Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 21:41, 15 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

elegancko i ślicznie!

Ewuś, dzięki, ale mam trochę problemów z grzybami i opuchlakami , rośliny się męczą … wiadomo , że to bylo , jest i będzie w ogrodzie , jak w życiu … no ale walczę ….
noemi 21:45, 15 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Róże wniosek prosty też muszę podlewać...buuuuuu ale dzięki za podzielenie sie informacją.

Szukałam w necie , czy będzie powtórka tego odcinka , ale nie ma "jak pokochać swój ogród" , odcinek 10 .

ja podlewam w tym roku właśnie tylko róże … ale plamistość się i tak przypałętała …

dziękuję Aniu , że zajrzałaś do Madzi ściskam mocno.

noemi 21:47, 15 sie 2014

Bea napisał(a)
Madzia,

cięcie hortkom nie zaszkodziło, chyba wręcz przeciwnie.
Bardzo dobrze się mają.

Chyba tak, ale bałam się tego cięcia, a one takie porosły piękne i nie zajmują aż tak dużo miejsca … czyli wniosek, żeby się nie bać cięcia

Zbyszek mi pomógł i miał rację … lecem mu podziękować !
noemi 21:50, 15 sie 2014

Gardenarium napisał(a)
Wpadłam z rewizytą, ale już podpowiedziałam u mnie w sprawie wymiany ziemi

Danusiu , wrotycz mnie stresuje, bo to nie pachni a ja mam sąsiadów tuż tuż … sypialnie mają prawie nad tymi moimi donicami … ehhhhh , no ale lać muszę , chemią też nie super ….

kupię suszony wrotycz …. i sprawdzę czy mocno daje po nosie …. a wiosną zrobię wymianę .

Ściskam i buziaki przesyłam
JulkAd 21:53, 15 sie 2014

Madziu, czytałam u Danusi, że wrotycz Cię czeka...Gierczusia ostatnio wywar gotowała, narzekała, że zapach nieprzyjemny.....szykuje Ci się cuchnąca sprawa
noemi 21:58, 15 sie 2014

nicol21 napisał(a)

hortki rewelacyjne! a pokażesz swój piękny żagiel od drugiej strony ogrodu? jak się sprawuje? On jest składany jakoś?

w ogóle to nadal na tą szerszą perspektywę będę nagabywać

żagiel pokaże , sprawdza się super, dzisiaj siedziałam jak padał drobny deszczyk i nie było zimno , nic mi na głowę nie kapało , jest zwijany za pomocą linek żeglarskich wszystko wymyślił M. zrobiliśmy po środku parę drobnych dziurek, żeby woda sama spływała a nie naciągała mocno żagla.

Może nie jest to jakiś cud, ale dla mnie super chroni mi kule bukszpanowe , te największe , od ciągłych deszczów , ładnie rosną, na razie grzyba na nich nie ma ….

pomyślę nad tą większą perspektywą … kształty rabat się nie zgadzają , bukszpany żółte w dalszej perspektywie , jak pokażę , to czar pryśnie …. i co ja pocznę wtedy? będzie na Ciebie!
noemi 22:03, 15 sie 2014

JulkAd napisał(a)
Madziu, czytałam u Danusi, że wrotycz Cię czeka...Gierczusia ostatnio wywar gotowała, narzekała, że zapach nieprzyjemny.....szykuje Ci się cuchnąca sprawa

noooo czytałam i się bojam …. bo mam sąsiadów i ich okna nad moimi donicami … chemia też śmierdzi i trująca jest … i co tu wybrać …. że te paskudy tam som !… dzisiaj rano poszłam z kawką na taras , to dwa utłukłam , łażą mi beztrosko i wkurzają !
JulkAd 22:21, 15 sie 2014

noemi napisał(a)

noooo czytałam i się bojam …. bo mam sąsiadów i ich okna nad moimi donicami … chemia też śmierdzi i trująca jest … i co tu wybrać …. że te paskudy tam som !… dzisiaj rano poszłam z kawką na taras , to dwa utłukłam , łażą mi beztrosko i wkurzają !

No ja i tak bym na wrotycz się zdecydowała...pomimo smrodu....sąsiedzi przeżyją...ja muszę na wszelki wypadek tez się zaopatrzyć w zielsko, bo moje rodki dzisiaj oglądałam i wprawdzie nie jest z nimi źle, ale podejrzenia mam, oby się tylko nie sprawdziły....
stychaz 07:28, 16 sie 2014

Bym powiedziała, że nawet za mało Cię ostatnio ale fajnie, że się odezwałaś.

Horti piękne - musi Ci miodowo pachnieć na tarasie. Jak ciachniesz wiosną mocno, to będzie Ci je łatwiej wyciągać z ziemi.

Jak tam graby - dają radę
Madzenka 09:57, 16 sie 2014

noemi napisał(a)

Danusiu , wrotycz mnie stresuje, bo to nie pachni a ja mam sąsiadów tuż tuż … sypialnie mają prawie nad tymi moimi donicami … ehhhhh , no ale lać muszę , chemią też nie super ….

kupię suszony wrotycz …. i sprawdzę czy mocno daje po nosie …. a wiosną zrobię wymianę .

Ściskam i buziaki przesyłam

Wrotycz suszona nie daje po nosie, pachnie typowo jak zioła.
Też mam grzyba na bukszpanach, wylacznie kupowanych w tym i poprzednim roku, więc były już zainfekowane..... Starsze są zdrowiutkie
Ja łączę Tospin z Mospilanem, można też z Magusem. Ale na razie koncentruje sie na wlace z grzybami, bo mi wszystko opanowują. Madzia u mnie czarna plamistośc na lisciach róż z powodu polewania ich liści szlaufem.... Tam gdzie tego nie robiłam są zdrowe a polewałam szlaufem nowosadzone