Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Murki oporowe 20:59, 15 sie 2014

Do góry
Musi być fundament pod ten wysoki, bo inaczej zawali się murek, albo przechyli.

Do 60 cm nie trzeba fundamentu, podsypka wystarczy.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:57, 15 sie 2014

Do góry
U mnie Stipy się wysiały w kostce granitowej na południowym tarasie, były w donicach, nasiona spadły i som

Ale nijak ich nie dam rady wyciągnąć, bo korzenie się urwą.
Kamieniste początki Channach 20:55, 15 sie 2014

Do góry
Ja bym szmatę usunęła, roślnom szkodzisz
Moja codzienność - ogród Oli 20:52, 15 sie 2014

Do góry
Wpadłam popodziwiać i oczywiście te żurawki mnie rzuciły na kolana. Doskonały wygląd i jakość, mam nadzieję że bez opuchlaków. Sprawdzałaś korzenie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:50, 15 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dla takich poranków chce się żyć

Tak Aniu, przecieram oczka, lecem na balkon, bo mam tam wielkie hortensje, patrzę z góry, potem kawka i skubanie petunii, żeby bezczynnie nie siedzieć, oblatuje z kawą ogród dokoła. Tu siądę, tam siądę i mam obchód zrobiony i plan działania na dany dzionek. Pozdrawiam
Pomóżcie stworzyć tu ogród :) 20:47, 15 sie 2014

Do góry
Przekop glinę z kompostem najlepiej, a na gliniastej udadzą się róże z bylinami które lubią wilgotniejsze podłoże np. Astilbe, hosty.

Danie żyznej ziemi tylko na wierzch niedobry pomysł (no chyba że potem jeszcze dodasz kompostu), to już lepiej do dołków w które będziesz sadzić rośliny podsypać.

Podpowiedzi

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/401-jak-zalozyc-angielska-rabate
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:46, 15 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podlewać wrotyczem, sama wymiana nie pomoże, teraz horti kwitna no to gmeranie w ziemi je zniszczy.

Wymieniać ziemię wiosną, po cięciu wiosennym

Tak zrobię, dziękuję za podpowiedź

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:38, 15 sie 2014

Do góry
I lawenda i białe róże i różowe jeżówki zwykłe, ciemnoróżowe. Bukszpan bym sobie darowała.

A może bordowa obwódka z ciasno posadzonego berberysu Bagatelle? POdkreślisz pięknie tym kolorem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:30, 15 sie 2014

Do góry
Sądzę, żeby nie podawać linka na aukcję tej ziemi na allegro Poza tym wyjdziesz na tym, że tak powiem, na bankruta.

Zugorować teren dowolnym sposobem (mechanicznie, ekologicznie lub chemicznie) potem wynająć dobry sprzęt, przegryźć glebę broną rotacyjną, glebogryzarką, wyrównać wałować i siać, a najlepiej położyć trawnik z roki, z chwastami będzie spokój.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:28, 15 sie 2014

Do góry
noemi napisał(a)

p.s.
Danusiu , jak radzisz , kiedy , jak przeprowadzić wymianę ziemi w donicach przy tarasie , gdzie rosną hortki limelight , mam tam larwy opuchlaków a sądząc po ilości dorosłych osobników , pewnie i mnóstwo jaj

Podlewać wrotyczem, sama wymiana nie pomoże, teraz horti kwitna no to gmeranie w ziemi je zniszczy.

Wymieniać ziemię wiosną, po cięciu wiosennym
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:23, 15 sie 2014

Do góry
Karol99 napisał(a)
Witam, przepraszam że zamęczam was pytaniami, ale chciałbym się upewnić. Czy jest to tuja szmaragd czy kolumna?

Smaragd
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:22, 15 sie 2014

Do góry
cygan napisał(a)

A może ktoś wie co to za drzewo

Jeśli dobrze dojrzałam w tej gęstwinie owoce, to jest

Nieszpułka zwyczajna (Mespilus germanica)
Co to za pnącze? - rozpoznawanie 20:18, 15 sie 2014

Do góry
Jeśli ma takie liście, jak tutaj w naszym wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/2223-kolczurka-klapowana-echinocystis-lobata?page=1#post_0

to jest kolczurka klapowana, roślina bardzo inwazyjna i nie do usunięcia.

Stan prawny wg wikipedii:

Kolczurka klapowana uznawana jest w Polsce za gatunek inwazyjny, groźny dla rodzimej przyrody. Jego wprowadzanie do środowiska lub przemieszczanie w środowisku przyrodniczym jest zabronione przez Ustawę o ochronie przyrody z 2004 roku. Od 2012 roku także jego import, posiadanie, prowadzenie hodowli, rozmnażanie i sprzedaż wymagają specjalnego pozwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Nieprzestrzeganie wymienionych ograniczeń według ustawy o ochronie przyrody jest wykroczeniem podlegającym karze aresztu lub grzywny pieniężnej
Rozpoznawanie roślin domowych 20:10, 15 sie 2014

Do góry
Silje napisał(a)

A czy ktoś wie, czy to jest zielistka? Jeśli tak, jaka odmiana?

To może być zielistka, zwykła zielistka gatunek Chlorophytum comosum, nie odmiana. Odmiana ma zielono-białe, paskowane listki, a ta jest zwykła, zielona. Ma za mało światła, jest wybiegnięta, albo ma za mokro.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:03, 15 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, mówisz i masz , poranek w bukszpanowym

Zachwycający poranek w Danusi OGRODZIE!
Nie dziwię się, że Danusi masz „wenę” toż to MUZA !!!
Rozpoznawanie roślin domowych 19:58, 15 sie 2014

Do góry
Silje napisał(a)
Czy ktoś wie jaki to gatunek kaktusa?

Oreocereus neocelsianus
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:19, 15 sie 2014

Do góry
Czerwone to żurawki Dobór niskich, kolorowych dowolny, aby jednym gatunkiem plamę pociągnąć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:27, 15 sie 2014

Do góry
Poranek był słoneczny, potem popadało i jest świeżo i prawie wiosennie, żeby nie te jesienne trawy no i przebarwiające się nieco hortensje (w donicach), w gruncie nie na szczęście.
Grys kamienny na rabacie, klombie 16:21, 15 sie 2014

Do góry
Pasuje, ale wyprostuj drzewo bo krzywo rośnie i wywal ten kij.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:53, 15 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym tutaj smętną jednak "siniznę" lawendy zamieniała na tę żurawkę co pochwaliłaś, że ma kolorek konweniujący Mnie ten kolor podpowiedzi w paincie nie wyszedł, ale "fiesz" o co chodzi Dawaj tutaj burgund, jeżówki z tyłu, srebro Frosted - będzie super ożywione.

Dana fiesz, że z tą lawendą to tu jest tak "chciałabym i mam zgryz" ... no fiesz bo nie wytrzymałaś i masz rację ... ja tez niby wiem, że coś mi nie gra bo jakby na moją ukochaną nie spojrzeć to ma kaprys królować miesiąc w roku ... potem niby kulka zimozielona ale to nie szał ... i pewnie zobaczyłaś w tym kawałku zgapienie z zimozielonego (chyba kiedyś się przyznałam ) ... tam jest taki pas lawendy co przechodzi w hortensje ... tylko linia dłuższa i to tylko ma wielkie znaczenie ...

jeszcze tak nie było żeby Twoje oko się omyliło estetycznie ... u Madżenki ta fuzja wypaliła z wybuchem piękna ... lawenda pójdzie na taras (na łan jak było zanim go w nowej wersji zrobiliśmy) a tu bukszpan i burgund ... jak burgund zakupię ...

dziekuję za radę ... pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies