Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:03, 11 mar 2016

Do góry
Ostatnio mam mało czasu na O. Praca, dom sporo pochłaniają czasu W ogrodzie: przyciełam berberysy, tawuły, byliny, brzydkie liście żurawek. Odkryłam wrzosy, jesienią sadzone hortensje. Zakupiłam kłącza host - chyba je muszę wsadzić do doniczek bo już puszczają listki w woreczku. Dzisiaj zasiałam stipę W zakupionej torebce pkazało się, że jest ich niewiele i takie maleństwa... Do każdej doniczki z mini szklarni starałam się wrzucić po 3-4 nasionka Mrówcza robota przyznam, że robiłam to po raz pierwszy. Jak się nie uda to pewnie i ostatni
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:47, 11 mar 2016

Do góry
Zaglądam na szybko... cofnęłam do fajnych kul niebieskich.. aż bałabym się je dawać w ogrodzie, że ktoś mi ej stłucze.

Pięciorniki - też mówię beeeee.. ja wyciepałam wszystkie.. jak się zostały to jakieś po kątach zapomniane.

Berberysy fajne tylko kolczaste i jak trzeba przyciąć, to nie ma opcji by się gdzieś nie zabił kolec.. ostatnio mi wlazł pod paznokcia, głęboko.. ryczałam i haratałam pod paznokciem by się do niego dostać zanim nie zacznie gnić z palcem.

Tawuła - mieszane uczucia... miałam tę dwukolorową też... i wyciepałam. Jak zakwitną to się robią potem brzydkie krzaczory, trzeba często przycinać i są wtedy fajne kopułki. Liście fajnie się potrafią przebarwiać.. wiec jak tawuły to z założenia trzeba ciąć..
Tawuła japońska - Spiraea japonica 12:54, 11 mar 2016

Do góry
Poradźcie kochani czy dadzą sobie radę tawuły Goldflame w pobliżu sosny?Mam rabatę, która rozpoczyna się na słońcu ale ciągnie się aż pod sosnę. W części słonecznej rosną trawy i lawenda , ale rabata przechodzi w strefę zacienioną sosną gdzie rosną hortensje. I tam również miałaby trafić część tawuł... Chciałabym ,żeby wszystkie rosły równo i nie wiem czy te w cieniu( nie całkowitym bo słońce tam tez dochodzi tylko mniej) dadzą rade?
Ogród tworzony z pasją 06:55, 11 mar 2016

Do góry
Zatem tym bardziej u mnie nie będzie... Wiesz co? Wczoraj chciałam zamówić tawuły Golden Princess. Chciałam... Bo się wkurzyłam. W ub tygodniu były po 7-8 zl, a wczoraj juz ponad 11 zl! Plus przesyłka 18 zl... Zdzierstwo. Nie zamówilam... Trudno, pewnie sie wstrzymam.
Ja i mój ogródek, a może ogród 22:44, 10 mar 2016

Do góry
Szkoda kasy na pięciorniki, żadna rewelacja są takie rozlazłe przynajmniej moje, a jak je w tamtym roku przycięłam to słabo kwitły. Jak będę mieć pomysł na skarpę to je wywalę.
To już tawuły są ładniejsze i można je fajnie uformować w kule.
Co kto lubi
Mały ogród miejski 18:29, 10 mar 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Witaj, facelię kopie się jak masło. Posiej facelię a po niej grykę.

A zasłonić można się albo lamelami albo od razu roślinami, które pochłoną kurz i hałas i dadzą szczelną osłonę. Czytaj w żywopłotach.

Dzięki będzie wiec facelia. Wysieję jak tylko zakończymy i deweloper wyda nam mieszkanie. Moje plany, co do ogródka zależą od tego ile zostanie w budżecie.

Wpadłam na pomysł żeby zrobić swoje sadzonki i ostatnio szaleję w ogrodzie mamy i podkradam patyczki na sadzonki zdrewniałe. Mam przygotowaną forsycję, krzewuszkę dwie odmiany, lilak Meyera, hortenscje bukietowe dwie odmiany, tawuły też dwa rodzaje, jaśmin o żółtych liściach. W zeszłym roku już pozbierałam siewki ketmi i przesadziłam na grządkę warzywną.

Jutro może uda mi się zdobić fotki moich sadzonek. Ciekawe czy będą jakieś sukcesy. Bardzo by mnie cieszyło jakby choć jakiś % się udał.

Postaram się wyrzucić schemat ogrodu i opisać mój pomysł na niego.
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:28, 10 mar 2016

Do góry
katel napisał(a)
Mi się tawuły japońskie strasznie podobają i są w różnych kolorach, ostatnio mi w oko wpadła shirobana - dwa kolory na jednym krzewie:
https://www.google.pl/search?q=spiraea+japonica&biw=1304&bih=610&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibrcvZybTLAhXICywKHb2YA6UQ_AUIBigB#tbm=isch&q=spiraea+japonica+shirobana
pomysle o tawułach
Ogród tworzony z pasją 00:47, 10 mar 2016

Do góry
Karol, w marcu tniemy tawuły Goldmound. Moje są maleńkie, jesienią wsadzane. Wyczytałam, że 5-10cm nad ziemią, bo kwitną tylko na pędach tegorocznych. Prawda li to?
Ja i mój ogródek, a może ogród 22:48, 09 mar 2016

Do góry
Mi się tawuły japońskie strasznie podobają i są w różnych kolorach, ostatnio mi w oko wpadła shirobana - dwa kolory na jednym krzewie:
https://www.google.pl/search?q=spiraea+japonica&biw=1304&bih=610&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibrcvZybTLAhXICywKHb2YA6UQ_AUIBigB#tbm=isch&q=spiraea+japonica+shirobana
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:35, 08 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tak się zastanawiam nad magnolią....nie wiem czy się skusić, tylko, że musiałabym mieć taką mniejszą.
U mnie czosnki maniunie, tulipanki też Dziś mój emuś przycinał tawuły i berberysy. Ja nic nie zrobiłam mamy przecież nasze święto

Dorotko ja mam 6 magnolii.
Koniecznie sobie kup !!!
Ja dzisiaj sama z dzieciaczkami...
Pracowałam też w ogrodzie.
Zazwyczaj i tak sama wdzystko w ogrodzie robię. Przywykłam.
Moja rodzinka nie podziela mojej pasji.
Może z czasem...
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:30, 08 mar 2016

Do góry
Tak się zastanawiam nad magnolią....nie wiem czy się skusić, tylko, że musiałabym mieć taką mniejszą.
U mnie czosnki maniunie, tulipanki też Dziś mój emuś przycinał tawuły i berberysy. Ja nic nie zrobiłam mamy przecież nasze święto
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:02, 08 mar 2016

Do góry
Rośliny się budzą i widać które żywe, a które nie

klon tatarski ginnala ognisty

tawuły

a ten świeci całą zimę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:34, 07 mar 2016

Do góry
Nie tyle jakie drzewko by pasowało, to źle zadane pytanie. Co tam masz w ogóle w tym rejonie, a nie co by pasowało do tawuły...hmm, czasem zadziwia mnie to, w jaki sposób chcecie porad Pasuje być może sto drzew.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:07, 07 mar 2016

Do góry
Wiem, wiem ! Czekacie na wiosenne wiadomości. Na trawniku - krokusiki. między trzmieliną - krokusiki, tawuły do obcięcia -już to zrobiłam, piwonie pokazują pąki -i te majowe i te bylinowe.
,
Żywopłot strzyżony liściasty 16:45, 07 mar 2016

Do góry
Karol, Pszczelarnia, dziękuję Wam za pomoc. Tak zrobię. Utnę na 50 cm i zobaczę co z tego wyjdzie. Opielenie jasna sprawa. W tym roku cały mój ogród to tylko pielenie i porządki

Tylko mam wątpliwości czy to aby na pewno tawuła. Patrze na zdjęcia i nijak nie mogę dopasować listków. Moje są bardziej gładkie i maja łagodnie zakończone listki. Z tego co widzę to tawuły maja bardzie "strzępiaste" liście.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:24, 07 mar 2016

Do góry
A_gawa napisał(a)
Czy Ktoś miałby jakieś propozycje: Jakie drzewko pasowałoby do Tawuły van Houtte'a?
Myślałam o kulistej koronie.

Trochę skąpe informacje Klon pospolity 'Globosum'
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 07 mar 2016

Do góry
Czy Ktoś miałby jakieś propozycje: Jakie drzewko pasowałoby do Tawuły van Houtte'a?
Myślałam o kulistej koronie.
Sprzeczność w ogrodzie 21:17, 06 mar 2016

Do góry
Wczoraj była pìękna pogoda u mnie a z racji tego, że za tydzień nic nie zrobię zgrabiłam trawnik, oczyściłam tuje z suchych wewnętrznych gałązek, podsypałam tuje ziemią, ścieliśmy maliny do połowy a suche całkiem, przycieliśmy porzeczki i borówkę, ściełam lawendę, zebrałam cetynę z roślin, wycięłam suche części rozchodnika, ściełam tawuły (są suche, chyba nie przeżyły), szałwię i przycięłam bodziszka bo mnie denerwował......brakuje na wszystko czasu, niestety......
Moja bajka 15:09, 06 mar 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Kasiulka jak sie czujesz? Wiedziałam że sobie w końcu przeholujesz bo leciałaś jak mało kto z ta robota. Ale sie nie dziwię, ja zaliczyłam to samo 2 zimy temu - miałam taki sam szał. A teraz już lepiej i... mądrzej robie. Jak boli to człowiek sie wyhamowuje. Łyknij opokan - to bez recepty, a na kręgosłup mi pomaga Nimesil. I odpoczywaj, bo teraz będziesz juz musiała wiecej na siebie uwazać - organizm powiedział dość.
Zdrowiej Kochana, masz już tak ślicznie a ciurkadło - piękna rzecz - zobacz ja wczoraj takie coś w O.. kupiłam

Jeszcze boli KAsia, mam jakąś maść co działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. UWażam na siebie - dzić tylko horty przycięłam, tawuły poczekają . I źdźbeł traw nie pozbierałam, bo nie bardzo się da . Ale będzie dobrze. Co to za cudo? Poidełko? Ciurkadełko? Jezuniu, jakie śliczne .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies