygląda.
Nie wiem czy ją odcinać od żywopłotu, podoba mi się zarośnięta. Najbardziej to zarasta ją ta morwa pendula, ale ona w tym miejscu tak ładnie rośnie, że aż żal ją ruszać. Chyba podkreślę łezkę z zewnątrz obwódką granitową, ale wciąż się waham, czy jej nie powiększyć i obwódki nie robimy, żeby znowu nie było 2 razy roboty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies